Last news in Fakti

13 Ноември, 2014 15:25 2 079 3

Гамизов оптимист за живота на правителството

  • гамизов-
  • оптимист-
  • живота-
  • правителство

Има нужда от нов закон за енергетиката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стефан Гамизов заяви в интервю за Факти.бг, че е оптимист за живота на правителството, ако то промени закона за енергетиката, случилото се в  банковата система и възвърне доверието в икономиката.

Нужно ли бе разделянето на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на три и дали ще помогне това за решаване на проблемите в енергетиката?

Разделянето на министерството на три отделни ведомства е задължително. Друг е въпросът дали е нужно непременно да имат ранг на министерство и трите части, и по специално туризмът. Но в крайна сметка туризмът е доходоносно перо за икономиката, държавата и гражданите. А дали ще помогне това на енергетиката, е друг въпрос. Защото не отделянето на енергетиката в министерство ще реши проблемите, а какво ще свършат хората в съответното министерство.

Министерски съвет одобри председателят на ДКЕВР да се назначава от НС, необходима ли е тази мярка?

Със сигурност това е една от мерките, които трябва да бъдат предприети. Но проблемите в българската енергетика, специално в ценообразуването, са много по - всеобхватни и много по - дълбоки. България има нужда от съвсем нов закон за енергетиката. България има нужда от нов закон за ДКЕВР. България има нужда от съвсем нови поднормативни актове, чрез които да се регулира, така наречения, пазар на публичната услуга електрическа енергия. И накрая, като бъдат приети всичките тези документи, България има нужда от съвсем други хора, които да работят във въпросния регулатор. Така, че това е съвкупност, и ако само едно нещо бъде решено, то проблемът не се решава.

На посещение у нас е Майкъл Кърст, директор на Уестингхаус е на посещение у нас във връзка със VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй”, знаете ли нещо повече за това посещение?

По никакъв начин не съм свързан със VІІ блок на АЕЦ „Козлодуй” , не познавам въпросния г-н Кърст и не мога да коментирам неговите активности в България.

Каква е Вашата прогноза, ще скочи ли цената на тока в началото на 2015 година?

Цената на електричеството е функция на това какво ще бъде свършено в енергийния сектор или какво няма да бъде свършено. Ако не бъдат предприети мерките, за които говорихме, винаги може да очакваме, че цената на електричеството ще расте. А специално, повишаването на цената на електричеството с 10% по време на служебното правителство, бе плод на огромна некомпетентност в лицето на вицепремиера Екатерина Захариева и съответно нейните лобистки взаимоотношения  с „Марица Изток І”. Аз лично за себе си съм дълбоко уверен, че тя лично положи усилия да намали резултата на ГЕРБ на изборите, но това е мое лично убеждение, за което нямам доказателства. Защото бе абсолютно ясно, че да вдигнеш цената на електричеството с 10%,  пет дни преди изборите,  няма да помогне на системата, а цялата вина ще бъде стоварена върху една партия и тя се нарича ГЕРБ, която се очакваше да управлява. Но все пак, тази теза не мога да подкрепя с абсолютно никакви доказателства.

Оптимист ли сте, че това правителство в този му вариант ще се задържи на власт по-дълго?

Да категорично съм оптимист, че това правителство може да се задържи на власт. В него има хора, които са достатъчно компетентни и етични, за да могат да провеждат правилни политики.  За съжаление има и хора, които не са толкова добре приети от обществото, и върху тях тегнат определени съмнения, но пък те имат възможност да разсеят тези съмнения с действията си. Правителството ще се задържи на власт, ако проведе правилните политики в определени сектори – енергетика, където има много големи проблеми, банковия сектор, където трябва да се реши този проблем, който възникна по времето на Орешарски. На трето място, цялото състояние на икономиката, което е много трагично - няма инвестиции, няма бизнес активност, няма желание за бизнес начинания в икономиката, която страда. Ние най-вероятно сме в рецесия. Ако бъдат преодолени тези проблеми, съвсем ясно е, че нещата ще тръгнат напред. Европейският съюз ни напомня едни и същи неща в мониторинговите доклади всяка година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 karadak

    1 3 Отговор
    Това е!Ясно и конкрешно без увъртания!
  • 2 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    гамизов винаги ги е казвал нещата директно.
  • 3 Гостът

    0 1 Отговор
    Пич е Гамизов .... евала. Човек който е отгледан с достойнство си остава такъв до края на живота !!