16 Август, 2024 11:32 960 2

Най-възрастната гигантска панда, родила за пръв път, стана майка на близнаци (СНИМКИ)

  • гигантска панда-
  • панда-
  • близнаци-
  • майка-
  • бебе-
  • раждане

Близнаците на възрастната гигантска панда са мъжко и женско

Най-възрастната гигантска панда, родила за пръв път, стана майка на близнаци (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Хонг Конг празнува раждането на гигантски панди близнаци от своята любима Инг Ин, която стана майка в напреднала възраст за първи път.

Раждането е "истинска рядкост" тъй като майката е най-възрастната гигантска панда в историята, родила за първи път.

Инг Инг роди малките в четвъртък, един ден преди 19-ия си рожден ден. Ако беше човек, възрастта ѝ щеше да се равнява на 57 години.

Снимка на близнаците - мъжко и женско - получи над хиляда поздравителни коментара във Facebook.

В момента малките са "много крехки и се нуждаят от време, за да се стабилизират", заради което са под 24-часови интензивни грижи, предават техните гледачи.

„Всички очакваме с нетърпение да се срещнем с малките големи панди. Моля, изчакайте търпеливо няколко месеца, за да направят своя дебют и да се срещнат официално с всички!", съобщи Ocean Park Hong Kong, където живеят майката и двете ѝ близначета.

От близнаците на Инг Инг, женското се ражда по-дребно и слабо. Телесната ѝ температура е по-ниска и стоновете ѝ са по-слаби в сравнение с братчето ѝ, каза операторът на парка. Тя тежи само 122 г.

Инг Инг е била „разбираемо нервна“ по време на раждането и е прекарала по-голямата част от времето лежейки на земята, казват още от Ocean Park.

Гигантските панди са известни с нежеланието си да се чифтосват. Инг Инг и бащата на близнаците - Ли Ли, са настанени в Ocean Park от 2007 г., когато бяха подарени на Хонг Конг от Пекин, като чак този март успяват да се чифтосат успешно.

Дългосрочните усилия на Китай за опазване на вида постигнаха успех в намаляването на изчезването на гигантските панди. Те сега се считат за уязвим вид и вече не са застрашени. Освен че служат като атракции в тематичния парк, пандите участват и в дипломатическите усилия на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    3 1 Отговор
    Китай разрешава наемането на панди само за приятелски страни Ако панда живее в софийския зоопарк, това е добър знак.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.