Как да разберете дали плодовете и зеленчуците са били третирани с пестициди?

8 Май, 2025 09:48 2 500 3

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • пестициди-
  • токсини

Вижте и списък с плодовете и зеленчуците, които най-често са силно замърсени с пестициди

Как да разберете дали плодовете и зеленчуците са били третирани с пестициди? - 1
Снимка: Shutterstock

Разпознаването на плодовете и зеленчуците, които са били обработени с пестициди, не винаги е лесно с просто око, но има някои признаци и методи, които могат да помогнат:

Визуални и физически признаци:

  • Перфектен външен вид – ако плодът или зеленчукът изглежда твърде идеално (гладка кора, без петна или наранявания), това може да е знак за третиране с пестициди или други химикали.
  • Липса на насекоми или ухапвания – напълно "безупречните" листа и кожи са по-чести при обработени продукти.
  • Лъскава повърхност – някои плодове се покриват с восък, който задържа остатъци от пестициди.

Етикети:

Биосертифицирани продукти – ако продуктът е маркиран като „био“ или „органичен“ със съответен сертификат, вероятността да е третиран с синтетични пестициди е минимална.

PLU кодове – при продукти с етикети, ако кодът:

  • започва с 3 или 4, това са конвенционално отглеждани (вероятно с пестициди);
  • започва с 9 – органични;
  • започва с 8 – генетично модифицирани (рядко се среща, но технически означава ГМО).

Мирис и вкус:

Понякога третирани с химикали продукти имат неестествено слаб или изкуствен аромат. Биопродуктите често имат по-интензивен мирис и вкус.

Как да намалите токсините преди консумация:

  • Накисване в сода бикарбонат – разтвор от 1 ч.л. сода на 1 литър вода може да помогне за отстраняване на повърхностни пестициди. След 10–15 минути изплакнете добре.
  • Оцет и вода – смес от оцет и вода (1:3) също може да намали остатъците от пестициди.
Как да разберете дали плодовете и зеленчуците са били третирани с пестициди?
Снимка: Shutterstock

  • Обелване – кората често съдържа най-много остатъци, така че обелването е ефективен начин за намаляване на токсините.

Вижте и списъка с плодовете и зеленчуците, които най-често са силно замърсени с пестициди – известни като „Мръсната дузина“ (Dirty Dozen), според ежегодния доклад на Environmental Working Group (EWG):

„Мръсната дузина“ (2024 г.)

Това са продуктите, при които най-често се откриват остатъци от пестициди, дори след измиване:

  • Ягоди;
  • Спанак;
  • Кейл и други листни зеленчуци;
  • Грозде;
  • Ябълки;
  • Нектарини;
  • Чушки и люти чушки;
  • Череши;
  • Праскови;
  • Круши;
  • Целина;
  • Боровинки.
Как да разберете дали плодовете и зеленчуците са били третирани с пестициди?
Снимка: Shutterstock

„Чистата петнадесетица“ (Clean Fifteen)

За сравнение, това са продуктите, които обикновено съдържат най-малко остатъци от пестициди:

  • Авокадо;
  • Царевица (сладка);
  • Ананас;
  • Лук;
  • Папая;
  • Грах;
  • Аспержи;
  • Пъпеш;
  • Киви;
  • Зеле;
  • Гъби;
  • Манго;
  • Сладки картофи;
  • Диня;
  • Моркови.

Ако имате ограничен бюджет, купувайте био версиите само на продуктите от „мръсната дузина“, а останалите можете да купувате и без етикет "био".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 0 Отговор
    Няма какво да гледате ! Трябва просто да си ги купите и - третирани са с какво ли не ! Чисти - само който има градина ! Но най вероятно и той е пръскал с нещо !!!
  • 2 това е война между цените на продуктите

    2 0 Отговор
    пестицид 3 лв, продукта е стотинки, но с пестицида е вече 8 лв . ядем златни продукти . качествения пестицид избива паразита и запазва продукта . ако се вижда химията, следователно продукта не е умит . ако се бели няма да му гледат обелката . шеф готвачите са най-хитри . отбират най-хубавото . нищо не хвърлят . по еко е без никакъв пестицид . не е 8 , а 25 лева .
  • 3 Боко Праните Гащи

    5 0 Отговор
    Не видех тиквата къде е