27 Август, 2024 10:05 3 649 12

Рецепта на деня: Тюрлюгювеч със свинско месо

  • тюрлюгювеч-
  • зеленчуци-
  • свинско месо-
  • патладжан-
  • бамя-
  • какво да сготвя

Богато и пъстро ястие с много зеленчуци и месо

Рецепта на деня: Тюрлюгювеч със свинско месо - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 800 г свинско месо;
  • 1 к.ч. олио;
  • 50 г масло;
  • 2 глави лук;
  • 1/2 кг картофи;
  • 1/2 глава целина;
  • 1 морков;
  • 1 тиквичка
  • 4 чушки;
  • 2 домата;
  • 1 ч.ч. зелен фасул;
  • 1 ч.ч. грах;
  • 50 г бамя;
  • 2 патладжана;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • сол.

За заливката:

  • 1 яйце;
  • 1 ч.ч. кисело мляко;
  • 100 г кашкавал.

магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Свинското месо се нарязва на хапки и се запържва в олиото и маслото. Овкусява се със сол и черен пипер. Месото се изважда от мазнината и се оставя настрана.

В същата мазнина последователно се пържат нарязаните на ситно лук, морков и целина. Когато омекнат, към тях се добавят доматеното пюре, малко вода и червеният пипер. Сместа се разбърква добре и се оставя да заври.

Месото се връща в сместа и се готви на тих огън за десетина минути. Когато е почти готово, се прехвърля в глинен съд. Прибавят се патладжанът, предварително посолен и отцеден от горчивия му сок, тиквичката, бамята, зеленият фасул, нарязаните на кубчета картофи, чушките, обелените и нарязани на ситно домати и грахът. Всичко се разбърква добре, овкусява се със сол, червен пипер и магданоз, и се захлупва с капак.

Тюрлю гювечът се пече на умерена фурна до пълното омекване на продуктите - за около час и половина.

Приготвя се заливка от яйцето, киселото мляко и настъргания кашкавал, с която се залива ястието. Запича се още десетина минути, докато заливката стегне. Поднася се със ситно нарязан магданоз, пише 1001recepti.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хубава рецепта

    2 6 Отговор
    на възраст по-малко месо . уграничава се . който няма гледа . който има Лапа ли лапа . ммммггглъъдддд .
  • 2 Не знам

    7 3 Отговор
    "тюрлю" ли е или не, но това си е чисто нашенски гювеч!

    Коментиран от #4

  • 3 Амед Джуган

    4 2 Отговор
    Забранено адене. Моите избиратели го ядат само по Рамазан. Дава сила, радост, вяра в Бога и дръзновение. Само Дилян го яде редовно за да не палнее.
  • 4 Механик

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Не знам":

    Съвсем обикновен гювеч си, ама що да кажат примерно "селски гювеч"? Ми никак не е модерно да е нещо нашенско. Трябва да е "вносна думата", че облъчения керкенез да кълве ли кълве.
    Но пък, рецептата си е истинска, подходяща за сезона, така че все пак благодарим на автора.
    Не е маловажен факта, че в рецептата отсъстват ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ в последно време рукола, броколи, трюфели, семена от чия, БИО-намсиквоси и пр.

    Коментиран от #5

  • 5 Колето

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Нищо модерно и лошо няма в руколата. В моето село по пет килограма гледаме от 50 години вече. Става са салати.
  • 6 Тюрлюгювеч

    7 1 Отговор
    си е турско ястие , възприето и в българската кухня , а тюрлю и гювеч са турски думи !

    Коментиран от #8

  • 7 Перетирерютют юргюпетепюрг ютюрг югю веч

    1 2 Отговор
    Парлитюрлюгювеч

    Коментиран от #10

  • 8 Точно така

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тюрлюгювеч":

    А що се отнася до истинската рецепта се готви с агнешко.

    Коментиран от #12

  • 9 Всичко е добре,

    1 0 Отговор
    ама тая разваля всичко.

    Коментиран от #11

  • 10 Стани

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перетирерютют юргюпетепюрг ютюрг югю веч":

    Доста точно обяснено
  • 11 Заливката де

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Всичко е добре,":

    Кусур й беше да я лепнат отгоре.
  • 12 Точно така

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Точно така":

    500 г агнешко месо на кубчета
    3 глави лук
    250 гр. зелен боб
    3 тиквички
    2 патладжана
    5 зелени чушки
    1 картоф
    4 домата
    4 супени лъжици масло
    черен пипер, сол