25 Септември, 2024 10:05 2 129 8

Рецепта на деня: Дроб по берлински

  • телешки дроб-
  • свински дроб-
  • берлински-
  • ябълка-
  • пържен лук-
  • какво да сготвя

Съчетан със сладникавия вкус на ябълки и пържен лук

Рецепта на деня: Дроб по берлински - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 350-400 г телешки (или свински) черен дроб;
  • 1 голяма сладко-кисела ябълка;
  • 2 средни глави лук;
  • сол и черен пипер;
  • 3-4 с.л. брашно за овалване;
  • 4-5 с.л. олио за пържене;
  • 1 ч.л. захар за карамелизиране на ябълките.

Начин на приготвяне:

Черният дроб се почиства много добре от ципите и жилките с помощта на остър нож. Нарязва се на сравнително дебели филии - по около 2 см. Измива се с гореща вода и подсушава. Подготвя се чиния с брашното за овалване.

Главите лук се белят и нарязват на колелца, които с ръка леко се претриват, за да се разделят отделните кръгове.

Ябълката се бели, почиства от семената и нарязва на резени или на шайби.

В тиган се загрява олиото.

Парчетата дроб се овалват от двете страни в брашното и се пържат в загрятото олио под капак. Достатъчни са по 3-4 минути от двете страни - като се прободе с клечка за зъби, трябва да излиза бистър сок, а не кръв. Ако по време на пърженето се отделя кръв, с вилица се изважда от тигана и изхвърля.

Подправя се със сол и пипер от двете страни, когато е готов и изважда в чиния, която също се захлупва с капак (или друга чиния), пише pep-4o.blogspot.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винаги

    7 4 Отговор
    Съм знаел , че германците съсипват всичко което опитат да сготвят !
  • 2 Идън

    7 0 Отговор
    Сервирането в тази желязна чиния е абсурд- не се съчетава с битовия стил на снимката и е грозна.Тя е подходяща за претопляне- но сервирането в нея е неуважение към тези на масата.Все едно да им сервирате водата в железно канче- а не в чаша.

    Коментиран от #4

  • 3 Ами, да

    5 0 Отговор
    тази рецепта ми е позната, готвя го по същият начин, но не пържа, а го задушавам и запичам в тава. Вкусно става и е по-здравословно.
  • 4 Хайде

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Идън":

    Сега , глезотии ! При германците всичко е във военен стил !

    Коментиран от #6

  • 5 Читател

    6 1 Отговор
    Само дето на снимката не е дроб, а е свинско със сланинки.

    Коментиран от #7

  • 6 Идън

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хайде":

    Имаш право:)
  • 7 Не,

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Читател":

    дроб е.
  • 8 2254

    0 0 Отговор
    Местните"германци", второ и трето поколение, го наричат "Тава Джигер"