Рецепта на деня: Генералска салата в буркани

8 Август, 2025 10:05 12 003 8

  • генералска салата-
  • зимнина-
  • буркани-
  • домати-
  • чушки

Тази салата е идеална за зимните дни и ще бъде чудесно допълнение към вашата трапеза

Рецепта на деня: Генералска салата в буркани - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 4 кг домати;
  • 2 чушки;
  • 1 люта чушка (по желание);
  • 1 глава чесън;
  • 150 г растително масло;
  • 50 г оцет (9%);
  • 1 супена лъжица захар;
  • 60 г сол;
  • Зелени подправки (босилек, копър, магданоз, кориандър) на вкус;
  • Няма нужда от добавена вода.

Начин на приготвяне:

1. Измийте доматите и ги нарежете на тънки филийки.

2. Отстранете семките от чушките и ги нарежете на кубчета.

3. По желание добавете люта чушка, нарязана на ситно.

4. Обелете чесъна и го нарежете на ситно или го смачкайте.

5. Нарежете на ситно зелените подправки (босилек, копър, магданоз, кориандър).

6. В голяма купа смесете доматите, чушките, лютата чушка, чесъна и зелените подправки. Добавете растителното масло, оцета, захарта и солта. Разбъркайте добре и оставете сместа да престои 30 минути, за да пусне соковете си.

7. Междувременно стерилизирайте бурканите и капаците по удобен за вас начин.

8. След това подредете салатата в бурканите, като ги притиснете здраво, за да ги напълните.

9. Разпределете равномерно сока, който се е отделил от салатата, между всички буркани.

10. Стерилизирайте бурканите във вода за около 30-35 минути (покрити с капаци, но не плътно), след което ги затворете плътно с капаците.

11. Увийте бурканите в одеяло и ги оставете да се охладят напълно, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    28 1 Отговор
    Маршалска салата:
    - Смесете филе " Елена ", Луканка , Пастърма , Прошуто Бекон и Хамон в едно плато ! Изхвърлете олиото.....

    Коментиран от #3

  • 2 Неяснота

    18 0 Отговор
    Като ги стерилизирам в буркани, "покрити с капаци но не плътно", няма ли да влезе вода в бурканите?! Или горната част на бурканите да е над водата? Не ми е ясно защо да не се затворят бурканите плътно с капаците, с помощта на затварачка (или с капаци на винт) и чак след това да се стилиризират?

    Коментиран от #4

  • 3 Мераклийската

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    И хубаво вино, бате, без вино не върви такава салата! :)
  • 4 Идън

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Неяснота":

    Стилизирането е да придадеш на нещо стил. Бурканите се стерилизират- т. е варят се-стерилност. Затвори си ги хубаво и след като ги свариш ги обръщаш надолу с капачките - така стоят докато са топли.

    Коментиран от #6

  • 5 Цецко загорелиа

    2 0 Отговор
    Щте ми трябва и вилица за салатата а виното сам ште си го взема чашата ас избирам штото мога и от шишета да пия
  • 6 Внуче

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Ти пишеш за стилизиране. По-долу някой е написал "стиРИлизиране" т.е., навярно неволно е допуснал правописна грешка и явно знае какво иска да каже. Иначе съветът ти е добър. И баба ми правеше така с бурканите.
  • 7 Дон Домат

    1 0 Отговор
    Това не е ли паприкаш, не е салата.
  • 8 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    4 4 кила домати и само 2 чушки? Капия , сиврия,камба.....