12 Юли, 2024 18:10 1 501 4

Физиолози: Най-здравият сън е по график

  • сън-
  • почивка-
  • мозък-
  • заспиване-
  • събуждане

Той трябва да съответства на естественият ритъм на тялото

Физиолози: Най-здравият сън е по график - 1
Снимка: Shutterstock

Ако циркадните ритми съвпадат с производството на аденозин, тогава човек ще заспива бързо и ще се събужда лесно сутрин, казва физиологът Джейми Кларк. Той обясни в интервю за HuffPost как да се постигне синхронизиране на биологичните процеси.

Кларк отбеляза, че единственият надежден начин за добър нощен сън е установяването на последователен график на съня, който съответства на естественият ритъм на тялото. Той обясни, че по време на бодърстване се произвежда аденозин, който постепенно се натрупва, причинявайки умора и сънливост. В идеалния случай, според експерта, пиковите нива на веществото трябва да съвпадат с момента, в който вътрешният часовник е настроен да спи. В този случай човекът ще заспи за няколко минути. На практика обаче не е необичайно тези процеси да се провалят, казва Кларк.

Първоначално настройването на ритъма ще изисква съзнателни усилия и последователност. Първоначалната корекция може да отнеме няколко седмици, ако стриктно спазвате режима.

Той отбеляза, че с течение на времето синхронизирането на вътрешните ритми не само ще ви помогне да заспите бързо, но и ще улесни ставането сутрин. Разбира се, за това трябва да дадете на тялото достатъчно време за почивка, уточни физиологът. Според него мозъкът трябва да има време да завърши последователно всички фази на съня: бърза за подобряване на паметта и бавна за физическа активност.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вие нивга няма

    0 5 Отговор
    Да дойдете на моето и на моето ниво
  • 4 Госあ

    6 4 Отговор
    Един ученик попитал учителя какво е Дзен, а учителят му отвърнал - когато ти се спи, да спиш.