4 Септември, 2024 15:30 745 4

4 въпроса, които трябва да си зададете, преди да започнете нова диета

  • диета-
  • храна-
  • хранене-
  • здравословно хранене-
  • полезно-
  • въпроси

Отговорите на тези въпроси могат да определят дали диетата ви ще бъде успешна

4 въпроса, които трябва да си зададете, преди да започнете нова диета - 1
Снимка: Shutterstock

Живеем в общество, което възхвалява диетите, като около 42% от възрастните в световен мащаб са се опитвали да отслабнат.

Различни послания за диетите и отслабването се разпространяват в социалните медии, като се наблюдава безкраен цикъл от модни идеи и тенденции в диетите за отслабване. На фона на често противоречиви послания и дезинформация, ако търсите съвет за диета онлайн, е лесно да се объркате и претоварите.

Така че преди да се впуснете в най-новата тенденция за отслабване или екстремна диета, обмислете тези четири въпроса, които ще ви помогнат да вземете по-информирано решение.

1. Реалистична ли е диетата?

Осмислили ли сте финансовите разходи за поддържане на диетата или начина на живот, както и времето и ресурсите, които ще са необходими? Например, необходимо ли е да закупувате специфични продукти, хранителни добавки или да следвате строг план за хранене?

Ако диетата идва от човек, който се опитва да ви продаде нещо – като например конкретен продукт за отслабване, който ви е необходим, за да спазвате диетата – това може да бъде особен червен флаг.

Много от препоръките за екстремни диети идват от място на привилегии и пренебрегват достъпа до храна, нейната достъпност, уменията за готвене, мястото, където живеете, или дори вашата култура и етика.

Ако диетата има такива проблеми, тя може да доведе до разочарование, стрес, заклеймяване и чувство за неуспех у човека, който се опитва да я спазва. Но проблемът може да е в самата диета, а не във вас.

2. Има ли доказателства в подкрепа на тази диета?

Самопровъзгласилите се "експерти" в интернет често изказват твърдения, насочени към определени групи, известни като целеви групи. Това може да са например 30-50-годишни мъже с диабет.

В някои случаи доказателствата за направените твърдения могат да идват от проучвания върху животни, които може изобщо да не са приложими за хора.

Така че имайте предвид, че ако резултатите от изследванията са за група, която не отговаря на вашия профил, то резултатите може да не са подходящи за вас.

Трябва време и много висококачествени проучвания, за да ни кажат, че дадена "диета" е безопасна и ефективна, а не само едно проучване. Запитайте се дали тя е подкрепена от множество изследвания при хора? Бъдете критични и поставяйте под въпрос твърденията, преди да ги приемете.

За точна информация потърсете правителствени уебсайтове или попитайте вашия личен лекар или диетолог.

3. Как ще се отрази тази диета на живота ми?

Храната е много повече от калории и хранителни вещества. Тя играе много роли в живота ни и по същия начин диетите могат да повлияят на живота ни по начин, който често пренебрегваме.

От социална и културна гледна точка храната може да бъде точка на свързване и празнуване. Тя може да бъде източник на удоволствие, източник на комфорт или дори начин за опознаване на нови части на света.

Така че, когато обмисляте нов хранителен режим, помислете как той може да повлияе на значими за вас моменти.

Например, ако ще пътувате, дали диетата ви ще повлияе на избора на храна, който ще направите? Ще почувствате ли, че не можете да опитате местната кухня? Или ще бъдете ли възпрепятствани да излезете на вечеря с приятели заради избора им на ресторант?

4. Ще ме накара ли тази диета да се чувствам виновен или ще се отрази ли на психическото ми здраве?

Какво е любимото ви ястие? Позволява ли ви тази диета да го ядете? Представете си, че посещавате майка си, която е приготвила любимото ви ястие от детството. Как ще се отрази диетата на чувствата ви по отношение на тези специални храни? Ще ви накара ли да се чувствате стресирани или виновни, че се наслаждавате на тортата за рождения ден или на ястието, приготвено от любимия човек?

Проучванията показват, че диетата може да окаже отрицателно въздействие върху психичното ни здраве, а пропускането на хранене може да засили симптомите на депресия и тревожност.

Много диети не отчитат психологическите аспекти на храненето, въпреки че психичното ни здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Храненето не трябва да ви кара да се чувствате стресирани, тревожни или виновни. Така че преди да започнете поредната диета, помислете как тя може да повлияе на психичното ви здраве.

Често ни се повтаря, че отслабването е пътят към по-добро здраве. Докато ние можем да дадем приоритет на здравето си, без да се фокусираме върху теглото си. Постоянните послания за необходимостта от отслабване също могат да бъдат вредни за психичното здраве и невинаги полезни за физическото здраве.

Храненето по начин, който дава приоритет на здравето пред отслабването, е свързано с редица положителни резултати за нашето здраве и благополучие. Те включват по-положителна връзка с храната, по-малко вина и стрес.

Практиките на съзнателно и интуитивно хранене, които се фокусират върху вътрешните сигнали, доверието в тялото и осъзнатост и внимание при хранене, са свързани с по-ниски нива на депресия и стрес, както и с по-добър образ на тялото и състрадание към себе си.

Но както всяко нещо, за да изградите положителна връзка с храната, са необходими практика и време. Бъдете любезни със себе си, потърсете специалисти по здравни грижи, които са съобразени с теглото, и промените ще дойдат. И накрая, не забравяйте, че ви е позволено да намирате радост в храната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владетел

    0 4 Отговор
    Българската жена на хероин и на сметището але але але

    Коментиран от #3

  • 2 Бети цифуняка

    0 4 Отговор
    Търся негър да ми наместе сухожилието
  • 3 гигаХерци

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Владетел":

    Със и без все не можеш го вдигна.🤭
  • 4 инж технолог по хранене

    1 0 Отговор
    Диета или храна не е мода. Трупането на калории не е модна дрешка. Човек трябва да е наясно, с какво се храни и да не прекалява със сладките и мазните храни. Трябва да си направим сметка,колко тежим и да внимаваме какво ядем. Плодовете и зеленчуците не бива да напущат хранителния ни режим.