24 Август, 2024 05:39 1 175 2

24 август: Международен ден на странната музика ВИДЕО

  • музика-
  • празник-
  • патрик грант

Той е създаден от американския музикант Патрик Грант през 1998 г.

24 август: Международен ден на странната музика ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

24 август е Международен ден на странната музика или Ден на необичайната музика, създаден от американския музикант Патрик Грант през 1998 г.

Произведенията на този композитор представляват синтез на различни жанрове и стилове – от популярна и класическа музика до постпънк, ембиънт и етно музика. В началото на творческата си кариера, поради такъв необикновен подход към работата, Грант не можа да намери студио, което да е готово да издаде новия му диск. В резултат на това той основава свой собствен лейбъл и го нарича Strange Music („Странна музика“), с цел да записва нова, необичайна музика. И Weird Music Day първоначално е замислен от него като начин да популяризира новия си албум. Грант избра датата 24 август в чест на рождения ден на бащата на приятелката си, който беше своеобразен ментор на музиканта и подкрепяше творческите му начинания. Скоро в музикалната общност Weird Music Day започва да се възприема като празник, тоест става популярен сред „хората“.

Основната цел на Деня, според Грант, е да запознае слушателите с непознати музикални произведения, които обикновено не слушат или дори никога не са чували, с необичайна музика, която не може да се чуе по радиото или телевизията. Това е ден на разширяване на границите и отвореност към всичко ново и необичайно, така че мотото „слушайте без предразсъдъци“ е идеално за празника.

Между другото, опознаването на различни музикални стилове носи много ползи за разширяване на кръгозора и развиване на способността да гледате по-нов начин на света около нас и на различни аспекти от живота. Освен това, според изследвания, различните музикални жанрове имат различен ефект върху човешкия ум и тяло. Известно е например, че гладкият джаз помага да се отпуснете физически, поп музиката увеличава издръжливостта, а металът осигурява по-силно чувство за идентичност. И все пак класическата музика има най-положителен ефект върху човека – помага в борбата с депресията, събужда креативността, облекчава болката и зарежда ума с енергия.

За хората, които работят професионално в музикалната индустрия, изследването на нови музикални жанрове е начин да излязат от зоната си на комфорт и да експериментират с необичайни стилове и мелодии.

Трябва също да се каже, че понятието „странна“ музика включва както непозната за слушателя, така и наистина специфична музика, която е странна за възприемане. Това е музика, създадена от необичайни етнически музикални инструменти (арфа, лъжици, ханг, яйбахар, чаши и др.).

Самият празник може да се отбележи, разбира се, като се слуша необичайна музика. Ако харесвате „поп“, тогава опитайте кънтри музика или хеви метъл музика, може би искате да опитате кънтри музика. Или може би никога не сте слушали джаз, шансон или орган? Днес е денят да експериментирате с нови музикални открития и да разширите хоризонтите си.

Източник: ndt1.eu


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    2 0 Отговор
    Някои стилове в джаза искат дълго слушане, да се възприемат. В общия случай име повторение на някаква тема със солова импровизация, която се изпълнява от всеки инструмент, понякога всички заедно. Понякога се стига до кулминация. Любима музика, произлязла от Етиопия и Египет с Африкански ритъм.
  • 2 тези не са добре

    0 0 Отговор
    че кво и е странното на тяа музика? я си пуснете един кючек да чуете странна музика…