Last news in Fakti

30 Април, 2015 10:26 2 449 0

Възстановяваме Голямата базилика

  • възраждаме българия-
  • голямата базилика-
  • плиска

Възраждаме България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мястото, избрано за център на честванията на 1150 г. от кръщението на България, включително и за удостояването на Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски с орден „Свети цар Борис І Кръстител”, е натоварено с дълбока символика.

Голямата базилика  в Плиска е уникален строеж от средновековния свят – огромна сграда,  дълга според последните проучвания 102.50 м, и широка 30 метра. За да си дадем сметка какво означава това, представете си един застроен като църква футболен стадион, при това – от огромни четвъртити бели квадри от твърд варовик. Смята се, че тази църква символизира победата на християнството в България. Но не само. Храмът е материален символ на амбициите на цар Борис І да превърне България в третия център на християнството в Европа след Рим и Константинопол. Ориентирал се е към т. н. славяни и неславяни в Източна Европа – бъдещите руси, украинци, белоруси, румънци, молдовци, сърби, черногорци, албанци – и тогава, и днес – половината от населението на Европа. А това огромно потенциално паство изповядва принципа „Око да види, ръка да пипне”. Огромната монументална сграда - с 20 м по дълга от катедралните храмове на Рим и Константинопол - “Сан Пиетро“ и „Света София“, наистина са впечатлявали и чужди делегации, но има още една символика.

Голямата базилика е западен тип църква – във Византия отдавна не се строят този тип църкви. Планът й очевидно е донесен от Рим от архиепископа, изпратен от папата да ръководи българската църква. Самият той също ще стане папа – Формоза  І. Формоза започва строежа на църквата в 866 г., но в 870 г. Българският диоцез минава под юрисдикцията на Константинополската патриаршия и строежът е завършен от новия предстоятел – архиепископа на град Херакля Николай. Изтокът и Западът се смесват в тази църква и тя става символ на принадлежността ни и към двете части на Европа. Не можем да избягаме от това. Тук ни е докарал Аспарух – можеше и по на Запад или поне по на юг, но не би.

Третият символ на тази базилика се крие в унищожението ни. По време на турското робство тя е изравнена със земята. Квадрите, с които е изградена, мраморите, с които е украсена, са стопени в няколко варници. Това не е случайно. Османлиите са сериозни хора  /затова са удържали тук 500 години/, знаели са, че най-лесно се управлява победен народ, ако изтриеш историческата му памет. Тогава той се превръща в рая /стадо/, можеш да го манипулираш, както си искаш, а в главите им не може да се раждат идеи. Тези от ИДИЛ днес правят същото в Ирак и Сирия – унищожават древните градове, за да не мислят местните, че освен исляма е имало и има нещо друго на този свят. Баба Ванга казваше: „България ке се оправи, като се оправи Голямата базилика”. В тези думи има някаква мистика. Тя е искала да каже, че ако като народ сме способни да възстановим Голямата базилика, ще сме способни да вдигнем и България на крака. И затова възстановяването на Голямата базилика като действащ християнски храм ще се превърне в символ на нашия народ и държава и по-точно на способността му да се възражда като феникс.  

                                                                  

Сметката, на която ще бъдат събирани средствата, е:

СДРУЖЕНИЕ „ПЛИСКА”

„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД,

Кл. София

IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01

BIC код: BPBIBGSE


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА