10 Юли, 2024 11:32 1 207 3

Защо някои здравни експерти препоръчват да заменим кафето с какао на прах?

  • кафе-
  • какао-
  • какао на прах-
  • напитка-
  • кофеин

Диетолози препоръчват хората най-вече да се съобразяват със своето здравословно състояние и предпочитания що се отнася до консумацията на кафе или какао

Защо някои здравни експерти препоръчват да заменим кафето с какао на прах? - 1
Снимка: Shutterstock

То не е само основа за вкусна напитка за студен ден — популярността на какаото на прах се увеличава, тъй като някои здравни експерти изтъкват някои негови ползи за здравето. Продажбите на какао се увеличават и се очаква да продължат да нарастват поне отчасти благодарение на търсенето на какао на прах, според доклад за пазарни проучвания, публикуван в четвъртък от Fairfield.

Ако интересът към какаото на прах се покачва, трябва ли да преминете от пиенето на кафе или чай?

Ето какво искат експертите по хранене да знаете.

Какаото на прах наистина предлага някои ползи за здравето, включително антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, казва регистрираният диетолог Миранда Галати пред USA TODAY.

Какаовите зърна съдържат съединение, наречено флаваноли, което се свързва с подобряване на сърдечносъдовото здраве и контрола на кръвната захар, според Harvard Health.

Ако търсите напитка, която да пиете спокойно сутрин без неприятното влияние на кофеина, какаото на прах може да е отговорът. В една супена лъжица има само около 12 милиграма кофеин, в сравнение с около 25-50 милиграма в чаша чай и около 100-150 милиграма за чаша кафе.

Но Галати също така иска да напомни на потребителите, че "нито една храна или напитка не може да промени драстично здравето ви." Ако обичате да пиете кафе, продължавайте да пиете кафе. Ако харесвате вкуса на какаото, не се колебайте да го въведете в сутрешния си режим.

Почти всички диетолози ще ви кажат, че думата "най-здравословен" е субективна — хората с различни здравни цели или притеснения могат да имат съвсем различни определения за това какво е най-добро за тях.

"Не бих разчитал на нито едно от двете за съществена полза за здравето," казва Галати. "Изберете това, което предпочитате — но ако харесвате кафето заради бдителността и подобряването на настроението, то вероятно е по-добрият вариант."

Тя добавя: “Най-здравословната храна във всяка категория ще зависи от вас, вашия бюджет, вашата култура, вашите здравни цели и много други неща. Като регистриран диетолог, който иска да изградите траен здравословен начин на живот, бих ви препоръчала да се откажете от идеята, че има най-здравословна версия на всичко.”

Когато става въпрос за кафе, и кофеиновото, и безкофеиновото предлагат сходни ползи за здравето, включително е свързано със здравословни нива на чернодробните ензими и намалени шансове за развитие на колоректален рак, според Johns Hopkins Medicine. Кофеиновото кафе може да осигури "уникални ползи като подобрено настроение, бдителност и спортни постижения, " казва Галати.

"Но ако то ви прави нервни, тревожни или пречи на съня ви, най-добрият вариант е безкофеиновото кафе," добавя тя. "Безкофеиновото кафе предлага много от същите ползи като обикновеното, без потенциалните недостатъци на кофеина."

Кафето без кофеин, отбелязва Галати, предлага и "подкрепящи здравето антиоксиданти и други фитохимикали, които могат да предпазят от диабет тип 2, умствен упадък и някои видове рак."

За тези, които изпитват физически или психически странични ефекти от кофеина, Галати предлага да се насочат към кафе без кофеин или билкови чайове. Какаото също е чудесен вариант, стига да не добавяме към него захар и тежка сметана или пълномаслено мляко.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    5 2 Отговор
    Още прабабите ни пиеха смес от какао, кафе и ръж. Така се продавало - в изрисувани метални кутии с 3 отделения.
  • 2 Ангел

    1 1 Отговор
    Айде стига глупости..
  • 3 Може би

    2 1 Отговор
    Защото имат акции в какаови плантации.