Last news in Fakti

21 Октомври, 2016 07:00 2 216 1

Извън контрол и логика

  • извън-
  • контрол-
  • логика

Надеждата изчезва като кифла в мол

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сънувах, че Божидар Димитров покръства бежанци, след което те поемат в две колони – едната, под командването на първия ни космонавт Георги Иванов, отлита за колонизиране на Марс, а другата, под ръководството на проф.Пимпирев, се отправя с кораба Дръзки, прясно рециклиран в Полша, към базата в Антарктида. А в Либийската пустиня бе изграден огромен бежански лагер. Дъщерите на бедуините пееха и кичеха с пустинни рози каските на напетите левенти от Европа, грижещи се за сигурността на лагеруващите. Уви. Ако кошмарните сънища изпълват с ужас и насаждат тревога, то хубавите те карат да се чувстваш измамен. Така че, по-добре да не сънуваме нищо. Чиста работа.

Ако сутрин пожелаете някому "успешен ден", знайте, че в името на равновесието някой друг се налага да бъде прецакан. Когато Цецка Цачева, веднага щом я представиха за кандидат-президент, заяви, че ще гради мостове, сигурно Методи Бачев е изтръпнал, че това е краят и фирмата му остава без обекти. Авторът на симитлийската афера вече може да бъде спокоен. Той бе подло записан, а Радан Кънев си каза всичко пряко в ефир. И така уплаши Бойко, че премиерът, поне според Кънев, се принудил да изгони комунистите-министри от тройната коалиция, окупирали възлови места в родната енергетика. Вечният Румен Овчаров, представляващ държавата в Лукойл, както и полузабравените Петър Димитров, управляващ радоактивните отпадъци и Асен Гагаузов - от проектната компания „Ай Си Джи Би“АД. Димитров официално се сдоби и с обвинение за безстопанственост по отношение на старо оборудване за гьола в Белене. Какво излиза – че докато Борисов громеше по микрофоните тройната коалиция, трима мастити министри нейни министри са си кротували на държавната ясла от орешарско време та досега. Разбира се, от ляво писнаха, че чистката е предизборен ход. Най-хладнокръвно го прие самият Овчаров – единствено не му харесало, че го научил от журналисти, иначе било нормално управленско решение.

Печалният ни опит доказва, че ако желаем да не решим даден проблем, създаваме комисия. Понятието е синоним на забатачване, замитване и съответно забрава. А в случая Белене най-големият ни проблем е ежедневната лихва, която ще тече неясно още колко време. Защото Брюксел трябвало да ни разреши да платим на руснаците - нещо, което вече си разрешихме сами, ама онези имали последната дума. Каквото и да открие, слава Богу, само тримесечната комисия, резултатът ще е все същият - още години наред едните ще обясняват, че централата е била необходима, а другите, че е престъпна схема и корупционно блато. Призракът на гьола ще се появява във всяка предизборна кампания, парламентарна или правителствена криза, докато има живи съвременници на проекта.

Не знам какви са рейтингите, пък и кой ли им вярва, но покрай престрелките с червена точка между Радан и Бойко населението забрави за всякакви Жани, пияни, ферми и наркомани. В ход е предизборната кампания, най-близка до натюрела на българина от всички досегашни. Цялото семейство сяда да гледа заедно новините, както някога при единствената телевизия, защото някой може „да обади некой лаф“. Напрежението около изборите си казва думата, просто забравете за всякакви стратегии. Нещата вече са извън всякаква логика и контрол, а след официалното въвеждане на сръбския начин на изказ, деликатността се превръща в анахронизъм.

Димитър Маринов-Пищова успя да уплаши всички, като даде фалшив сигнал, че планира оттеглянето си от предизборната борба. Изведнъж се усетил, че бил кукла на конци. Бая здрави конци си трябват за подобна кукла, но както и да е. И точно когато надеждата бе изчезнала като кифла в мол, Ел Пистолеро прояви държавноотговорно поведение и остана в борбата. Нещо повече. След като преживя своя катарзис от съмнения и опасения, той се прицели директно в балотажа.

Друг позабравен образ се завърна за кратко под светлината на прожекторите. Консулът ни в Ниш Едвин Сугарев издаде книга за мафията, която си имала държава. Не само в минало, но и в сегашно време. Човекът, който доказа, че можеш да бъдеш елегантен и без услугите на д-р Емилова, е служител на същата тази държава, но това не му пречи да сочи недъзите й. Подобно на озадачаващия предизборен клип, в който се казва, че България е прекрасна страна, в която хората живеят бедно, заради държавната мафия. И озадачаващото е не посланието, а политическата сила от която идва - настоящ участник в управлението на страната със свои министри, препотвърдил подкрепата си за кабинета.

Запазилата мълчание след фиаското в борбата за трона на ООН Кристалина Георгиева наруши тишината с ясното послание, че ще съди тези, които разпространяват лъжи по неин адрес. Пък уж било по-добре да си на хората в устата, отколкото в краката. Колкото хора, толкова и трактовки.

Почитателите на високоградусовия алкохол с тревога научиха, че заводът на Тодор Батков, който произвежда прочутата ракия „Сливенска перла“, бил фалирал. Сега, ако някой друг пусне същата ракия, пиячите трябва да я припознават, подобно на истинското ЦСКА.

Какво ли не прави с нас невидимият режисьор на приключенията ни - най-големият майстор на иронията...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    0 0 Отговор
    Браво Милене, добре ти тече мисълта. И Карбовски го харесвах как пише, ама преди много години-от времето на Егоист.