11 Юли, 2024 08:21 917 3

11 юли: Отбелязваме Световния ден на човечеството

  • човечество-
  • световен ден

На тази дата през 1987 г. се е родил 5-милиардния жител на планетата

На 11 юли се отбелязва Световния ден на човечеството, предава radiovelikotarnovo.com.

На тази дата през 1987 г. се е родил 5-милиардния жител на планетата. В момента на света живеят два пъти повече хора в сравнение с 1960 г. През 2011 г., броят на хората достига 7 милиарда. Любопитно е, че първият милиард човечеството е постигнало за 250 000 години, а за втория милиард са били необходими само 127 години. От ООН прогнозират, че през 2050-та година на планетата ще живеят около 9 милиарда жители.

Прогнозни данни на НСИ за населението у нас отчитат, че през 2030 г. се очаква българите да бъдем около 6,5 млн., през 2045 г. да се стопим под 6 милиона българи, а през 2050 г. да бъдем 5 791 137 души.

Световният ден на населението си поставя за цел да подпомогне устойчивото развитие на човечеството в една здрава среда, като разглежда тази глобална цел в контекста на демографските промени, кризи и тенденции и свързаното с тях опазване на човешките права. Основните теми на този ден са миграциите на населението, свръхпопулацията, глобализмът, семейното планиране, репродуктивното здраве, застаряването на населението и др.

Този ден се празнува още и като Световен ден на популациите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    0 0 Отговор
    Аз пък си помислих,че е извънземен ден на ейлиън лайф форм.
  • 2 Сандо

    0 0 Отговор
    Да направят Световен ден за спасяване на човечеството.
  • 3 Жайме

    0 0 Отговор
    Световен ден на манипулациите.