17 Ноември, 2015 13:50 12 118 27

Тесла ще победи джихада

  • тесла-
  • петрол

Ако спрем да ползваме нефта джихада ще се води с камили

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предпоставките да бъдат изключени няколко робовладелски режими, богати на нефт, от стратегическите баланси на съвременния и утрешния свят са налице. Запитвали ли сте се, защо за половин век глобализация технологиите в областта на информацията, биологията, дори и в оръжейната индустрия се промениха няколко пъти до неузнаваемост, докато в енергетиката статуквото не е мръднало - нефтът си е нефт, газът си е газ? Какви бяха компютрите през 1965 г. - какви са сега? Но и тогава, и сега петролното лоби е арестувало човечеството в един непроменим механизъм на икономически и геополитически контрол. Колко инвестиции са необходими за да бъде технологизиран водородния синтез, колко усилия биха поевтинили достатъчно слънчевите технологии, геотермалната енергия и т.н.?

Много по-малко от парите, които се харчат за войни, целящи да съхранят статуквото на петролните феодални диктатури - от Риад и Доха до Москва и Каракас. Да не споменаваме огромната власт, с която разполагат петролните интереси в западния свят. Ако нефтът бъде изваден от играта - джихадът ще трябва да се води при надбягвания с камили, интелигентните и предприемчиви хора в арабския свят ще получат шанса да измъкнат своите общества от робовладелска вкаменелост, бившият Съветски съюз ще се демократизира спокойно и безалтернативно, а енергията ще излезе от статута на основен залог в геополитическите съперничества и често следващите ги войни. You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one.

* Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук.
Заглавието, подзаглавието и колажът са на Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ахата

    1 1 Отговор
    Чакай ти!
  • 2 дали

    1 2 Отговор
    А толкова ток откъде!?
  • 3 селянин от обеля

    1 1 Отговор
    тока от нефт от посочените държави :)
  • 4 Инженерчето

    3 1 Отговор
    Един мой бивш преподавател проф. Тони Спасов беше изчислил, че за да се захрани цялата консумация на ел. енергия на света е необходимо поле в Сахара от 700 на 700 км от фотоволтаици. Интересно нали

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 5 The Big Boss

    1 2 Отговор
    Ин ша’а Ллах*

    *Ако е рекъл алах
  • 6 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Инженерчето":

    А за вятърната е изчислено , че са нужни само 2% от съществуващите ветрове , да не говорим за морската и геотермалната енергия и всичките тия са 24 часови
  • 7 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Инженерчето":

    А пустини подходящи за фотоволтаици има всички континенти и то доста равномерно разпределени

    Коментиран от #8

  • 8 The Big Boss

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ветър дуа навсекъде
  • 9 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Инженерчето":

    Вие с гостта май сте от "Зелената мафия" щом пишете подобни небивалици?
    Вятърът и Слънцето не са постоянни величини и за това много по-умни от вас хора са създали АЕЦ и ВЕЦ.
    А статията е напълно смешна, защото нефтът не се ползва само за автомобили, а и в кораби, самолети и за производство на пластмаси.
    Ама популизмът е страшно нещо!!!
  • 10 аман

    1 1 Отговор
    Този "автор" ще ви прогони читателите.
  • 11 мемфис

    1 0 Отговор

    ДО 10 аман

    Много си е добър автора, а ако "прогонените" са като теб -русолизци- ефектът ще е супер!
  • 12 замириса ми на вкиснато зеле

    1 1 Отговор
    Цитат на Огнян ти Минджев?! Му-ха-ха-ха-ха!!! Абе вие в ред ли сте? Аз още чакам да се сбъднат прогнозите му за окончателната и необратима победа на комунизма по целия свят от времето, когато изнасяше сказки в АОНСУ... :)))
  • 13 mediator37

    0 0 Отговор
    Въртим, сучим и накрая сваляме "режима" в Русия и "режима" във Венецуела.

    Коментиран от #14

  • 14 Иван Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    vartite, suchite i nakraq nishto ne kazvate
  • 15 Мишо

    1 0 Отговор
    Скоро бях в Амстердам и не видях нито една бензиностанция за5 дни(главно в центъра).Имаше главно станции за електромобили.А такситата бяха основно ТЕСЛА.Там много слънце нямат,но ток си произвеждат достатъчно от вятър.
  • 16 Тодор Живков

    1 0 Отговор
    Колко ли учени трябва да бъдат избити за да се оставим нефта ан страна.
    Мемфис ли си не те знам, ама ти явно си от охранените герберастки подлоги. Днес сме под американско робство и това е по-видно от всякога.
  • 17 Тодор Живков

    1 0 Отговор
    Петролът не е само горива. Почетете, за Бога!
    Не пишете неподготвени.
  • 18 Morgoth

    0 0 Отговор
    Защо реши, че енергетиката не се е развивала от 65-та насам? Ядрените реактори в момента са много по-безопастни и дават много повече енергия за сметка на по-малко гориво. Има голямо количество нови технологии за извличане на енергия от така наречените неизчерпаеми източници.
    Инвестициите пък в термоядрена енергия са две или три цифрена сума в милиарди и докато 65-та всичко е било само теория и построяването на такъв реактор е било научна фантастика сега вече се строи такъв.
    Основния проблем е че новите технологии са все още скъпи, но нефта няма накъде да върви освен да поскъпва, така че е въпрос на време да остане само за правене на масла и пластмаси.

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Morgoth":

    Термоядрения синтез все още не е контролируем, за да се ползва в електроцентрали. АЕЦ до сега е най-ефективното постижение на човечеството.
    Пък на нефта за съжаление скоро няма да дойде края. Самолетите и корабите са гръбнакът на транспорта - според теб с ток ли ще вървят и летят?
    Лошото е, че държави като Норвегия, които само заради нефта имат толкова висок стандарт, сега се правят на най-големите еколози. Защо не си затворят петролните кладенци, нагли двуличници???

    Коментиран от #21

  • 20 БайМангал

    0 1 Отговор
    Мммда, за пореден път се уверявам, че политолозите са като циганите: само смучат средства,а полза от тях никаква. Г-н Минчев, колко автомобила "Тесла" се произвеждат годишно, според Вас? Знаете ли колко струват, а знаете ли колко души по СВЕТА могат да си ги позволят?
  • 21 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Да и все още гори тритий, но оправянето на тези "проблеми" е в обозримо бъдеще - може и да доживеем да видим първия индустриален термоядрен реактор.
    Влаковете могат да вземат разстояния в рамките на един континент със скорост близка на самолетите, просто инфраструктурата трябва да се доразвие. На запад вече се возят с 250-300км/ч, а експериментални маглев возят с по над 400.
    Да, дори с неограничени източници на ток за момента не можем напълно да се лишим от течните горива, но можем драстично да ги ограничим. Всичко е въпрос на това кое ще бъде по-евтино.
  • 22 jambazina

    0 1 Отговор
    И тва ми било мнението на деня, ПАЛЯЧОВЦИ
  • 23 дядов ротор

    0 0 Отговор
    Тока ще се произвежда от "цанков камък" и "марица 2"!!!
  • 24 българин

    0 0 Отговор
    Браво. Откри топлата вода!
  • 25 терминатор

    0 0 Отговор
    Естествено.... елеминира ли се нефта от играта. А великият Никола Тесла одавна го е измислил. Край на тарамбуките. Ще си дремят по палатките и ще дялат камъни по цял ден.
  • 26 Тъпчо

    0 0 Отговор
    Джихадът не е продукт от нефта, от някои заповеди в Корана, като тази например: “Не вземай за приятели юдеи и християни... Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш... Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада” (Сура 5:51; 9:5).

    Коментиран от #27

  • 27 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Тъпчо":

    освен че няма такива текстове дето цитираш в корана за приятелите юдеи и християни ,в нашите християнски книги също има текстове срещу друговерците ,приканващи ни към насилие,каквото и много болни умове сред християните извършват многократно .между другото мохамед е приемал исус за пророк ,както и структурата на християнствот с ангели и един бог,а християнството е продължение на юдейството ,не случайно библията е основна свещенна книга и в двете учения,та погледнато глобално трите големи религии са с един корен и от един регион. в йерусалим в рамките на няколко километра са свещенните места и на трите религии!