30 Септември, 2024 12:15 527 16

В Русе ще глобяват с 50 лв. за хвърлен фас или опаковка

  • русе-
  • глоба-
  • фасове-
  • опаковки

Досега глобата е била два лева. 

В Русе ще глобяват с 50 лв. за хвърлен фас или опаковка - 1
Снимка: Shutterstock

Общинските власти в Русе ще налагат солени глоби за всички, които замърсяват градската среда. Санкциите за хвърлен фас или опаковка ще бъдат 10 пъти по-високи.

Глобите не са променяни от десетилетие. 50 лева ще плаща всеки, хванат да хвърля фас на улицата, хартии и всякакви боклуци. Досега глобата е била два лева.

"Решихме, че това е нищожно малко и решихме да направим корекция на тази цена“, заяви Йордан Джамбазов от Инспекторат „Обществен ред и сигурност“ в община Русе, цитиран от БНТ.

Нарушителите често са агресивни, когато се срещнат очи в очи с общинските контрольори. "Изобщо не осъзнават постъпката си, арогантни са. Ние искаме точно този финансов момент да ги спре и да ги коригира, защото знаем, че бръкнеш ли в джоба става съвсем друго“, каза още Джамбазов.

Смесени екипи ще следят за реда в града, ще се разчита и на мобилни камери в крайните квартали, които да заснемат нарушенията.

Освен служители на КООРС, ще участват и служители от „Екология“, които съвместно ще осъществяват тези проверки и наказателна дейност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдивчанин

    22 3 Отговор
    Малко е, глобите за това трябва да започват от 1000лв. нагоре ! А който няма пари да си плати глобата да полага обществено полезен труд в рамките на 1 месец, като мете улиците и чисти парковете !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дидо

    22 1 Отговор
    Крайно време беше да налагат глоби за хвърляне на боклук
  • 4 Българин

    20 1 Отговор
    Да изхвърлиш фас на улицата е израз на липса на елементарна мисловна дейност ! Това не са хора !

    Коментиран от #5

  • 5 Дедовия

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Те и животни не са, толкова тъпо животно няма !
  • 6 стрел☢️к

    4 5 Отговор
    а мевере събира ли след туй фасовете или само парите ?
  • 7 Крайно време

    18 2 Отговор
    Приветствам това решение. Но искам при повторно нарушение поне 500лв. А ако и това не помага - арест и труд в полза на обществото за 15 дена без право на обжалване.
  • 8 Благой от СОФстрой

    10 0 Отговор
    Похвално но въпроса е кой, как и кога ще се наблюдава деянието!?

    Коментиран от #16

  • 9 Стара чанта

    12 4 Отговор
    Малък е размера на определената глоба ! Трябва да се бръкне дълбоко в джоба на нарушителите, за да започнат някои хора да се замислят, и да коригират поведението си !
  • 10 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    А със събраните пари ще заплащате чистенето на зариби те с боклуци цигански квартали и катуни.
  • 11 Браво

    9 0 Отговор
    и бой да е глобата пак е супер
  • 12 Гларус

    10 0 Отговор
    Браво на Русе!А в село Варна - кога??Хиляди дребни отпадъци се хвърлят масови от светлокожи и тъмнокожи субекти по всички улици,градинки,тротоари и т.н.Морска столица с население с циганско- селташки манталитет.
  • 13 Пешо-мастиката

    5 5 Отговор
    Като искате да няма фасове, не произвеждайте цигари бе...проста работа. Хем ги произвеждате, хем ги продавате за хубави пари, хем забрани и глоби. Светът е лицемерно производно на лакомията на човечеството. Хем не искате, ама и хем искате....Що не забраните дрогата? Щото не искате. Не че не можете...Същото е и с цигарите и всичко останало за което се налагат глоби. По големите хранителни вериги масово напудрени кокони подритват кошничките с крак по земята, щото ги мързи да ги държат докато стигнат до лентата на касата и после аз си слагам хляба, сиренето салама там след нея и после на масата или в хладилника...?! И охраната спи...После олеле ковид, коклюш, морбили и т.н. ??? Та всичко ни е болно, не само фасовете по улиците...
  • 14 Подкрепям

    5 0 Отговор
    Въпросът е: ще има ли реален контрол отново, или не? Иначе всичко се обезсмисля. Онзи ден се разхождам в парка. Хората сложили кошчета през 10 метра. И посредата един дебiл си хвърлил опаковката. 50 лв е малко за такива.
  • 15 Тома

    1 0 Отговор
    Много добра идея но за това трябва камери за наблюдение
  • 16 Пише

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Благой от СОФстрой":

    Смесени екипи от две институции ще наблюдават,
    но за санкционирането е необходим и униформен, който да предотврати съпротивата.
    Имам куче.Отвратителни са отпадъците , които собствениците на домашни любимци оставят и не почистват. Не зная да има глобени. А колко приходи ще има общината, ако изисква регистрация с плащане на данък куче.