12 Септември, 2024 05:43 994 1

Писмо на Айнщайн за ядрената програма на нацистка Германия бе продадено за близо 4 милиона долара ВИДЕО

  • алберт айнщайн-
  • писмо-
  • ядрена програма

В него ученият предупреждава, че нацистите може да създадат ядрена бомба

Писмо на Айнщайн за ядрената програма на нацистка Германия беше продадено за почти 4 милиона долара, предаде NOVA.

Посланието до 32-ия президент на САЩ Франклин Рузвелт беше продадено на търг за 3,992 млн. долара. В него един от основателите на съвременната теоретична физика предупреждава, че нацистка Германия може да създаде ядрена бомба. Стойността на документа се оценяваше на 4-6 млн. долара. Търгът беше организиран от аукционна къща Christie's.

Писмото е написано на пишеща машина в два екземпляра и е с дата 2 август 1939 г. Текстът е продиктуван от Алберт Айнщайн на немски език, а след това е преведен на английски от неговия ученик унгарския физик Лео Силард. Именно Силард, заедно с колегите си Юджийн Уигнър и Едуард Телър, помолил Айнщайн да предупреди президента на САЩ за възможна ядрена заплаха от страна на нацистка Германия.

Първата версия, която е изпратена на американския президент, от 1945 г. се намира в президентската библиотека и музей на Рузвелт в Ню Йорк. Вторият, по-кратък, с подписа на Айнщайн, е бил в частната колекция на съоснователя на Miscrosoft Пол Алън. Christie's обяви решението да продаде лота на търг през юни 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БРАВО

    5 2 Отговор
    И в крайна сметка миролюбивите говедовъди са единствените, използвали ядрено оръжие срещу хора. Това е само черешката на тортата от най-голям брой военни конфликти, предизвикани от тези "благородни" хора. Единствено осровните родосмесители могат да им бъдат конкуренция с рекорда си от най-много страни, подложени на "демократизация".

    А писмото е показателно, че и умните грешат.