15 Август, 2024 10:56 1 230 1

Слънчево изригване от най-висок клас бе регистрирано вчера

  • слънчеви изригвания-
  • слънчево изригване-
  • слънчева буря

Вчера са били регистрирани общо пет слънчеви изригвания

Слънчево изригване от най-висок клас бе регистрирано вчера - 1
Снимка: Shutterstock

Пет мощни изригвания на Слънцето бяха регистрирани на 14 август, като едно от тях е от клас X, съобщи БТА, позовавайки се на ТАСС.

Клас Х е най-високият в скалата за измерване на слънчевите бури. Първата е била със сила X1.7 от региона, определен като AR3767. Скоро след това е последвало изригване клас X1.1 от AR3780.

„На 14 август в 09:40 ч. московско (и българско - бел.ред.) време в рентгеновия диапазон бе регистрирано изригване X1.1 с продължителност 58 минути“, казват изследователите.

Освен това са отчетени още четири изригвания от клас М1.3, М1.2, М4.2 и М4.4. Първото е от 01:45 ч. московско време на 14 август.

След поредицата от изригвания нивото на влияние на слънчевото рентгеново излъчване върху йоносферата на Земята се повишава от нула до R3 (силно) по скала от пет показателя, където най-високият е R5 (екстремно).

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за силата. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването. Изригванията обикновено са придружени от емисии на слънчева плазма, чиито облаци, достигайки до Земята, могат да предизвикат магнитни бури.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    5 3 Отговор
    Слънчеви изригвания винаги е имало и ще има.Като магнитните бури ударят сателитите ще им е доста трудно да налагат дигиталното робство така че по-добре сатанистите да не се мъчат да създават екстремни катастрофи,които ще принудят хората доброволно да станат роби.Който се кланя на сатаната под него земята се разтваря и отива при подземния по бързата процедура.