28 Август, 2024 09:47 1 996 11

Странна традиция травмира момичета в Пакистан

  • пакистан-
  • момичета-
  • традиция-
  • подстригват

Те бива подстригвани късо и обличани в мъжки дрехи, за да се роди мъжко дете в семейството

Странна традиция травмира момичета в Пакистан - 1
Снимкa: Shutterstock

Tуристически блогър посети Пакистан и разказа за местната традиция да сe превръщат момичета в момчета. Той сподели своите наблюдения в личния си блог, наречен TravelManiac, цитиран от Blitz.bg.

Според автора на публикацията към тази традиция прибягват семейства, в които не се е родило нито едно момче. Тъй като синовете са наследници на рода, тяхното отсъствие се възприема като лична трагедия. Да нямат наследник е срам за пакистанците, обясни блогърът.

Ето защо някои момичета биват подстригвани късо и обличани в мъжки дрехи – наричат ​​ги бача-пош.

Избраните момичета имат право да се движат свободно, да спортуват, да придружават сестрите и майка си на обществени места, да се прибират късно, да помагат на баща си и да извършват други дейности на истински наследник от мъжки пол. Блогърът добави, че никой не иска мнението на дъщерята дали е съгласна или не.

Отсега нататък дъщерята е длъжна да живее като всички останали жени в къщата: да чисти, да готви и да носи затворени дрехи. Такава драстична промяна води до тежка психологическа травма.

„По-късно момичето ще се омъжи, най-често с роднина. Факт е, че бившите бача не са най-желаните съпруги. Отгледани са като момчета, така че не са свикнали да гледат настрани, когато говорят с мъж, и не са добри в писането на домашни, защото просто не са ги учили на това“, заключи блогърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    18 1 Отговор
    Пази Боже
  • 2 Гост

    15 5 Отговор
    Тези хора не са за 21 век...за средните са ,,че и преди тях...
  • 3 Верно ли

    14 3 Отговор
    Що бе, нали е модерно? Как па не се е сетил да им предложи и хормонална терапия за прекъсване на пубертета и смяна на пола?
  • 4 Кадир

    15 4 Отговор
    И какво? Там е така от векове. Педалите от запада да спрат да натрапват разбиранията си на всички.
  • 5 Цъцъ

    14 2 Отговор
    Тия пак са временно, а в "европейска" Албания ги наричат "бурнеши" и са "мъже" доживот! Впрочем албанските бурнеши са много по мъже от цялата "мъжка" електорална маса на ПеПе-ДеБе-йците😉

    Коментиран от #8

  • 6 дон Вито

    13 0 Отговор
    Това е лъгъбътъ наобратно.
    Не детето решава пола си, а родителите.
    Все откачалки и в двата случая.
  • 7 Идън

    2 3 Отговор
    Това е престъпно невежество- вината винаги е в жената... А тестостеронът и Y- хромозомата я носи мъжът. Увреждайки психиката на жената по този начин - те увреждат психиката и на поколението- родено от тези жени.Дори и да се роди момче- то ще има наследени от майката увреждания на психиката- т. е. никога няма да бъде пълноценен мъж.

    Коментиран от #10

  • 8 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Цъцъ":

    Бурнешите стават по своя воля и когато в семейството няма мъж. Съвсем различно е. Бурнешите не правят секс и не раждат- те се грижат за децата- но нямат свои.
  • 9 руzcлямците

    0 2 Отговор
    са бачи-бази
  • 10 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    Вината е в жената според мъжете там- пояснявам. На жената се гледа като предмет покрит с черен плат. А чадорът крие косите- жената се наказва ако се вижда кичур от косата и. Подстригана и забрадена жената е унизена- те държат на дългата и красива коса. Отделно е насилие над личността- но там жената не е личност.
  • 11 Роза

    4 1 Отговор
    Ужасно е да живееш,както са живели преди хиляда години!Там жените търпят неща,които са немислими за европейките!Често благодаря на Бога,че съм родена в европейска и християнска страна!Може да е бедна и слаба,да е "деветата дупка на кавала" в Европа, ама поне ги няма тези ужасии!Можеш да облечеш спокойно пола или панталон ,да се подстрижеш както искаш,да работиш, да пътуваш където искаш,да заемаш ръководни длъжности и т.н.Нека да ценим тези неща,защото другаде ги няма!