29 Октомври, 2024 10:05 1 832 3

Рецепта на деня: Рибен пай

  • рибен пай-
  • картофи-
  • сьомга-
  • скариди-
  • риба-
  • какво да сготвя

Толкова лесен за приготвяне, а същевременно толкова ефектен

Рецепта на деня: Рибен пай - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За картофената смес:

  • картофи - 1 кг;
  • краве масло - 20 грама;
  • прясно мляко - 100 мл.

За основата на пая:

  • сьомга - 300 грама (охладена);
  • скариди - 300 грама (сурови белени);
  • хек - 300 грама (охладено филе);
  • краве масло - 30 грама;
  • лук - 1 глава;
  • чесън - 2 скилидки;
  • брашно - 30 грама;
  • прясно мляко - 400 мл;
  • сирене чедър - 30 грама;
  • спанак - 50 грама (суров).

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за рибен пай е изборът и подготовката на продуктите. Заложете на охладена, а не на замразена риба, тъй като освен че охладената риба е с по-високо качество, при готвене замразената отделя повече вода. Нарежете сьомгата и хека на едри хапки. Почистете лука и чесъна и ги нарежете на ситно, пише supichka.com.

Измийте картофите и ги сложете да се варят.

Междувременно в дълбок тиган сгорещете предвиденото количество масло, след което добавете лука и чесъна, и запържете за 2-3 минути до омекване. Добавете брашното и отново разбъркайте за около минута. Малко по малко, при непрекъснато бъркане на слаба температура на котлона добавете прясното мляко към сместа и ½ чаена лъжица сол, до получаване на сос. Добавете настъргания чедър и отново разбъркайте, след което добавете рибата и скаридите. Разбъркайте и добавете спанака. Прехвърлете сместа в тава и я разпределете равномерно.

Сварените картофи обелете, добавете ½ чаена лъжица сол, кравето масло и прясното мляко и намачкайте с преса за картофи до получаване на картофено пюре. Разпределете го равномерно върху рибната смес равномерно с помощта на вилица. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, до придобиване на леко златист цвят.

Най-добре е да сервирате рибния пай 2-3 часа след приготвяне, защото тогава той е поел по-добре ароматите си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не,благодаря

    2 4 Отговор
    Обичам прясна риба, пържена с хрупкава коричка да се топи в устата. Такова нещо като рибен пай дори няма да докосна камоли да опитам.
  • 2 Извратен пай

    3 4 Отговор
    Манджа с риба. Ужас. Да изхабиш прясната сьомга по този начин си е светотатство. Да не говорим за скаридите, невероятно мезе за бирата и тях да ги пъхнеш в този буламач. Ужас.
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Ужас! Рибата пържена, печена, сушена, веяна, ако ще и варена, но да е цяла! Най-добре пържена, хрупкава! Кайма, пастет от риба, манджа с риба - такива НЕЕЕ!