23 Август, 2024 10:29 1 571 4

Откриха брой на вестник от 1912 г., с подробности и снимки на трагедията на Титаник

  • вестник-
  • титаник

Вестникът описва "трагедия след трагедия" за град Саутхемптън, където по-голямата част от екипажа е живял

Откриха брой на вестник от 1912 г., с подробности и снимки на трагедията на Титаник - 1
Снимкa: Shutterstock

Вестник, който е публикуван в дните след потъването на презокеанския кораб "Титаник", беше открит в гардероб в малко английско градче, пише BBC, цитиран от bTV

Изданието е на Daily Mirror от 20 април 1912 г. На първа страница има снимка на две жени – едната държи дете – които чакат да видят списъка с оцелелите от корабокрушението. Вестникът е на 112 години, но е изключително запазен.

При потъването на "Титаник" умират повече от 1500 души.

Вестникът е открит от аукционна къща "Хансънс". "Потъването на кораба е подробно документирано във филми, ТВ предавания и книги, знаем много за загиналите. Този вестник ни припомня и за техните семейства и приятели, които са загубили свои близки", казва собственикът Чарлз Хансън.

Вестникът описва "трагедия след трагедия" за град Саутхемптън, където по-голямата част от екипажа е живял.

"Списък на спасените беше залепен пред офиса на White Star. Там майки и съпруги се надяваха да прочетат имената на свои близки, но разбираха, че най-големите и страхове са истина. Тази невъобразима трагедия остави майки без синове, съпруги без съпрузи и млади момичета без любими", гласи статията във вестника.

В изданието са поместени и снимки на част от жертвите. На тях можем да видим капитана на "Титаник" в униформа.

Жената, която е запазила историческия вестник, събирала печатни издания, свързани с исторически събития. Друг вестник в колекцията ѝ е този от коронацията на крал Джордж V през 1911 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2-3 снимки е добре

    0 1 Отговор
    тогава ги оцветявали изкуствено . филма който направиха е много хубав, но е дълъг . 3 и половина часа е прекалено много . като 7-8 сериен сериал , ама наведнъж . изневерите са явление което го има . безсрамниците го крият . после гузно злобкат . капитана е виновен . карал бързо . аде да завие и разбил корабчето . после не е взел мерки . 7-8 кораба по трасето да му помогнат . има и доста лъжи разбира се .
  • 2 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Темата Титаник е дъвка, която е разтягана безцелно години наред. Но никой не казва каква е ролята на застрахователната компания Лойд, какво и на кого са платили? Има ли заведено дело и как е завършило?
  • 3 Не, че нещо, ама...

    2 1 Отговор
    "...където по-голямата част от екипажа е живял..." - не е граматически правилно. Би трябвало да е "живялА", обаче с използвания в изречението словоред звучи странно.
  • 4 Роден в НРБ

    0 0 Отговор
    и 2 години по-късно избухва Първата световна война и тогава вече трагедията се умножава на милиони