7 плода, които не бива да държим в хладилника

28 Май, 2025 15:15 3 116 9

  • хладилник-
  • плодове-
  • съхранение-
  • узряване

Ето защо мястото им не е там

7 плода, които не бива да държим в хладилника - 1
Снимка: Shutterstock

Хладилникът е чудесно място за съхранение на повечето плодове и зеленчуци – но не и за всички. Оказва се, че има немалко плодове, които всъщност страдат, когато ги държим на студено. Това се дължи на факта, че те принадлежат към т.нар. климактерични плодове – такива, които продължават да зреят след като бъдат откъснати. Поставянето им в хладилник прекъсва този естествен процес на узряване, като влошава вкуса, текстурата и външния им вид.

Ето на кои 7 плода мястото им е на плота, а не в хладилника

Банани

Има причина за съществуването на специални закачалки за банани – те не трябва да се държат в хладилника.

„Студените температури рязко спират узряването на бананите,“ казва шеф-готвачът Джен Ла Рока от Two Cloves Kitchen. „Текстурата става гумена, а вкусът – блудкав. Най-добре е да зреят на стайна температура, където достигат естествената си сладост.“

Праскови

Прасковите, сливите и нектарините трябва да узреят напълно на стайна температура, за да достигнат пълния си ароматен и сочен потенциал,“ обяснява Ла Рока. „Поставени в хладилника твърде рано, стават на зърнеста каша без вкус.“

Сливи

Всички костилкови плодове, включително сливите, предпочитат стайна температура. Измийте ги при прибирането у дома и ги оставете да омекнат – готови са за похапване, когато ви се прияде нещо сладко и свежо.

Нектарини

Близките роднини на прасковите, но без мъхестата кожа, също трябва да се държат извън хладилника, докато не се нарежат. Ако ги използвате в плодова салата, съхранявайте парченцата в плътно затворена кутия в хладилника – ще издържат 2–3 дни.

Авокадо

„Да избереш перфектно узряло авокадо си е малък триумф,“ казва нутриционистката Тейлър Маклеланд Нюман. „Най-добре е да ги оставите да зреят на стайна температура. След като омекнат, могат да се консумират директно. Ако обаче забележите, че започват да презряват, приберете ги в хладилника – така ще спечелите още ден-два.“

Тропически плодове

Ананас, манго, папая, киви – тези плодове се чувстват отлично на плота, където зреят равномерно и запазват сочността си. След като ги нарежете обаче, ги съхранявайте в хладилник в херметичен съд, пише Real Simple.

Домати
„Домати, както и много други климактерични плодове, трябва да се съхраняват на стайна температура,“ казва Нюман. „Хладилникът разваля текстурата им и убива вкуса им.“ Ла Рока допълва:
„Студеният въздух ги прави зърнести и воднисти. А се губи и онзи градински вкус, който прави доматите в салатата толкова специални.“


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    2 1 Отговор
    3,14ЗДЕЦ...

    Коментиран от #2

  • 2 Градинаров

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Новичок":

    Градински вкус?

    Коментиран от #3

  • 3 Кобилкина

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Градинаров":

    Можна в барабанчик на пералня извъртится, или пране извъйваш на ръка!
  • 4 Според чукотските учени

    3 2 Отговор
    Бананите мистериозно се смаляват при ниски температури. А кивитата се сбръчкват.
  • 5 фен

    3 2 Отговор
    В корабното училище 1967 г. учихме за видове търговски кораби за превоз на особени товари. Един от тях беше кораб за превоз на банани. Тъй като в БГ банана и хладилника бяха рядка стока, помолихме учителя подробно да ни разясни темата. Оказа се високо технологично транспортно средство.

    Коментиран от #7

  • 6 Пиарски търговийки

    11 0 Отговор
    Абе, моме, били са на студено в складове и магазини, остави ги извън хладилника и на следващия ден няма да стават за ядене, ще правиш нов оборот на търговската мрежа.
  • 7 Аз защо имах, бе

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "фен":

    По това време произвежда ме собствени хладилници "Мраз", отделно имахме внос. И не ми разправяй как комунистите не ти давали да си купиш, не си си купил, защото си бил скрънза.

    Коментиран от #8

  • 8 щото си скопейка

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аз защо имах, бе":

    от комитета
  • 9 По спомени на близки хора

    0 1 Отговор
    Преди доста години наистина са се записвали да чакат ред за хладилник. Преди време чувах това от възрастни близки хора, които вече не са сред живите. Те разказваха, че така са си купили хладилник през 1960 г., когато купили и апартамент. Но не знам колко врме се е чакало след като се запишеш.