Необходими продукти:
- 800 г свинско месо;
- 1 к.ч. олио;
- 50 г масло;
- 2 глави лук;
- 1/2 кг картофи;
- 1/2 глава целина;
- 1 морков;
- 1 тиквичка
- 4 чушки;
- 2 домата;
- 1 ч.ч. зелен фасул;
- 1 ч.ч. грах;
- 50 г бамя;
- 2 патладжана;
- 1 с.л. доматено пюре;
- червен пипер;
- черен пипер;
- сол.
За заливката:
- 1 яйце;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 100 г кашкавал.
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Свинското месо се нарязва на хапки и се запържва в олиото и маслото. Овкусява се със сол и черен пипер. Месото се изважда от мазнината и се оставя настрана.
В същата мазнина последователно се пържат нарязаните на ситно лук, морков и целина. Когато омекнат, към тях се добавят доматеното пюре, малко вода и червеният пипер. Сместа се разбърква добре и се оставя да заври.
Месото се връща в сместа и се готви на тих огън за десетина минути. Когато е почти готово, се прехвърля в глинен съд. Прибавят се патладжанът, предварително посолен и отцеден от горчивия му сок, тиквичката, бамята, зеленият фасул, нарязаните на кубчета картофи, чушките, обелените и нарязани на ситно домати и грахът. Всичко се разбърква добре, овкусява се със сол, червен пипер и магданоз, и се захлупва с капак.
Тюрлю гювечът се пече на умерена фурна до пълното омекване на продуктите - за около час и половина.
Приготвя се заливка от яйцето, киселото мляко и настъргания кашкавал, с която се залива ястието. Запича се още десетина минути, докато заливката стегне. Поднася се със ситно нарязан магданоз, пише 1001recepti.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 хубава рецепта
10:07 27.08.2024
2 Не знам
Коментиран от #4
10:08 27.08.2024
3 Амед Джуган
10:10 27.08.2024
4 Механик
До коментар #2 от "Не знам":
Съвсем обикновен гювеч си, ама що да кажат примерно "селски гювеч"? Ми никак не е модерно да е нещо нашенско. Трябва да е "вносна думата", че облъчения керкенез да кълве ли кълве.Но пък, рецептата си е истинска, подходяща за сезона, така че все пак благодарим на автора.
Не е маловажен факта, че в рецептата отсъстват ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ в последно време рукола, броколи, трюфели, семена от чия, БИО-намсиквоси и пр.
Коментиран от #5
10:15 27.08.2024
5 Колето
До коментар #4 от "Механик":
Нищо модерно и лошо няма в руколата. В моето село по пет килограма гледаме от 50 години вече. Става са салати.10:27 27.08.2024
6 Тюрлюгювеч
Коментиран от #8
10:28 27.08.2024
7 Перетирерютют юргюпетепюрг ютюрг югю веч
Коментиран от #10
10:40 27.08.2024
8 Точно така
До коментар #6 от "Тюрлюгювеч":
А що се отнася до истинската рецепта се готви с агнешко.Коментиран от #12
10:43 27.08.2024
9 Всичко е добре,
Коментиран от #11
10:44 27.08.2024
10 Стани
До коментар #7 от "Перетирерютют юргюпетепюрг ютюрг югю веч":
Доста точно обяснено10:44 27.08.2024
11 Заливката де
До коментар #9 от "Всичко е добре,":
Кусур й беше да я лепнат отгоре.10:46 27.08.2024
12 Точно така
До коментар #8 от "Точно така":
500 г агнешко месо на кубчета3 глави лук
250 гр. зелен боб
3 тиквички
2 патладжана
5 зелени чушки
1 картоф
4 домата
4 супени лъжици масло
черен пипер, сол
10:51 27.08.2024