Last news in Fakti

20 Юли, 2015 17:00 2 112 0

Пей ми, радиоплеър

  • валери тодоров-
  • радиоплеър-
  • бнр-
  • бинар
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато човек не разбира, най-добре е да пита. Това изглежда не важи за ръководството на БНР. Тези дни неизвестен замислител дари читателите и почитателите на интернет сайта с радиоплеър, идея, изказана и разработвана от медията още от 2008 г., коментира Валери Тодоров в "Оbache.bg".

Трябва да признаем, че плеърът е направен простичко, леко, професионално, на принципа на подсказването, което е изцяло заслуга на програмиста. Събрани са ресурси, разхвърляни досега на различни места в интернет сайта на медията след брутално неграмотното разбиване на уникалното интернет радио БИНАР.Сега остатъци от перспективния проект БИНАР са приютени в радиоплеъра, който обаче от гледна точка на съдържанието е направен с доста  примитивно недомислие.

Големият недостатък е, че е изчезнал стриймингът от страниците на националните програми, което за неизкушения в технологиите слушател е сериозна загуба. Да напомним, че БНР първо в страната позволи да се слуша избрана програма едновременно със свободното сърфиране в останалите раздели и програми на интернет сайта си. Сега слушането на програми е отделено основно в радиоплеъра. Нарушен е свободният избор на читателя или слушателя. Налице е технологичен волунтаризъм, защото слушането на политематчните програми е смесено с тематични 24-часови стрийминги на музикални жанрове. Това е принизяване на програмите и продукцията на БНР, особено след като редом с богатите фондове и ресурси на обществената медия като „външна“ продукция се мъдрят жанрове на не особено познатото Диджитал Радио. Също за неизкушените трябва да кажем,че идеята на плеъра е да събира тематично ресурси.

Иначе това невиждано за това ръководство на БНР новаторство би било полезно допълнение и приложение към интернет радиото БИНАР. След съсипването на тази уникална платформа, спечелила ни уважение в Европа, до смешна страничка в стила бг татко, сега пренесените преносени идеи върху хоум пейджа на интернет страницата на БНР изглеждат скромно и объркано в стила бг татко или тип „властелинът на интернета“. Неразбираемо защо до професионално разработените стрийминги в жанровете Фолклор, БГ поп, Инди, Пънк джаз, Дуенде и Класика, наследени от БИНАР, е позиционирана продукция на Диджитал Радио /Digital Radio/ със следните направления и жанрове: Rock, Smooth, DJ, Hip-hop. Да напомня ли, че радиото има предавания в тези жанрове? Уверен съм, че БНР има далеч по-богати фондове от т.нар. Дижитал радио в изброените направления, които далеч не са приоритет за общественото радио. За по-непосветените обаче ще отбележа нещо. Не знам кой на кого плаща за тази „външна продукция“ или „услуга“, но е възможно да се получи следното. Частното Диджитал Радио ще рекламира музикална продукция на определени изпълнители и определени жанрове/ направления , срещу което е възможно да получава и заплащане.Същевременно пребиващото във финансова криза БНР ще плаща на организациите за авторски и сродни права допълнително за излъчването на тази музика. Вместо да насочи тези средства към автори и изпълнители на музика от собствените фондове, на които в повечето случаи БНР е и продуцент. Ако това не е заложен интерес, е глупост. Справката показва,че сайтът на Дижитал радио не работи, а собственик е програмният директор на Дарик радио Константин Вълков. Как така програмният директор на конкурентна частна медия прави „външна“ продукция в обществена медия? В момент, когато заради глупост и неразбиране БНР спря продажбите на продукция от фондовете си в световните музикални портали, от които освен приходи, получаваше и имидж и популярност за българската музика. Как така остатъците от несъстоял се проект на частна медия са се оказали приоритет в обществена медия? Защо са унищожени перспективни интернет ресурси, признати за техническо и технологично постижение от Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/, в лицето на мултимедийната и мултитехнологичната платформа БИНАР, за да се появи този недомислен проект? Спомняте ли си как един уволнен вече директор на програма „Хоризонт“ беше назначен след конкурс, в който участваха ръководителите на конкурентни медии? Да не излезе и този проект мечешко-„приятелска“ „вътрешна“ услуга? Иначе е ясно защо се бърза с радиоплеъра – предстои поредният отчет пред СЕМ и ръководството на БНР трябва да докаже, че нещо съживява в областта на медийните технологии. Само че след погрома върху тях открива с чаши топлата вода. И от неизмитата бутилка изкарва застоял дух.

Всъщност идеята за плеърите е да събират и систематизират разпилени тематични ресурси. Например да можете чрез плеъра да стигнете пряко до всички музикални предавания в програмите на БНР – на националните и регионалните медии. Но, малката стъпка си е малка и е разочароващо отстъпление от програмните и технологични пробиви на БНР. Поздравления за програмиста и съчувствие към авторите на идеята. Колкото могат, толкова правят. Размерът има значение!

Обаче..Може би и този проект трябва да влезе във фокуса на вниманието на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция, които извършват в момента одит в БНР, заедно с повикана от ръководството частна одитна фирма, запазена марка на ръководството на БНР. Не знам кой позволява на ръководството на медията да харчи средства, за да покаже чрез външния одит собственото си безсилие, но въпросниците, които трябва да попълват служителите, ги хвърлят в недоумение. Те са в стила: ние не разбираме какво ни питате, затова пък вие едва ли ще разберете какво ви отговаряме. Би било забавно занимание, ако не отчитаме едно важно обстоятелство. За разлика от одитите на Палатата и Агенцията, частната фирма ще получи пари за услугата си, което означава, че може да услужи в желана от ръководството посока. Какво означава това – че ръководството няма доверие към оторизираните държавни органи за контрол или ще използва недоверието на служителите към себе си срещу самите тях?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА