10 Юли, 2024 07:13 1 382 9

Домашните котки ни манипулират, имитирайки бебешки плач

  • котки-
  • животни-
  • зебри-
  • тигри

Вижте още любопитни открития за някои животни

Защо домашните котки мяучат?

Дивите котки не живеят на групи, а са самостоятелни животни. Затова единствените по-дълги социални контакти при тях са между майката и децата ѝ. От одомашаването им преди около 10 хиляди години насам, котките са променили поведението си и звуците, които издават, така че да накарат хората да се грижат за тях и да ги хранят. Те гледат към нас, като към родител, който ги храни. Развили са език от приятни за човешкото ухо звуци, специално за общуването си с хората. Започнали са и да имитират бебешкия плач!

Понеже бебетата на човека се раждат изключително несамостоятелни, хорските уши и мозък приоритетно чуват бебешките звуци. Дори когато има и други по-силни шумове! Защото без грижи от възрастните, човешкото бебе не може да оцелее. Домашните котки, имитирайки бебешки плач, привличат човешкото внимание. Тоест домашните котки мяучат основно за да контактуват с хората, а не толкова с другите котки (там те не рядко съскат). Накратко - манипулират ни!

Защо тигрите са оранжеви?

-Защото плячката за които дебнат - тревопасните не виждат оранжевия цвят, а го възприемат като зелен. Така оранжевият тигър скрит в зелените храсти е "невидим" за тревопасните!

Защо зебрите са на контрастни черно - бели ивици?

Така не привличат конските мухи, пренасящи заболявания по тях! Конските мухи се привличат от големи едноцветни движещи се тела, защото това е най-вероятно да се окаже животно, което могат да ухапят (крава, бик, кон, бизон и т.н.).

Защо кучетата са дружелюбни?

Кучето е първото домашно животно в човешката история. Дружелюбното му поведение вероятно се дължи на промяна в гена на рецептора за меланокортин 2, регулиращ стреса в кучето (списание Nature от 9 юни 2022 г.). Тоест домашното куче като види човек не изпада в такъв стрес, какъвто се развива в дивите животни!

Текстът е от фейсбук профила на кардиолога Сотир МАРЧЕВ


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    4 1 Отговор
    Това е интересно, да, много може да се каже още.
  • 2 Том и Джери

    10 1 Отговор
    Котките, както и тигрите, са хищници на върха на хранителната верига и си пазят територията. И не имитират "бебешки плач", комуникацията е сложна и комплексна и включва зрителен контакт и различни поведенчески модели, не само звуци.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дая

    8 0 Отговор
    котките са много умни животни и големи хищници
    дори домашна, котката си остава върховен хищник
    сложете си камера и вижте какви ги върши котката Ви докато Ви няма или нощем
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Име

    0 0 Отговор
    Красиви са!
  • 7 Чекмеджан ефенди

    1 0 Отговор
    Едни и същи неща през година две ги повтаряте за да си запълвате съдържанието.
  • 8 Глупости

    0 0 Отговор
    Такива звуци правят когато са разгонени
  • 9 плюс минус

    1 0 Отговор
    Когато имаш домашен любимец, си просто по-добър човек