1 Октомври, 2016 14:58 4 323 7

В името на народите: Нюрнберг и престъпленията на века

  • нюрнберг-
  • процес-
  • съд
В името на народите: Нюрнберг и престъпленията на века - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 70 години завършва “процесът на столетието“. В Нюрнберг нацистките престъпници са принудени да отговарят за зловещите си деяния. Уникалният и до днес съдебен процес въздава очакваната справедливост, коментира Дойче веле.

Присъдите са произнесени на 1 октомври 1946: дванайсет от общо 24 обвиняеми са осъдени на смърт чрез обесване, седем – на доживотен затвор, трима са оправдани. В гигантския съдебен процес са изслушани огромен брой свидетелски показания, чийто запис запълва 27 000 метра звукозаписна лента и 7000 грамофонни плочи. Присъдите са и финалът на един уникален за тогавашното време съдебен процес. Специално свиканият Международен трибунал въздава справедливост за извършените престъпления.

Никога преди това деспотизмът не е бил изправян на подсъдимата скамейка. Хитлер и неговите помощници са изправени пред международен съд именно в Нюрнберг – градът, в който са били провеждани най-важните партийни конгреси и в който гръмко е била разтръбявана нацистката пропаганда. Увертюрата към Нюрнберг е подписаната на 8 август 1945 г. от страните-победителки Лондонска харта. Това е международноправен договор, благодарение на който Нюрнбергският процес става изобщо възможен.

САЩ са тези, които дават идеята за търсене на наказателна отговорност от водещите нацисти. Още по време на войната американските тайни служби са имали сведения за част от престъпленията, извършвани от нацистка Германия и нейните съюзници в Източна Европа. По време на процеса в Нюрнберг става ясно, че не е особено трудно да се приведат доказателства за тези престъпления, тъй като нацистите си водели педантичен отчет за извършените зверства.

Престъпления срещу човечеството

В крайна сметка е решено да се организира мащабен съдебен процес. В Лондон е постигнато споразумение по основните пунктове на обвинението, които гласят: планиране и провеждане на нападателна война, нарушаване на военните закони (т.е. извършване на военни престъпления) и престъпления срещу човечеството. Последният пункт за пръв път е категоризиран като наказателен състав именно в Лондон. Победителките във войната на практика създават ново международно право.

Дотогава се е смятало че суверенните държави имат право да се разпореждат с гражданите си както пожелаят и да водят войни, ако се чувстват достатъчно силни за това. С Лондонската харта и Нюрнбергските процеси се слага край на подобно правно разбиране. Робърт Джаксън, главният обвинител в Нюрнберг, си поставя възвишена цел: “В света да бъде въведен ред, зачитащ принципите на правото”. Твърде идеалистична представа, както си проличава още в самото началото на процеса. Херман Гьоринг, главнокомандващ ВВС на нацистка Германия и основен обвиняем в Нюрнберг, заявява по време на разпитите, че е юридически неприкосновен: “Всичко, което е ставало в нашата страна, не ви засяга ни най-малко”, подхвърля той саркастично към съдиите и отрича вината си по всички предявени обвинения. Останалите обвиняеми следват същата стратегия – да омаловажават или просто да отричат собствената си вина. Свидетелските показания в хода на процеса обаче оборват техните скалъпени истории.

Конфронтирани с извършените ужаси, някои от обвиняемите постепенно започват да изпитват нещо като покаяние – например Алберт Шпеер, министър на въоръженията и военната промишленост при Хитлер, който обявява в писмо до главния обвинител Джаксън, че е готов да сътрудничи в процеса. Само Херман Гьоринг остава верен на ролята си докрай: високомерен и суетен, без намерение да осъзнае каквото и да е, а в крайна сметка и страхлив. За да избегне произнасянето на присъдата, той се самоубива.

От Нюрнберг към Хага

На 1 октомври 1946 британският съдия сър Джефри Лорънс приключва процеса на века с произнасянето на присъдите. Сред юристите и защитниците на международното право цари разбирането, че светът вече разполага с правни инструменти, за да съди всички международни престъпления. Това очакване обаче остава несбъднато. Не на последно място поради започналата Студена война. Ситуацията се променя едва между 1989 и 1991 година. Престъпленията срещу цивилни граждани в Югославия и Руанда възраждат идеята за разследване на масови престъпления срещу човечеството.

В Хага са създадени трибунали за Югославия и Руанда, както и Международен наказателен съд. Само че възобновеното търсене на международна наказателно-правна отговорност също се сблъсква с проблеми. От една страна, липсва подкрепата на много държави, а страни като САЩ, Китай и Израел изобщо не желаят да ратифицират статута на съда. Ето защо не е ясно дали присъдите на Международния наказателен съд един ден ще бъдат оценявани също тъй еднозначно, както тези от Нюрнберг. Според историка Карл Дитрих Ердман, в света съществува международен консенсус по това, че Нюрнбергският процес е въздал справедливост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dexter

    1 0 Отговор
    А към престъпленията на века защо не добавите и създаването на Израел чрез заграбването на земи от законната държава Палестина и геноцида над палестинското и ливанското население?

    Коментиран от #6

  • 2 Крилья Советов

    1 0 Отговор
    Несериозна статия! Именно в Нюрнберг става ясно колко са различни двата режима - Западният на Франция, САЩ и Великобритания и този, управляван от милитаристичният режим на Сталин. Докато Западът осъжда на смърт сравнително малко хора - около 400-500 души, то Сталин с типичен размах избива десетки хиляди. Впоследствие има лагери за нацисти и в САЩ, където никой не се е церемонил с тях, там също загиват хиляди. Стотици хиляди са отведени и на принудителен труд в СССР, откъдето малцина се завръщат. Каква справедливост, какви глупости?! Една от причините за ВСВ са Ваймарския договор, унижението на Германия в Първата СВ и сериозната криза в икономиката й - за да си купиш хляб ти трябват днес чувал пари, утре чувалите вече са два.

    Има и толкова материали по темата за зверствата, извършени срещу германци след войната, как милиони от тях са изгонени от родната си земя, домовете си - от Чехия, от Полша, от Франция... Северна и Западна Полша са били пълни преди войната с немскоговорящи хора, после остават шепа. И как се е подхождало към тях се замислете - с бой, заплахи, унижение.
  • 3 Брат ми

    1 0 Отговор
    Мнооо тъпа статия,предимно еврейчета вярват на тия простотии,но какво да се прави...който плаща...получава такива платени публикации...:(
  • 4 Брат ми

    2 0 Отговор
    Кога избиването на милиони индианци в Америка ще бъде наречено с истинското му име.....геноцид???
  • 5 Крилья Советов

    2 0 Отговор
    Изобщо, какви глупости пишете?! Войната не носи справедливост, тя е "продължение на дипломацията, но с други средства", по фон Клаузевиц. Мирът пък се пише от победителите и наистина е толкова по-траен, колкото по-изтощителна е войната, но самата война възниква като следствие на натрупани въпроси за решаване. Например, цяла Европа е експлоатирала колонии по цял свят, които е ограбвала икономически и така е забогатявала. Германия закъснява поради късното си обединение, а единственият тогавашен път към богатство и просперитет не е производството, а експлоатацията на подземни богатства, плодородни земи и територии. Причина за война! Днес ще кажете - Германия е агресор! Така е, а останалите? Какво правят войските на кралство Белгия в Африка, британските войски в Южна Африка, Португалия в Мозамбик? А французите в Джибути, Гвинея, Алжир, Мароко? Това за Първата СВ. През ВСВ не искат ли Съветите да наложат Световна пролетарска революция? Не си ли поделят Полша и Прибалтика със същата Германия? Не отказват ли французите да защитят териториалната цялост на Полша въпреки договореностите със същата? И тези държави после са съдници на други държави!

    Българският народ има поговорка: "Назаем брашно, тъпкано се връща!". Неслучайно! Защото едните престъпници се окичват със слава и за техните престъпления не се говори, а за другите темата се преекспонира и умишлено описва по-черна, отколкото е.
  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "dexter":

    ква е била тази законна държава палестина?
  • 7 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    нека се знае че нюмбергския процес не е единствения такъв срещу нацистите ,а и те в много от случаите не са били съдени като са били залавяни.масови убииства на немци се извършват в русия ,полша,югославия ,чехословакия ,както и на територията на германия от различни военни части както и от организации на евреи поляци и руснаци.французите са особено жестоки към местните колаброционисти както и към френските доброволци в немските военни формирования!