Last news in Fakti

19 Юли, 2016 10:26 2 685 0

Пришълците и отчуждението

  • пришълците-
  • отчуждението-
  • милен ганев
Пришълците и отчуждението - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Пришълци ни отнеха събора в Рожен“, проплака Валя Балканска. Не си мислете, че извънземни са се самонастанили на ливадите под родопския връх, от нашенци роптае гласовитата родопчанка. Извънземни се оказаха цените на чеверметата и скарите. Народната певица, чийто „Дельо хайдутин“ обикаля космоса в търсене на контакт с други цивилизации, се зарече, че повече няма да стъпи на събора, ако настоящите организатори останат. Това лято те бяха Фондация "Наследство в бъдещето" и Сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето", а посетената от хиляди българи проява бе обявена като събор на народното творчество и животновъдството. 

Всъщност, изложба на животни така и нямаше – заради нодуларния дерматит бе наложена забрана от ветеринарите. Според Валя Балканска първоначалната идея е била това да бъдат родови срещи на родопчани, но всичко вече се било изродило. На всичкото отгоре вместо народът да намери малко разтуха и сигурно убежище от медийните политически залпове в прохладния планински въздух, той бе върнат в печалната действителност с едноминутно мълчание за жертвите в Ница и с появата на Цецка Цачева. Шефката на парламента откри събора под оглушителните освирквания на събралото се множество и така се оказа баш пришълецът. Въпреки това своеобразно покушение срещу нежните филизи на крехката ни демокрация, музиката гръмна и ароматен дим затули небето. Управляващата партия спокойно можеше да си проведе кастинг за кандидати в президентските избори, ако на сцената бяха излезли още няколко от спряганите имена – степента на дюдюкане щеше да даде прекрасна индикация за съответните им шансове. 

Щом баш родопчанката леля Валя отсече Рожен да е само за родопчани, отчуждението между хората вече добива нови измерения. Уж, жадни за контакт с ближния, зовем извънземните с народна песен, пък комшията ни пречи. Ок, не е трудно догодина на входа на събора да поставят табела „Родова среща – частно парти“. А колко различно е да се напиеш на Рожен – излагацията ти се приема със снизхождение, защото си го направил като истински патриот. Сомелиерите също си имат оправдание – това им е работата, случва се да са уморени. А всички останали трябва да са под напрежение от хорските хули и да пият тайно и безутешно.

Ето, и за мъртъвците вече въвеждат жителство. Нямало да се погребват хора без постоянен или настоящ адрес в района към датата на смъртта си. И гробарите не обичат пришълците. Вечен покой ли? Няма такъв лукс. Следващото решение, ако следваме тенденцията, вероятно ще е всеки, който умре в дома си и не сигнализира до 40 дни, да бъде обвиняван в битово разложение. Виж, общинарите са по-гостоприемни преди избори – готови са да регистрират и цели ескимоски семейства, само да им излезе математиката накрая. 

Камионът в Ница и еднодневният пуч в Истанбул оставиха в миманса крупният успех на Радан Кънев. Лидерът на ДСБ бе преизбран за председател на партията със зашеметяващия резултат 502 на 2. Вярно, на терена Кънев нямаше съперник и мачът се игра на празна врата, но успехът си е успех. Външният ни министър Даниел Митов пък забрани на посланика ни в Турция Надежда Нейнски да дава изявления относно опита за преврат. И народът се загърчи в тежка абстиненция, лишен от мнението на Хубавото Наде по щекотливата тема. 

Поради липса на партиен лидер, а и с партия на трупчета, Местан необезпокоявано заяви, че турският народ е проявил силния си демократичен рефлекс. Както и в злополучният си коментар за сваления руски самолет, който му костваше чипа от входната врата на сараите, така и сега Местан нямаше търпение да упражни красноречието си. В същото време светът още гадаеше какво и как се случва на югоизток от нас. Но сърце юнашко не трае. След като основните политически сили анонсират, че президентските им кандидатури ще са партийни, сега е моментът, докато няма партия, Местан да се кандидатира и обяви за надпартиен. Вярно, ще му трябват доста подписи, че и на бърза ръка – да пита Марешки, колко лесно се събират. 

Като отворихме дума за аптечния бос, битката му с картела в търговията с горива явно е минала от другата страна на луната – темата сякаш е била групова халюцинация. Марешки по-лесно би преборил световния картел на пицарите – сигурно е чул, че навсякъде пицата „Маргарита“ е без месо, което си е съмнителен факт и най-вероятно всички са се наговорили. Просто трябва да отвори пицария...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА