Last news in Fakti

1 Август, 2016 12:08 2 216 1

Жална ни кибер майка

  • милен ганев-
  • жална ни-
  • кибер майка
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Папа Франциск падна в Краков - на пръв поглед безпричинно. Но когато един папа падне, това не може да е току-така. Необявената хибридна война е в разгара си. Кибератаките следват една след друга. Пристъпи ужасни. Гъсти орди хакери лазят по клавиатурите. Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън заяви, че руските разузнавателни служби са проникнали в компютрите на партийния национален комитет. Според щатски експерти по киберсигурност Русия е организирала публикуването на вътрешна кореспонденция между членове на партията, за да повлияе на изхода от президентските избори в САЩ на 8 ноември. Клинтън смята, че съперникът и Тръмп възхвалява Путин, въпреки че стопанинът на Кремъл умишлено се бъркал в избирателния процес, а това повдигало въпроси за националната сигурност.

Отговорът на световния империализъм не закъсня. Той се изсипа със страшна сила върху прякото телевизионно излъчване на националния събор на БСП и левицата на връх Бузлуджа. Цели три телевизии опитаха да предадат директно събитието на щафетен принцип под мотото „Умри, но свръзка дай“, но, уви. Накрая се разпадна и сателитната връзка. Явно хибридната война вече е обхванала и близкото космическо пространство. БСП подаде сигнал до прокуратурата за саботаж, вероятно защото събитието се състоя в събота. Иначе би било обикновена диверсия.

Можем само да гадаем за обстановката в Международната космическа станция в тези смутни времена на взаимни подозрения. Понастоящем там, на 360 километра над нас, са заточени трима руснаци, двама американци и един италианец за баланс. Представете си, с какви лоши очи руснаците биха гледали колегите си от НАТО, ако не могат да открият таблетките с блини и пелмени. И какви убийствени погледи биха им върнали американските астронавти, ако забутат някъде из станцията блистера с коледна пуйка. Ако слушат какви киберстрасти бушуват на Земята, би било пагубно за екипния дух, а успешното завършване на мисията - поставено на карта.

Всичко ново е добре забравено старо, казваха древните мислители, които явно са били трайно безработни или рентиери, щом са имали достатъчно време за подобно дълбоко проникновение. След Октомврийската революция в Русия, в САЩ се надига т.нар. Първа вълна на страх от червените - First Red Scare. Тридесетина години по-късно, когато полека-лека светът се поокопитва от Втората световна война, но и разделя идеологически от двете страни на желязната завеса, идва време за втората вълна, останала в историята с името Маккартизъм. Страх от проникване на комунистически идеи и съветски шпионаж. Дали пък днес не сме свидетели на третата вълна? Темата явно е втръснала на обикновените хора, които избраха чудния свят на покемоните. И ако в Странджа ловът на мигранти неофициално влиза в пакетите за селски и екотуризъм, то НДК стана арена на най-големия лов на покемони в Европа. Лудостта дотолкова обхвана всички слоеве на населението, че дори в БДЖ изпаднаха в екзистенциално противоречие. Изпълнителният директор Владимир Владимиров наскоро заяви, че спортът е неразделна част от корпоративната политика на БДЖ, сякаш говореше за Майкрософт, а не за държавната фирма, останала без локомотиви. От друга страна БДЖ предупреди гражданите, да не ловят покемони по релсите, независимо, че подобни игри отдавна се водят електронни спортове. Къде е тук корпоративната политика и мястото на спорта в нея? Владимиров и колегите му с лека ръка се лишават от възможността участниците в играта да намерят някой и друг дефицитен локомотив, докато търсят покемони. Срамота е да се чака да пристигне в столицата влакът от Бургас, за да закачат машината му на варненския или видинския. Ладията на баба Илийца е имала по-точно разписание, въпреки известната суетня и напрежение около борбата на бабата с кола. 

След първата кандидат президентска двойка, която отдавна се катапултира в публично пространство – Жорж Ганчев-Кольо Парамов – вече имаме и патриотична такава, рожба на кумова прошка, на ползу роду. Красимир Каракачанов не успя да върне наборната служба, с което хвърли в печал и лиши от бъдеща гордост хиляди български майки. Но войводата се утеши с цяла кандидатура за президент. От огради и трафопостове наесен ще ни гледа благо и Явор Нотев, като негово вице. Юридическият орел, който разпери криле над Волен Сидеров и го доведе успешно до спокойните води на пробацията. Волен се оправи, но за света няма спокойствие. Политическият календар е заложил бомба, която вече цъка. Помислете. 6 ноември – президентски избори в България. 7 ноември – годишнина от Октомврийската революция. 8 ноември – президентски избори в САЩ. Жална ни кибер майка…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    0 0 Отговор
    Папата припадна, не е падал ей така просто, защото се е спънал, както писаха наши медии с пишман преводачи.