1 Септември, 2024 06:50 2 095 26

Военен, полицай и пожарникар са най-стресиращите професии

  • професии-
  • стрес

Следват социален работник, журналист и диспечер в спешна помощ

Макар че всички сме наясно, че някои професии са по-стресиращи от други, пазарът на труда и трудовите характеристики търпят осезаеми промени през последните години.

Нови работни места и професии се създават, докато технологиите правят други излишни. Няма как да не споменем и пандемичния период, по-широкото приложение на дистанционната работа, но и натиска от завръщането в офис след това. Всички тези фактори променят начина, по който се чувстваме на работа и влияят на усещането ни за стрес.

И макар да не е изненадващо, че служителите в сферата на военната и обществената безопасност са подложени на най-голямо напрежение, докато работещи в по-позитивна среда са съответно доста по-спокойни, може и да не сме очаквали списъкът с най-стресиращите и най-малко стресиращите професии да изглежда точно по следния начин.

Нека започнем с най-стресиращите професии. Ето кои влизат в топ 10.

- Военнослужещ

- Полицай

- Пожарникар

- Социален работник

- Служител в медия (радио/телевизия)

- Репортер в печатна медия

- Диспечер в спешна помощ

- Консултант по психично здраве

- Анестезиолог

- Медицинска сестра в спешно отделение

Прави впечатление, че повечето от тези високостресови професии често включват взаимодействие с хора от широката общественост. Голяма част от тях също изискват от служителите да вземат бързи решения, които могат да повлияят на живота на много хора. И докато работата в сферата на здравеопазването винаги е била стресираща, от периода на пандемията насам нивата на стрес при тези служители са се повишили дори повече, пише Business News Daily, цитиран от lifestyle.com

А ето и кои са топ 10 на най-малко стресиращите професии.

-Масажист

-Фризьор

-Библиотекар

-Озеленител

-Ортодонт

-Арт директор

-Ерготерапевт

-Медицински техник

-Уеб разработчик

-Специалист по въвеждане на данни

За разлика от по-горния списък с най-стресиращите професии, тези, които попадат сред най-малко стресиращите, обикновено включват по-малко взаимодействие с хора от широката общественост или поне по-различен вид взаимодействие. Например хората свързват посещението си при масажист или фризьор с положителни емоции, каквито най-често са и те за служителите, работещи тези професии.

Просто мързел или заради стрес на работа - какво се крие зад тенденцията “тиха ваканция"

Въпреки че ортодонтите или ерготерапевтите практикуват в сферата здравеопазването, темпото на работа при тях е по-бавно в сравнение с много други медицински професии и им позволява да балансират по-добре между професионалния и личния живот. Освен това в много от по-малко стресиращите професии служителите могат спокойно да се съсредоточат върху отговорностите си без да им се налага често взаимодействие с външни хора, което от своя страна е предпоставка денят им да мине по-гладко.

И


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 най-стресиращa професия

    11 9 Отговор
    сега е да си депутатин от ДПЦ !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ужаст

    20 11 Отговор
    Кои военни тия дето са на война ли??
  • 4 Крум

    27 11 Отговор
    Направо е много стресирани,КАТ полицаите дали ще могат да си вземат джобните за деня и пожарникарите дали ще успее да измие колата си в ранния следобед и да се прибере навреме.
  • 5 ха ха

    18 9 Отговор
    тъкмо се чудех от къде се нароиха толкова психопати , то било от стресиращите професии
  • 6 Това

    23 10 Отговор
    са някакви тенденциозни измислици !
  • 7 Не е от стреса

    19 10 Отговор
    Най-тъпите парчета са там.
  • 8 мдааа

    19 11 Отговор
    Може да се поспори доколко стресирани са военните, особено в БГ. А учителите изобщо ги няма в класацията. Като знам с какви "чудеса" трябва да се занимават и да ги търпят, не виждам защо професията на учителите да не е стресираща, даже повече от на военните.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Така така

    14 11 Отговор

    До коментар #8 от "мдааа":

    Като гледам,как куцо и кюраво се юрнаха да стават даскали,едва ли е голям стреса! Три месеца преди нова година и то по 3-4 часа ходят на работа и след това 4 месеца през пролетта! През две седмици ваканция!

    Коментиран от #17, #22

  • 11 Свободен

    20 15 Отговор
    В соца имахме 250 хиляди фуражки на които стреса се свеждаше до това да се подмажат на началството и да не кажат нещо лошо за СССР!
    Цял живот лежаха и играха шах, а сега им даваме пенсии все едно са били миньори!
    А всъщност си бяха еничари, пазещи интересите на окупатор!
    Чисти национални предатели!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Как

    21 10 Отговор
    Цял ден лежат ченгетата и военните и после 2500 лв пенсия на 48 г! Не са свършили грам работа за да заслужат такива пенсии. Пожарникарите обаче работят здраво и рискуват .

    Коментиран от #23

  • 14 Артилерист

    8 13 Отговор
    Да четат момчетата, които непрекъснато ме обиждат, когато им пиша колко тежка и ангажираща е службата на военнослужещия. Само заплатата виждат, но сега, когато има много места и за войници и за офицери не отиват да видят как се изкарва...
  • 15 Егати и шегата!

    12 7 Отговор
    Все едно е първи април!И какво им е стресиращото?! Полицай-никаква работа,спят в патрулките; военен-още по зле,абсолютно нищо;пожарникар- видяхме ги в действие -половин село изгоря поради некадърност!За другите въобще не коментирам! Това са най големите ЛЪЖИ!!!Според мен, стресираща е работата на лекар хирург,на професионален шофьор,на машинист,на работник работещ с опасни машини и други от тоя род!

    Коментиран от #26

  • 16 фактите

    7 3 Отговор
    Служител в медия (радио/телевизия) - НЕ СЪМ СЪГЛАСНА! Цяло лято повечето радиа бичат музика и нищо друго. Това не е работа. Компютъра пуска музиката /при това една и съща!/ и те си веят г-зза. Има една Жени Монева, която е от 101 години в БНР, като й чуя мазния тереперщ гласец да ми говори за изпълнители, които никой никога няма да слуша, изключвам. Само връзкари по радиа и тв - лежачи и некадърници.
  • 17 Мдаа

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "Така така":

    Давам ти седмица пробен период в който клас искаш. После да говорим пак. Ако издържиш, ставай даскал, щом смяташ, че е толкоз лесно. Те много се натискат, ама провери колко се задържат, като започнат, въпреки обещанията за голяма заплата. Затова и средната възраст на учителите е над 55.

    Коментиран от #20

  • 18 РЕАЛИСТ

    8 5 Отговор
    Всички изброени в класацията професии са за хора , дето не знаят , какво е работа. Никой от тях потен вода не е
    пил. Как пък една професия на работник я няма спомената. Като статистика миналата седмица споменахте, че човек умрял на строеж. Ако беше полицай или пожарникар , що крокодилски сълзи щяха да се леят.
  • 19 Гост

    6 2 Отговор
    Някъде по света, може би. В България ченгетата и шапкарите са най-нищоправещите толупи с огромни облаги.
  • 20 И като не издържате,

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаа":

    тогава що се натискат до последно и докато ви държат. Не ми казвай, че щото нямало млади учители. Има, ама заради такива като вас не могат да се уредят и докато чакат, вече са започнали друга работа. А и колко брутни заплати без данъци ви дават като се пенсионирате, това що не го казваш. Отделно трупате отпуск, който накрая пак ви се плаща.
  • 21 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "пенсиониран военен дебелак":

    На 55 и взимат вече 12 заплати . Това 20 заплати важи за по старите служители , а вече намаляват . От 2000 година с повечето служби се приписват на 12 .
  • 22 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Така така":

    В голяма грешка си . След края на учебната година се излизат на бройка . Една част се занимават с приемане на новите ученици . Много документация и други неща .

    Коментиран от #25

  • 23 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Как":

    Грешка на 55 вече . Това на 45 или 48 беше някога . На 45 само балетистите .
  • 24 ☢️☢️☢️☢️

    2 2 Отговор
    Ще добавя и работниците в електро и отоплителните централи .
  • 25 Така така

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    За 14 години в администрацията на голямо училище знам какво говоря. То не са болнични през ваканцията, че да си запазят отпуските, то не са дежурства по 4 часа и се брои за цял работен ден и я дойде някой за служебна бележка, я не. И още куп подробности "от кухнята". Това са най-скъпо платените от бюджетната сфера, изчислено почасово.
  • 26 Един шофьор

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Егати и шегата!":

    Е с единя крак в затвора, с другия в гроба. При сегашния трафик, кой може, кой не може, кьораво, сакато, неграмотни с купени книжки, пияни,дрогирани, всичко е на пътя. И на всички пречат камионите, ама това е нащо работно място, кабината е офиса и как да не е стресираща професия, когато трябва да пазиш товара,да стигнеш на време, ограничения по пътя, КАТ,ДАЙ,митници,колони по границите, задръстваня и т.н. Е кое не е стрес за нас професионалните шофьори на камиони? А да не говорим за това че, на всеки 3 години психо тест,на 5 професионална компетентност, и т.н. За тези години работа с тези изисквания, е все едно да завършиш три пъти Харвард. А и как сега отимаха стрес, а преди ковида нямаха?