22 Юли, 2024 16:46 1 430 5

Как да намалим кортизола с помощта на храната?

  • кортизол-
  • хормон на стреса-
  • храна-
  • здраве

Правилното хранене може да помогне за регулирането на нивата на кортизол и да подобри общото здраве

Как да намалим кортизола с помощта на храната?  - 1
Снимка: Shutterstock

Кортизолът е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, който играе ключова роля в стресовата реакция на организма. Въпреки че е необходим за правилното функциониране на тялото, прекомерните нива на кортизол могат да доведат до различни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания и нарушения на съня. Правилното хранене може да помогне за регулирането на нивата на кортизол и да подобри общото здраве. Ето някои съвети за хранене, които могат да спомогнат за намаляване на кортизола:

Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати

Консумацията на захар и рафинирани въглехидрати може да доведе до бързо повишаване на нивата на кортизол. Те предизвикват внезапни пикове в кръвната захар, последвани от рязко спадане, което стимулира производството на кортизол, пише puls.bg. Заменете тези храни с комплексни въглехидрати като пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, които осигуряват стабилен източник на енергия и помагат за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите помагат за намаляване на оксидативния стрес в организма, който е свързан с повишени нива на кортизол. Храни, богати на антиоксиданти, включват плодове и зеленчуци като боровинки, къпини, спанак, броколи и моркови. Включването на тези храни в ежедневното меню може да спомогне за по-доброто управление на стреса и намаляване на кортизола.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за регулирането на нивата на кортизол. Храни, богати на омега-3, включват мазни риби като сьомга, сардини и скумрия, както и ленено семе, чиа семена и орехи. Включването на тези храни в диетата може да подпомогне здравето на сърдечно-съдовата система и да намали възпалението, свързано с високите нива на кортизол.

Билкови чайове

Някои билкови чайове, като чай от лайка, лавандула и зелен чай, имат успокояващи свойства, които могат да помогнат за намаляване на стреса и нивата на кортизол. Тези чайове могат да бъдат консумирани през деня, особено в моменти на повишен стрес, за да подпомогнат релаксацията и успокояването.

Храни, богати на магнезий

Магнезият е минерал, който играе важна роля в регулирането на кортизола и реакцията на стреса. Недостигът на магнезий може да доведе до повишени нива на кортизол и засилване на стресовата реакция. Храни, богати на магнезий, включват листни зелени зеленчуци, ядки, семена, авокадо и банани. Включването на тези храни в диетата може да подпомогне релаксацията и да подобри реакцията на организма към стрес.

Поддържайте хидратацията

Недостатъчната хидратация може да увеличи нивата на кортизол в организма. Пиенето на достатъчно количество вода през деня е важно за поддържане на оптимално здраве и намаляване на стресовите нива. Включването на хидратиращи храни като краставици, диня и целина също може да помогне за поддържане на добра хидратация.

Балансирани хранения

Редовните и балансирани хранения помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, което е ключово за контролиране на нивата на кортизол. Включете източници на протеини, здравословни мазнини и комплексни въглехидрати във всяко хранене. Например едно балансирано хранене може да включва пилешко месо, кафяв ориз и зеленчукова салата.

Намаляване на консумацията на кофеин

Прекомерната консумация на кофеин може да повиши нивата на кортизол и да доведе до засилена реакция на стрес. Опитайте се да ограничите приема на кафе и други кофеинови напитки, особено в следобедните и вечерните часове. Замяната на кофеиновите напитки с билкови чайове или вода може да помогне за намаляване на кортизола и подобряване на съня.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    6 1 Отговор
    Като няма прокопсия-жулни му една ракия!
  • 2 Хормонален дисбаланс

    8 0 Отговор
    Магнезият не е минерал, а метал. Магнезиевите соли са минерали, а от магнезий се правят джанти за формула едно. Съвсем нормално е жените, които по цял ден броят калории и се "хидратират", вместо да отидат и да изпият една студена бира, да са стресирани и с повишени нива на кортизол.
  • 3 Намерете

    5 1 Отговор
    Си любовник/ ца , правете секс , и кортизола ще си замине !

    Коментиран от #4

  • 4 хе хе

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Намерете":

    Няма да се възползваме от предложението ти! Може обаче да поискаме, подобно на дните с магнитни бури, да се обявяват дните, в които се предизвикват изкуствени валежи.

    Коментиран от #5

  • 5 Моля

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "хе хе":

    Моля , не е задължително! Всичко което Ви дава щастие има същият ефект.