10 Юли, 2024 07:30 1 813 6

Откриха мумията на алпинист, загинал в лавина преди 22 години в перуанските Анди ВИДЕО

  • перу-
  • анди-
  • алпинист-
  • мумия

Уилям Стампфл е обявен за изчезнал през юни 2002 г. на 59-годишна възраст

Запазеното тяло на американски алпинист, изчезнал преди 22 години, докато изкачвал заснежен връх в Перу, е намерено, след като е било изложено на въздействието на предизвиканото от климатичните промени топене на леда, съобщи местната полиция, предаде NOVA .

Уилям Стампфл е обявен за изчезнал през юни 2002 г. на 59-годишна възраст, когато лавина погребва групата му за изкачване на планината Уаскаран, която е висока над 6700 м. Усилията за издирването и спасяването бяха безрезултатни.

Перуанската полиция съобщи, че останките му най-накрая са били открити при топенето на леда в планинската верига Кордилера Бланка в Андите. Според разпространените от полицията снимки тялото на Щампфл, както и дрехите, сбруята и обувките му са били добре запазени от студа. Сред вещите му е намерен паспортът му, което позволява на полицията да идентифицира тялото.

Планините в североизточно Перу, където се намират заснежени върхове като Уаскаран и Кашан, са любими на алпинисти от цял свят. През май там беше намерено тялото на израелски турист близо месец след изчезването му. Миналия месец опитен италиански алпинист беше намерен мъртъв, след като падна при опит да изкачи друг връх в Андите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А тъй нааааа

    0 0 Отговор
    Сега и по Еверест ще започнат да изскачат мумии понеже атмосферата се затопля. Не е случайно че отскоро и жени започнаха да атакуват върха!
  • 2 Механик

    4 1 Отговор
    Някой може ли да ми даде поне една логична и уважителна причина, поради която, някой на 60 години е тръгнал да катери най-високите върхове!?
    Какво е търсил там? Лекарство против нелечима болест ли е откривал, велико за човечеството изобретение ли е правил????
    И защо този, е толкова важен, та чак се пише за него 22 години след като се е пастърмосал?
    Жалко, че на тия височини, дори и животните не ходят. Инак можеше тоя да е полезен поне с това, че е нахранил някое животинче.
    п.п.
    А, може би животните не ходят там, понеже са по-умни???Много е вероятно.
  • 3 Снегурочка

    1 0 Отговор
    Важното в случая е топенето на ледовете, предизвикано от климатичните промени! Обаче! Как сега се откриват пластове отпреди 22 години?!
  • 4 на 60г не е като на 40г

    1 0 Отговор
    не е успял да качи върха . буря е прекъснала катеренето му . останал е и е замръзнал . много пари правят . спонсори , награди , реклами . и на 20г да е бил, пак е щял да замръзне . под 60 градуса нищо не оцелява . а на върховете е по лесно . ако отидат пеш до северния полюс или до южния сами и няма да се върнат . по трудно е .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 село Козлодуй

    1 0 Отговор
    Щом е добре запазен ...........да се прибира в къщи..