12 Август, 2024 09:26 1 935 29

Как е правилно да се носи православното кръстче

  • православно кръстче-
  • правила-
  • верижка

Верижката, на която кръстът виси, трябва да бъде с такава дължина, че той да може да се скрие под дрехите

Как е правилно да се носи православното кръстче - 1
Снимкa: Shutterstock

Има много мнения за това какво може и не може да се носи заедно с православно кръстче на шията. Да видим кои от тях са верни и кои са митове от гледна точка на църквата, пише flagman.bg.

Заедно с иконка

Някои, освен кръстчето на шията, поставят на верижката и иконката на някой светец. Всъщност, според свещениците, можете да носите заедно икона и кръстче. Но човек не бива да ги носи нанизани на една верижка, тъй като кръстът е основният символ на православието, а образите на светиите имат само второстепенна роля.

С украшения

Кръстът задължително трябва да бъде носен от всяко вярващо лице, без да го сваля при никакви обстоятелства. Ако не беше възможно да се комбинира православен кръст с украшения, тогава много хора никога няма да носят каквито и да било накити. Всъщност няма нищо лошо в носенето на кръстче едновременно с обеци или пръстен.

Но ако носите, освен кръста и някаква висулка, медальон, брошка, то в окачването има специални правила. Най-важното е, че тези украшения трябва да са на отделна верижка, а не заедно с кръстчето. Освен това украшението трябва да бъде от същия метал, т който е изработено кръстчето. Изключение се допуска само за обикновените бижута. Може например да носите кръстче заедно с мъниста.

Верижката, на която кръстът виси, трябва да бъде с такава дължина, че той да може да се скрие под дрехите. Не го носете с дълбоко деколте, освен ако е много горещо навън. През нощта другите украшения могат да се свалят, но кръстът трябва да остане върху вас и по време на сън.

С магически и езотерични символи

В днешно време, много често можете да видите хора, които да носят едновременно кръст и медальон със знак от Зодиака, символ на Фън шуй, някакъв езически или рунически талисман или амулет.

Тук духовниците са единодушни: да се комбинират православни символи със символите, които се отнасят към други религии и вярвания, а дори към магия, астрология или езотерика, не е възможно!

На първо място, защото тези артефакти носят напълно различни енергии. Не мислете, че като цяло тези симвоби ще работят в съвкупност и по-добре ще ви предпазват от неприятности или ще привличат късмет.

Трябва да избирате дали да стоите на пътя на православната вяра, която не признава всякакви магии, или ще вървите по различен път. Възможно е различни амулети да са напълно съвместими със зодиакалните знаци, но те не са съвместими с православния кръст.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    11 8 Отговор
    От какво да се срамувате , за да криете православното си кръстче ! Носете го открито , или под дрехите , както изберете ! Важното е да имате вяра в него !
  • 2 Идън

    6 10 Отговор
    Първият символ на християнството преди кръста е рибата. Кръстчето се носи в правилната посока- т.е. така както е било разпятието. На снимката правилно е само кръстът на третата верижка- той е в правилната посока- другите са полегнали и нямат нищо общо с този символ и вярата. Още по- лошо е ако кръстът е обърнат надолу.Обърнат надолу е антихристиянски символ- символ на атеистите и дори на дявола.

    Коментиран от #3

  • 3 Благодаря

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    За поясненията !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Идън

    3 8 Отговор
    Кръстчето е символ- не е нито амулет- нито украшение- нито нещо за пред другите. Това е нещо лично- както е вярата. Истинските християни не парадират с този символ и го носят до гърдите си дискретно. Те доказват вярата си с докосване на кръстчето и молитва- не се надяват на него да ги защитава. Защитава ги вярата и тези, към които е отправена- Отца и Сина.КРЪСТЪТ става символ на християнството през 4- ти век- когато майката на император Константин- Елена намира при поклонение в Йерусалим кръста- на който е разпънат Христос.А кръстът е символ на победата над греха и смъртта.Свети Петър е изгорен на обърнат кръст- т. е от тези които са врагове на християнството и го отричат. Това става по време на Нерон. А неговата съдба е известна има възмездие.

    Коментиран от #7

  • 7 Теолог

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Тръгвайки по тази плоскост , вие може да отречете всичко ! Иконите противоречат на директна божия заповед , светците също , църквата , и тя ! Особено така наречените " свети отци " , които са ви измислили урубуруса , и основанията да ви трябват посредници между Вас , и Иисус Христос. Да не говорим за заплащането на църковните тайнства. Сигурен съм , че знаете какво е направил Христос с търговците. Най големият им грях е да представят завета на Иисус , носител на прошката и любовта , , като продължение на завета на стария жесток и кръвожаден Бог !

    Коментиран от #8

  • 8 Идън

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Теолог":

    Темата е за носенето на кръстчето. отричам всичко- което противоречи на здравия ми разум и онова- което се крие под маската. на нещо друго - с точно определената цел да ме обърка. Затова анализирам.

    Коментиран от #10

  • 9 Има някакъв бъг в християнството

    7 3 Отговор
    Трябва да се забранят всякакви религиозни символи

    Коментиран от #11

  • 10 Теолог

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Не излязох от темата , а продължих , или поне опитах да продължа вашият начин на мислене. Тъй като правите впечатление на начетена жена , мисля че знаете какво е казал Иисус за вярата. Следователно , няма значение кога , как и кой е въвел носенето на кръста като символ. Истинското значение на това е , дали вярвате в него !

    Коментиран от #12

  • 11 Идън

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Има някакъв бъг в християнството":

    Бъг- ът е у хората още по времето на Христос. Хората са поискали да се освободи Варава разбойникът- а не онзи който е отдал целия си живот за тях.В днешни дни бъг-ът пак е у хората. Те използват религиите- за да всяват страх и да им внушават послушание. Алчността и невежеството ще унищожат света.
  • 12 Идън

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Теолог":

    А от къде този интерес какво точно мисля ? То касае единствено мен.Не бих се изповядала на посредник- той също не е безгрешен.

    Коментиран от #13

  • 13 Теолог

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Идън":

    Нямам личен интерес ! Мисля , че някой който не знае , не трябва да подвежда тези , които не знаят повече от него ! А тези , които знаят , не трябва да са безучастни към незнаещите. Вярата е сериозно , лично и съкровено нещо , което не трябва да рушите поради незнание , или невнимание !

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Идън

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "Теолог":

    Я стига с това,,ТРЯБВА,,!

    Коментиран от #16

  • 15 Идън

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Теолог":

    Всичко,което ТРЯБВА или НЕ ТРЯБВА да се прави не е в твоята компетенция. Това е само твоето виждане за нещата.

    Коментиран от #17

  • 16 Теолог

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Идън":

    Не се засягайте на лична основа. Вие имате правото да сте бунтовник , но не пречете с бунта си на другите , които самостоятелно трябва да направят своят избор ! Когато нашият Спасител казва - " .... Не пречете на тези да идват при мене.... " , има предвид хора като Вас , които искат да решават вместо останалите. Или ако перифразирам друга негова мисъл - Не пречете , защото няма да Ви е приятно да ви пречат !

    Коментиран от #18

  • 17 Теолог

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Идън":

    Виждам , че все пак не сте загубила чувствителност ! Във Вас живее мислител ! Възползвайте се !

    Коментиран от #21

  • 18 Идън

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "Теолог":

    Можеш да прочетеш коментар 6. Пишем едно и също - а не си ме разбрал.Хората не са малоумни и ще разберат. На теб ти пречи голямото его.

    Коментиран от #20

  • 19 Според мен

    3 1 Отговор
    Не трябва да се парадира със символите на която и да е религия. Щом вярваш, всичко друго е излишно. Прочетете историята на създаването на Библията и ще разберете, че не може да й се доверите на 100 % от написаното и на всичкото отгоре никой не може да каже нищо за първоизточника. Най-важното, от което се ръководя - не прави на другите това, което не искаш да направят на тебе. Неволни грешки всички правим, но умишлените с цел да се навреди на други са непростими.
  • 20 Теолог

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Идън":

    Благодаря , че обърнахте внимание върху граха ми ! Ще се опитам да бъда по смирен !

    Коментиран от #22

  • 21 Идън

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Теолог":

    Не. Ти не виждаш- не ти е дадено да виждаш у хората нищо. Виждаш само себе си- от там и чувството на превъзходство над другите и желанието ти да ги поцениш- изтъквайки себе си. ЕТО ТОВА НЕ МОГА- както и да им казвам какво трябва или не трябва. А ти го правиш.
  • 22 Идън

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "Теолог":

    Да се върнем на кръстчето. Първоначално християните са били преследвани- гонени и убивани заради своята вяра. Те използвали ИХТОС- знак- преставляващ две пресичащи се дъги във формата на риба. Ихтос- означава риба на гръцки и всяка буква от думата е свързана с името на Христос. В днешни дни кръстчето е същия символ . Ако не си вярващ не е добре да носиш кръстче. Дори да носиш - то няма никакъв смисъл .

    Коментиран от #23

  • 23 Теолог

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Идън":

    ИХТИС е съкращение на - Иисус Христос , теос йос сотер. ( И.Х. - син на Бог )Затова рибата е избрана за символ на първите християни. Ако невярващ носи кръстче , то това няма да му попречи по никакъв начин. Но истинската сила и защита има само при вярващият в него човек ! Без вярата е само един обикновен предмет , като всеки амулет или талисман. А християнството е прието по политически причини от майката на св.Константин , и той действа под нейно давление. Кръстил се е малко преди смъртта си. Това са правили всички старовремски хитреци , защото така са се надявали да влязат без грехове в Божието царство.

    Коментиран от #24, #28

  • 24 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Теолог":

    Не е съкращение- ИХТОС или ИХТИС е акроним! Съкращението е съвсем друго нещо. и тук не съществува

    Коментиран от #25

  • 25 Теолог

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Идън":

    Ето че и вие се възгордяхте ! Добре , технически сте права. Но по същество акронима е съкращение на определение или абревиатура . Пък и това е скучен разговор.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Идън

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Теолог":

    Гордостта не е в моя стил- поправям чичо ти Гого - от когото си прочел,че е съкращение.Кое е съкратеното в случая- нищо не е съкратено- думата риба си е цяла както и това, което означава всяка една буква в нея..
  • 27 Идън

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Теолог":

    Никога не си скучен- независимо от никнейма. Беше ми драго и приятна вечер.
  • 28 Марко 6:41

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Теолог":

    Вярата в силата на Иисус Христос ,че може да нахрани многобройния народ с две риби е повода рибата да стане символът на първите християни . Тези кръстчета горе на снимката не са православни ☦️
  • 29 Само нисшите духом

    0 1 Отговор
    Имат нужда от религия. Другите вярват в собствените си сили.