10 Юли, 2024 10:56 2 942 6

Лекарски съвет: Как изглежда ужилването от медуза и как да се справим с последствията?

  • медуза-
  • опарване-
  • ужилване-
  • раздразнение-
  • отрова

Ето как да третираме ужиленото от медуза място, съветват дерматолози

Лекарски съвет: Как изглежда ужилването от медуза и как да се справим с последствията? - 1
Снимки: Shutterstock

Независимо дали плувате в морето или се разхождате по брега, ужилването или опарването от медуза е едно от последните неща, които искате да преживеете, ако се опитвате да прекарате спокойно или весело време на плажа. Болезненото ужилване може да прекъсне плановете ви за плаж, но добрата новина е, че повечето ужилвания от медузи водят само до леки симптоми, които могат да бъдат излекувани чрез първа помощ.

USA TODAY събра мненията на експертите относно всичко, което трябва да знаете за ужилването от медуза: от идентифицирането на симптомите до необходимите стъпки, които ще трябва да предприемете, за да излекувате опарването си за нула време.

Ужилването от медуза изглежда по различен начин при всеки, а степента на изразеност на симптомите зависи от вида медуза, от която сте ужилени. Едно нещо обаче е сигурно: ако сте ужилени от възрастна медуза, първото нещо, което ще изпитате, е “незабавна, силна болка”, казва д-р Джил Граймс.

“Най-леките реакции могат да изглеждат като малки повдигнати червени подутини, които се сливат в едно", казва д-р Люк Максфийлд, сертифициран дерматолог. Ужилването имитира очертанията на мястото, където пипалата на медузата са влезли в контакт с кожата ви, и следователно “може да се окажете с някои диви и странни временни татуировки, така да се каже", казва той.

Лекарски съвет: Как изглежда ужилването от медуза и как да се справим с последствията?

В случай, че организмът ви изпита забавена реакция към ужилването от медуза, може да се появи възпаление и трайна хиперпигментация, казва Максфийлд. Това дразнене отново ще следва пътя на пипалата на медузата, добавя той. По време на тежка реакция към ужилване от медуза е възможно да се появят болезнени мехури. Влизането в контакт с отровни видове медузи може да доведе до некроза на кожата, отбелязва Максфийлд.

Ужилването на някои видове медузи може да бъде фатално и трагично, може да убие човек в рамките на няколко минути, по данни на болница Mount Sinai. На териториите на България няма такива медузи, за щастие. Сред силно отровните видове медузи, чиито ужилвания изискват незабавна медицинска помощ, са боксовата медуза, португалската медуза, лъвската грива и морската коприва, според UF Health. Ако в резултат на силно ужилване изпитате някакви системни симптоми, като например болки в корема, затруднено дишане, мускулни спазми или сърдечни проблеми, задължително трябва да потърсите спешна помощ, съветва Mayo Clinic.

В случай че “започнете да усещате ужилвания, докато плувате, незабавно излезте от водата,” казва Граймс.

Когато става въпрос за лечение на леко ужилване от медуза, “най-често срещаният съвет, разбира се, е да уринирате върху нея,” казва Максфийлд. От медицинска гледна точка обаче “това обикновено не се препоръчва”, казва той, защото може да предизвика остатъците от ужилването на медузата “да отделят повече токсини” от нейните нематоцисти. По същата причина не бива да заливате ужилването от медузи с чешмяна вода.

Лекарски съвет: Как изглежда ужилването от медуза и как да се справим с последствията?

Изплакването на ужилването с морска вода, от друга страна, няма да накара ужилванията да отделят допълнителни токсини. Ето защо това е една от най-ефективните и леснодостъпни стъпки, които можете да предприемете, за да отстраните отровата от кожата си, обяснява Максфийлд.

Ако все още виждате фрагменти от пипала, прикрепени към кожата ви, Гримс подчертава да не ги отстранявате с ръка. По-скоро “използвайте пинсета, ако има такава, или използвайте кредитна карта, за да изстържете бързо останалите пипала,” казва тя.

За да облекчите сърбежа и паренето от ужилването, поставянето на хладен компрес може да помогне за облекчаване на дискомфорта, казва Граймс. Никога не трябва да “поставяте лед директно върху кожата, но можете да държите лед в кърпа като компрес", препоръчва тя.

Можете също така да приложите “локален стероиден крем или мехлем върху торса или крайниците.” Ако ужилването обаче засегне лицето или гениталиите, “трябва да бъдете прегледани от лекар,” казва тя.

Приемът на перорални антихистамини, като дифенхидрамин, фексофенадин, лоратадин и цетиризин, също може да помогне за противодействие на последиците от ужилването, казва Гримс.

По време на острата фаза, която продължава няколко дни, ще откриете, че ужилването от медуза може да се влоши, преди да се подобри, казва Максфийлд. В рамките на една седмица ще забележите, че уврежданията по кожата ви ще започнат да избледняват.

След това ще останете със забавена хиперпигментация на мястото на ужилването от медуза. В зависимост от човека времето, което е необходимо за избледняване на хиперпигментацията, ще бъде различно. Това може да отнеме от една-две седмици до месец, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Автосервиз

    2 1 Отговор
    "На териториите на България няма такива медузи, за щастие."
    На територията трудно ще се появят медузи. Някак си ми е трудно да си представя, че ще се разхождат между нас както бездомните кучета на Мис Бони и Терзиев ДеСе. За да се случи подобна мутация, трябва соросите пак да изпуснат радиационната вода в АЕЦ-а.
  • 2 много се удавят заради медузи

    2 1 Отговор
    когато те изгори и опари , се получава шок , а от алергия може да се получи стрес и плюс шока да доведе до схващания , конвулсии . Няма медицински екипи по плажовете .
  • 3 днес един го ухапала змия

    0 0 Отговор
    в реанимацията е с малък шанс . Бургаските лекари определяха змиите като безопасни за хората над 35г . на слънцето пепелянките се пекат . усойниците наизлизаха още от март . Медузата е хищник . Лапа рибка . Пръска отрова и я убива .
  • 4 Доктора

    1 0 Отговор
    Ало мисирки ,от кога медузите се разхождат по брега???
  • 5 Обработва се неколкократно

    2 0 Отговор
    с нагрят пясък от плажа. Отровата се абсорбира.
    Изпитано !
  • 6 УЖИЛЕН ОТ МЕДУЗА

    2 0 Отговор
    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???