Необходими продукти:
За крема:
- 2 яйца;
- 10 г ванилова захар;
- 150 г захар (3/4 чаша);
- 500 мл мляко;
- 60 г царевично нишесте.
За тестото:
- 80 г масло;
- 100 мл вода;
- 100 мл мляко;
- Щипка сол;
- 120 г брашно;
- 4 яйца (добавени едно по едно);
- 2 супени лъжици какао.
Начин на приготвяне:
Приготвяне на крема:
Разбийте яйцата, ваниловата захар и захарта в купа.
Добавете 500 мл мляко и 60 г царевично нишесте. Разбъркайте добре до хомогенна смес.
Гответе на средно силен огън, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти.
Оставете крема да се охлади.
Приготвяне на тестото:
В тенджера загрейте маслото, водата, млякото и щипка сол, докато заври.
Добавете брашното наведнъж и бъркайте енергично на среден огън за около 2 минути, докато тестото стане гладко и се отделя от стените на тенджерата.
Оставете сместа да се охлади леко, след което добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко.
Разделете тестото на две части и добавете 2 супени лъжици какао към едната.
Разпределете двете тестени смеси в тава и печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 15 минути.
Сглобяване на тортата:
Охладете изпечените блатове, подравнете краищата и ги нарежете на 4 равни части.
Разбийте 160 г масло на стайна температура за 2-3 минути, след което постепенно добавете охладения крем.
Намажете крема върху парчетата блат и ги подредете едно върху друго, редувайки блатовете.
Поставете в хладилник за около 1 час, за да се стегне, пише bukvarche.com
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Роден в НРБ
10:48 23.01.2025