Археолози откриха хляб на 5000 години

30 Май, 2025 07:49 2 020 7

  • хляб-
  • археолози-
  • турция-
  • разкопки

Анализите показват, че хлябът е бил приготвен от грубо смляно брашно от лимец, древен сорт пшеница, и семена от леща

Археолози откриха хляб на 5000 години - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Хляб на 5000 години бе открит от археолози в Турция, където вече се възпроизвежда, подхранвайки интереса към културата на древните пшеници, по-подходящи за суша, пише varna24.bg.

"Това е най-старият хляб, открит при разкопки, който е запазил до голяма степен формата си“, твърди Мурат Тюрктеки, археолог и директор на разкопките в Кюлюоба, на 35 км от град Ескишехир.




"Хлябът е рядка находка при разкопки. Обикновено се намират само трохи. Но тук той е успял да се запази, защото е бил изгорен и заровен“, обясни той пред АФП, споменавайки откритието, което беше оповестено миналата седмица.

Кръгъл и плосък като питка, с диаметър 12 см, хлябът от Кюлюоба е открит през септември 2024 г., овъглен и заровен под прага на жилище, построено през бронзовата епоха, около 3300 г. пр. Хр.

Част от хляба е била откъсната, преди да бъде изгорен и погребан при строежа на жилището.

"Това ни навежда на мисълта за ритуал на изобилието“, обясни Тюрктеки.

При липса на писмени следи, анатолийската цивилизация в Кюлюоба остава до голяма степен загадка, както и обичаите на нейните жители да заравят домовете си, преди да се преселят на друго място или да построят нови жилища върху старите структури, образувайки по този начин могили.

През бронзовата епоха хатите, народ от Анадола, предшествал хетите, живеели в района на Ескишехир.

"Кюлюоба е било средно голямо селище, в което са се развивали търговия, занаяти, земеделие и минно дело. Ясно е, че е съществувала определена семейна и социална структура“, посочи археологът Дениз Сари.

Анализите показват, че хлябът е бил приготвен от грубо смляно брашно от лимец, древен сорт пшеница, и семена от леща, а като мая е било използвано листо от растение, което все още не е идентифицирано.

Овъгленият хляб е изложен в археологическия музей в Ескишехир.

"Това откритие ни развълнува много. Докато разговарях с нашия директор на разкопките, се запитах дали бихме могли да възпроизведем този хляб“, разказа Айсе Унлюче, кмет на Ескишехир.

За да се доближи максимално до оригиналната рецепта, след анализ на хляба, който е на няколко хиляди години, общината реши да използва пшеница Калейца – древната пшеница вече не съществува в Турция – близък, също древен сорт, булгур и леща.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    8 4 Отговор
    След като е бил изгорен, за какъв хляб изобщо може да говорим? Това си е въглен.
  • 2 Пич

    5 5 Отговор
    Ескишехир е много хубав град , но само лимонададжии !!! Няма бира , няма вино , няма уиски....... Хубави ресторанти , хубава храна , но то се не преглъща на сухо...
  • 3 Дядо Гъдю

    7 0 Отговор
    Какви убави хлебове са яли древните смакедонци.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нека да пиша

    6 2 Отговор
    Лично го е пекала Лили Иванова.
  • 6 Миромършата

    6 0 Отговор
    Ако БАБХ имаха по-голям бюджет, можеха и някой друг археолог да назначат, да следят за сроковете на годност.
  • 7 Най-старият хляб…

    3 2 Отговор
    още не е открит.
    Тези да не се напъват като глист.