30 Август, 2024 10:32 895 9

Доли Партън дарява по 3 милиона книги на месец на деца в нужда

  • доли партън-
  • кънтри-
  • певица-
  • деца-
  • книги-
  • образование

От началото на програмата над 240 милиона деца са получили книги от кънтри звездата

Доли Партън дарява по 3 милиона книги на месец на деца в нужда - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Легендата на кънтри музиката Доли Партън посети Кентъки и Мисури тази седмица, за да отбележи важни събития в своята програма за четене „Библиотека на въображението“. От близо 30 години Партън е превърнала в своя мисия да направи четенето достъпно за децата чрез програмата си, която изпраща книги в домовете на децата.

Във вторник Партън отбеляза неотдавнашните действия на Кентъки и Мисури за разширяване на нейната програма в целия щат.

„Бях толкова развълнувана да чуя това. На първо място, обичам „Библиотека на въображението“; тя е близка и скъпа на сърцето ми“, каза Партън в интервю за WKYT. „Обичам Кентъки, а той е точно от другата страна на линията от Тенеси, така че когато чухме, че ще станем щатски, бях много щастлива.“

Сега Кентъки се гордее, че може да предложи програмата във всички 120 окръга, която дава книги на деца на 5 години или по-малки, чиито родители не могат да си позволят качествено образование.

Първата дама на Кентъки Британи Бешир заяви, че в момента в Кентъки са включени повече от 120 000 деца, според доклад на Associated Press.

„Трябва да помогнем на нашите деца не само да се научат да четат, но и да обичат да четат, а на родителите да помогнат да разполагат с необходимите инструменти, за да го направят“, каза Бешир.

Програмата е дело на любовта в Кентъки, като на щатско и местно ниво се отделят средства, за да имат децата достъп до нея. Тя, заедно с губернатора на Кентъки Анди Бешир, поканиха Доли Партън на събитие в Лиричния театър в Кентъки, за да го отпразнуват.

Доли се появи и на събитие в театър „Фоли“ в Канзас Сити, Мисури, за да отпразнува разширяването на програмата в целия щат.

Според Асошиейтед прес Мисури покрива изцяло разходите по програмата, които през последната финансова година възлизат на 11 млн. долара.

Доли Партън стартира „Библиотека на въображението“ през 1995 г., като първоначално започва в един окръг в родния си щат Тенеси.

Сега програмата изпраща над 3 милиона книги всеки месец и достига до повече от 240 милиона деца в САЩ, Канада, Обединеното кралство, Ирландия и Австралия.

Благодарение на програмата децата имат възможност да изградят свои собствени библиотеки, преди да започнат да посещават детска градина, а семействата могат да споделят радостта от четенето заедно. Това е кауза, която е дълбоко лична за Партън, израснала като четвъртото най-голямо от 12 деца в бедно апалашко семейство.

„Е, баща ми беше страхотен човек, но нямаше възможност да ходи на училище, не можеше да чете и да пише и това винаги е било нещо, което го е притеснявало“, казва Партън. Тя поясни, че "Библиотеката на въображението" е нейният начин да почете баща си, Робърт Лий Партън.

„Винаги съм искала да направя нещо добро за баща ми, защото той винаги правеше нещо голямо за нас“, каза Партън. „Така че ми хрумна идеята да стартирам тази програма за "Библиотека на въображението", и то само в родния ни град, но си помислих, че може би ще се разпространи и в няколко окръга.“

Сега Доли Партън е позната на много деца просто като „дамата с книгите“ - титла, която за нея е чест да носи.

„Това означава много. Много от тези деца дори не знаят, че пея, дори не знаят с какво друго се занимавам, аз съм просто дамата, която веднъж месечно им изпраща в пощенската кутия книжка с тяхното малко име“, казва Партън.

В момента в програмата са включени деца в 21 щата. Кънтри звездата заяви, че би искала в крайна сметка програмата „Библиотека на въображението“ да бъде въведена във всеки щат.

„Както често съм казвала, дори и да не можеш да си позволиш да отидеш в колеж или да ходиш на училище, ако можеш да четеш, ще научиш всичко, което искаш да знаеш“, каза тя. „Така че имам добро чувство в сърцето си, като си помисля, че може би съм помогнала на един или двама души“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    1 15 Отговор
    Децата да не са молци да ядат книги?

    Коментиран от #3

  • 2 пипи

    20 0 Отговор
    Ето един човек, развил се в друга сфера, който дава добър пример за подобряване на интелектуалната изостаналост на съвременния свят.
    Нека повече богати хора да последват този пример.
  • 3 Ако не четат книги,

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ще гонят молци да ядат. Нещо подобно като теб.
  • 4 стрел☢️к

    2 8 Отговор
    пари ми дай, акьл не ми давай
  • 5 Боруна Лом

    0 0 Отговор
    СВЕТИЦА! Аз ПРОЧЕТОХ ,,КИНТИ,,,
  • 6 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    9 0 Отговор
    Велика...най-доброто изпълнение на Химн за зелените барети

    Коментиран от #7

  • 7 🪽❤️🇺🇸

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гордън Шамуей 🤣🤣🤣":

    Ритуал e в USAF, при Graduation, Silver Wings на Зелените Барети се закачват “pinned” на голо близо до Сърцето❤️🪽🇺🇸.
  • 8 МНЕНИЕ

    4 0 Отговор
    Също като нашите преуспели певци и музиканти...

    Коментиран от #9

  • 9 Ми то

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "МНЕНИЕ":

    кои са нашите преуспели, дето ги знаят само на територията и ще си извадят очите кой е по-велик.