Last news in Fakti

26 Юни, 2014 09:16 7 124 9

Рицарски дарения - линейки

  • суверенен малтийски орден-
  • дарение-
  • сатовча-
  • камило дзуколи

В хода на хуманитарните инициативи, посветени на двадесетата годишнина на дипломатическите отношения, установени между Суверенния Малтийски орден и Република България, вчера (25.06.2014г.) се състоя поредното събитие, с което се свързва името на ордена.

В село Сатовча, намиращо се в Югозападна България, бе проведена церемония по връчването на кмета на града на линейка с пълно оборудване за бърза помощ и превоз на нуждаещите се. Но това не е първият случай, в който Орденът прави такова дарение. Още през ноември месец 2010г. са били дарени две линейки на болницата за белодробни заболявания във Варна и на МБАЛ „Царица Йоанна”. От 2011г. насам са осъществени 174 дейности, като в болници и медицински центрове в 77 български селища е доставяна и модерна медицинска апаратура – висок клас ехографи, линейки, автобуси за превоз на възрастни хора, деца и пациенти на хемодиализа до по-големите болнични центрове, техника за инвазивна кардиология, автоматични болнични легла, лекарства, храни и др. Орденът е правил и големи инвестиции по различни проекти, един от които е болницата в Искрец, където преди хуманитарната акция е нямало топла вода и дограма, а старата отоплителна система е била в лошо състояние.

На събитието по връчването на линейките в село Сатовча посланикът на Ордена в България – Камило Дзуколи бе посрещнат от кмета на града д-р Арбен Миненов, с когото подписаха договора за дарение. Сред присъстващите на церемонията бяше депутатът Спас Панчев, а също така и официални представители на местната административна и духовна власт.

От отварянето на посолството на Суверенния Малтийски орден в София през 2005 г., до днес са реализирани над 203 хуманитарни инициативи в 94 различни региона и населени места на страната. 

По случай празника на Св. Йоан Кръстител, покровител на Малтийския орден, отбелязан от посолствата на Ордена с приеми по целия свят, посланик  Дзуколи връчи две високи отличия на Ордена за заслуги. Отличието Pro Merito Melitensi бе връчено на министъра на културата д-р Петър Стоянович и на председателя на Уникредит Булбанк -  г-н Левон Хампарцумян. Орденът за министър Стоянович е в знак на благодарност не неговата постоянна близост с Ордена и подкрепа. Отличието за господин Хампарцумян е в знак на благодарност за неговия личен принос в някои от дейностите на Малтийския орден.  С помощта на господин Хампарцумян и неговите колеги бяха реализирани проекти с децата на Сдружение „Прегърни ме”. 

 На церемонията четирима  доброволци, предоставяли през миналата есен и зима сътрудничество в центрове на Държавната агенция за бежанци, бяха връчени и медали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    4 0 Отговор
    Срам за страната ни. 500000-на Малта да ни подарява линейки!
  • 2 Stone Kold

    3 0 Отговор
    и по срамно ще става
  • 3 Deniza Dencheva

    2 1 Отговор
    Boje pazi balgaria,do kade q dokarahme sram i pozor da ni darqvat lineika koqto e na 25 godini.Drugite dve koito sa dareni 2010 godina sigurno sa UAZ s visoka prohodimost za nujdae6tite se,cql svqt ni se podigrava.Da se zasramqt gospoda politicite deto smenqt vsqka godina avtoparka si,za6to te ne karat fiat
  • 4 Stone Kold

    0 1 Отговор
    гербът бил лъв
  • 5 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Те тези линейки като ги гледам по скоро за катафалки стават отколкото заа първа помощ?

    Коментиран от #6

  • 6 Бай Шиле

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Иван":

    Защо ти ще дариш по хубава ли ? Хората са се ангажирали да направят нещо добро, и със сигурност не са ни длъжни.

    Коментиран от #7

  • 7 Нощен ястреб

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Шиле":

    Пиар акцията на ордена е по-скъпа от линейката без оборудването. Наистина е подигравка да даряваш линейка, която е за повече за брак, отколкото да вози хора. Тази кола дори е по-стара от повечето стари линейки в спешните центрове (не говоря за тези в момента, а за предходното поколение).
  • 8 Владислав Димитров

    1 1 Отговор
    На подарения кон, не му се гледат зъбите.
  • 9 Stone Kold

    1 0 Отговор
    а дали може да е с пълен резервоар и газова уредба 4е държавата бедна и доган не дава