Last news in Fakti

30 Март, 2014 16:50 12 103 9

Йоркширски териери показаха звездни прически

  • йорширски териер-
  • йорки-
  • конкурс-
  • стайлинг

26 представители на породата се включиха в специален конкурс за най-атрактивен стайлинг

Близо 50 представители на породата йоркширски териер, сред които международни шампиони и любимци на популярни личности, се събраха на среща в София днес. Събитието се организира от Национален киноложки клуб Йоркширски териер с домакинството на PETS&U.

За гостите бе направена професионална груминг демонстрация, която показва основните принципи и тенденции при фризирането и стилизирането на йоркита. 26 представители на породата се включиха и в специален конкурс за най-атрактивен стайлинг. Победител в него стана 2-годишната Моли, която спечели журито с цялостна визия, решена в розово. Собствениците пък имаха възможност да обменят опит помежду си и да получат безплатна консултация от ветеринарните лекари от клиника Нова.

“Въпреки че у нас липсва пълен регистър, можем да твърдим, че йоркширският териер е най-популярната порода малки кученца у нас. В клуба са записани само чистокръвни представители с установено родословие. В нашата племенна книга през последните 3 години са регистрирани 232 кученца.”, обясни Екатерина Динева, отговорник развъдна дейност на клуба на Йоркширския териер у нас, и уточни, че 46 от представителите му са шампиони. Родени в България йоркита могат да се похвалят с редица международни титли, сред които шампион на България, Сърбия, Македония, Интер шампион за Молдова, Румъния и Коста Рика, както и Бебе световен шампион в клас женски и мъжки екземпляр за 2013г.

Към срещата днес се присъединиха и мераклии, които искат да отглеждат йорки у дома. Те получиха допълнителна информация за изискванията на породата. Според специалистите малките кученца са любвеобилни и се отглеждат лесно в градска среда. Заради размера си обаче имат нужда от повишено внимание.

Според официалния стандарт представителите на породата достигат в зряла възраст 3,175 кг за мъжки екземпляр. Не е препоръчително да живеят в дом заедно с малки деца, защото лесно могат да бъдат наранени. Освен това въпреки мини визията си, те носят твърд характер на истински териери и бъдещите стопани трябва да са готови за него. Включително трябва да имат едно на ум, че мини любимецът им винаги е готов да влезе в схватка със съперници в десетки пъти по-големи от него. Могат да бъдат и доста шумни, когато охраняват дома си.

“Ако решите да си купите йорки или друга порода куче или котка, не го правете от магазина или от неясен търговец. От една страна така не получавате информация за родословието и съответно за здравето на животното, и от друга инвестирате в порочната практика животните да бъдат развъждани и продавани в ужасни условия, в аквариуми и малки клетки”, призова Цанко Цанков, Управител на магазин PETS&U. Той уточни, че не е удачно йорки или друго животно да се подарява, защото отглеждането му е въпрос на осъзнат избор и голяма отговорност.

Срещата на йоркширските териери е първата от поредица тематични сбирки на фенове на популярни у нас породи, на които PETS&U ще предостави домакинство. Всички желаещи киноложки клубове, могат да се свържат с тях на [email protected].

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЙОРКШИРСКИТЕ ТЕРИЕРИ

Породата е на близо 150 години. Създадена е от шотландци и англичани чрез кръстосването на поне три различни породи териери.

В началото йоркитата са развъждани с основна цел лов и изтребване на гризачи. Били са идеалните ловци на плъхове и мишки.

Повечето йоркита са дълголетни и живеят до 15 години и повече  което се равнява на 76 човешки.

За последните 20 години в САЩ 30% от чистокръвно развъжданите кучета са йоркита.

Има паметник на йорки – героят от Втората световна война Смоуки.

Най-малкото куче в историята, което е официално документирано, е йорки. То е живяло едва 2 години в Англия и е тежало малко над 100 г.

Породата е записана официално с името йоркширски териер през 1870 година. През същата година първият неин представител е пренесен и в САЩ.

Одри Хепбърн е първата, която въвежда йоркита във “висшето общество” в Щатите. Нейното първо и най-любимо куче Mr. Famous (г-н Популярен) дори се снима с нея във филмови сцени.

Cinderella (Пепеляшка) е йоркито на Парис Хилтън, което живее заедно с другите любими кучета на звездата в специално построено за тях имение.

Зведни йоркита живеят и в домовете на Орландо Блум, Наоми Уотс, Линдзи Лоан, Бритни Спиърс, Хилари Даф, Жизел Бюндхен, Анастейша и др.

*Груминг е професионалната процедура за изкъпване, изсушаване, сресване и фризиране на кучетата. Тя е задължителна при подготовката им за състезания и изложби, но в днешно време се ползва редовно и от стопаните на любимци, които не участват в такива форуми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 3 Отговор
    Това не са кучета а плюшени играчки...
  • 2 Gabriela Filimonova

    3 3 Отговор
    Напротив, те са истински кучета, но малко хора ги виждат и оценяват като такива!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Монго

    1 0 Отговор
    Напротив, през ден виждам едно такова /казва се Челси и е голямо, колкото морско свинче/. Кучето не трябва да бъде кукла Барби. Кучето е "селектирано" през човешката еволюция за да е помощник, пазач и приятел на човека, а не играчка.
  • 4 Николай Иванов

    0 4 Отговор
    Това е чист помияр -тип пинтифлюшка , за какво изобщо е в България тая порода, не ми се мисли. Сто пъти по - добре е да си гледаш Немска Овчарка или Доберман отколкото помияр на който някоя сложна ,ненормалитетна прическа е минимум 50-70 лева.........

    Коментиран от #9

  • 5 Николай Иванов

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Gabriela Filimonova":

    това е истински помияр, истинско куче е Немската Овчарка отсреща от която се плашиш с песченцето си , щото :
    1во немската овчарка е третата най- УМНА сред породите
    2ро- има втората по сила захапка след ротвайлера - 108кг/кв.см
    Тъй , че си помисли когато минаваш покрай двор с куче - пазач...
  • 6 Тинка

    2 0 Отговор
    Който не е гледал йорки, не знае за какво става въпрос :Р
  • 7 Goldy

    2 0 Отговор
    Гледала съм прекрасно куче -сибирска лайка, която смятах за най-сладкото и умно куче на света. НО! Крайно мнение като това на господин Н.Иванов, е показател, за липсата на любов към цялата кучешка фамилия. Днес гледам трето куче, т.е. второ Йоркширско териерче. Заключението ми е: Всяко куче е различно и прекрасно само по себе си и всеки има право да избира най-подходящото за себе си, както и да го счита за най-прекрасното на света. И двете ми йоркита са несравними и удивителни, много умни КУЧЕТА, в пълният смисъл на тази дума!Освен това, поведението на кучето зависи основно от възпитанието и отношението на стопанинът към него.След опита, който имам, не бих гледала друго куче освен Йоркширски териер! Извинете ме, г-н Иванов, но за мен, изказването Ви е неадекватно...
  • 8 Goldy

    2 0 Отговор
    П.С. Г-н Иванов, ако вашето куче е взето с единствената идея за "захапка""плашене" и "пазач", тази агресивност доказва принципи, на оценяване, при които Йоркито не влиза категорията. Но Вие, очевидно не сте писал тук с такава идея, ако изобщо разбирате какво имам предвид... :D
  • 9 Теди

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Николай Иванов":

    Попринцип те са развъждани да ядат мишки и плъхове. Ако четеш щеше да знаеш