Last news in Fakti

4 Март, 2014 16:56 3 388 0

Почина първият пациент с изкуствено сърце

  • изкуствено сърце-
  • присаждане-
  • франция

Това се е случило 75 дни след уникалната операция по присаждането му

Почина първият пациент с изкуствено сърце - 1
Проф. Карпантие демонстрира изкуственото сърце

В Париж почина пациентът, на когото през декември миналата година беше присадено изкуствено сърце, създадено от френската компания Carmat, съобщи „Ройтерс“.

76-годишният мъж е издъхнал в болницата „Жорж Помпиду“ 75 дни след уникалната операция, която беше извършена там. Преди да му бъде присадено изкуствено сърце, пациентът страдал от терминален стадий на сърдечна недостатъчност. Според лекарите, без операция той би издържал още няколко седмици или дори дни.

Разработената биопротеза според производителите би могла да служи вместо истинско сърце в течение на 5 години. Тя би могла да помогне на хиляди пациенти, които ежегодно умират, докато чакат донор, както и да намали страничните ефекти, свързани с присаждането на чуждо сърце.

От компанията твърдят, че би било прибързано от случая да се правят изводи за качествата на изкуствените сърца. Засега не е оповестено какви са конкретните причини за смъртта на пациента.

Във Франция още трима с терминална сърдечна недостатъчност очакват да станат притежатели на изкуствено сърце. От това заболяване в страната годишно умират около 32 000 души.

Създаденото от проф. Ален Карпантие устройство се отличава от други модели изкуствени сърца с това, че не изисква функционирането му да се регулират външно при промяна на интензивността на физическото натоварване на собственика му. То е разработено с помощта на специалисти от авиационно-космическия концерн EADS (Airbus) и други високотехнологични и функционира идентично с биологичния орган.

Освен продължаващите клинични изпитания, сериозна бариера за широкото навлизане на апарата си остава и неговата цена. Сърце с тегло 900 г струва 80 000 евро, а операцията по присаждането му – 120 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА