Last news in Fakti

1 Декември, 2017 09:01 1 695 7

И Полша срещу отоплението на въглища

  • полша-
  • отопление-
  • въглища
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още една област в Полша - Долна Силезия, забрани изгарянето на въглища за домашно отопление и наложи ред ограничения за горенето на дърва и на използването на пернишки печки и кюмбета и други източници на силно въздушно замърсяване. Забраната не е моментална, а постепенна и някои мерки ще се въведат през 2028 години.

Това коментира в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

Според него, съществуващите инсталации вероятно ще си останат на доизживяване. Забраната е резултат на много силна гражданска кампания и политическо осъзнаване. Подобни забрани никак не са лесни, защото рязкото им въвеждане удрят най-бедните.

Затова въвеждането им трае много години и изисква широка гражданска нетърпимост, но и гражданско съгласие за мерки, които са непопулярни за много хора.

Днес въздухът в София, Пловдив, Хисаря и други градове е много мръсен. Мръсен е и на места в Германия и на много места в Полша. Въпросът е ще се съгласим ли, че въглищата и мокрите дърва трябва веднага да бъдат забранени? Ще се съгласим ли, да не бъдат внасяни стари коли? Ще се съгласим ли сградите да се санират поне частично с пари на данъкоплатеца? И ще се съгласим ли всяка кола, която не отговаря на стандартите да бъде спирана от движение, независимо колко важна е тя за малкия бизнес на шофьора?

Ще се съгласим ли също така да финансираме печки с пелети за енергийно бедните? И ще се съгласим ли, че е важно да наклеветим всеки съсед, който гори каквото му падне? Тези съгласия са необходими за чистия въздух.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 0 Отговор
    За да не умрем от натравяне, хронични заболявания и за да не станем като Китай и Индия, трябва да се съгласим. Вижте страните където е замърсявано и какви проблеми имат, вижте страните където не е замърсявано, колко чисти и приятни са те. Трябва да се предоставят по-добри алтернативи преди да има забрана. Например: трябва да има газ преди да се забранят въглищата; трябва да има ниски лизингови вноски преди да се забранят старите коли, трябва да има стимул за употреба на изправни коли, а не на боклуци. Първо е стимул и алтернатива, после забрана, инак не се получава. Трябва, да, или ще умрем всички млади.
  • 2 СОС с Фандък

    4 0 Отговор
    За София може да се каже, че не въглищата са виновни. Няма сериозен град, където не се мият улиците, не се контролират камионите, които непрекъснато внасят кал в града и т.н. В София основните замърсители са колите (вкл. и градския транспорт), които са принудени да карат през центъра и то със средна скорост около 5 км, не чистенето и не контролирането. В центъра и повечето от комплексите се ползва парно. Така че не твърдото гориво е виновно. Колкото и невероятно, но велоалеите са вредни :) Т.к. велосипедисти няма и никой идващ в града с кола няма да подкара колело (погледнете на Московска пред общината, колко от работещите там карат колелета), зимата колелета не кара никой в София, но алеите пречат на другия транспорт и има задръствания в целия град и от там замърсяване на въздуха. Но нали сме комсомолци, важното е да изпълним заръките на партията, а не дали е добре за хората. Даже изкараха паветата виновни за мърсотията, а не тези, които не чистят и допускат мърсотията да се внася в града. Кога общината ще си свърши работата?
  • 3 Путин

    3 2 Отговор
    Да ви предложа газ?
  • 4 РАМБО

    5 0 Отговор
    До #1
    Да разбирам ли , че в Индия , Китай и др. замърсени страни вече няма живи хора ??
    Да разбирам ли , че като махнем печките на дърва и старите коли въздухът като с вълшебна пръчка ще стане кристално чист ???
    Стотици години София и др. населени места се отопляваха само на дърва , въглища , нафта - КАК СМЕ ОЖИВЕЛИ ТОГАВА ???
    Тогава замърсяване изобщо не е имало - ами никой не го е мерил , не сме нарушавали никакви еконорми - ами не е имало норми !!!
    Човекът със стария автомобил като му вземеш бизнеса ще може да си диша чист въздух - в гроба , умрял от глад !!!
    С какво се отоплява двуетажна къща с 13 живущи в нея ? Да купя апартамент - панелен плъх няма да стана !
    И тоя гръцки автор оправи Гърция и дойде в България да ни учи нас - простите българи !?!?!?
    #2 много правилно е писал !
  • 5 РАМБО

    3 0 Отговор
    А пелетите да не ръсят течен кислород във въздуха ???
  • 6 един

    3 0 Отговор
    Хора, качете се на нависоко и погледнете наоколо. Така че разберете за какво става дума. 4000 самолета на ден х 1 тон докато прекосят страната ... това са 200 тира изгорял керосин в небето. Какви добавки има в керосина четте в нета. и не забравяйте че самолетите нямат катализатри, DPF, даже и гърне нямат :)
  • 7 Амлет

    3 0 Отговор
    Да забранят въглищата и дървата,ще горим гуми,джапанки
    старо масло пластмаси и въобще,каквото ни падне.
    Студ се не трае,колкото и да санираш няма ли,какво да
    топли не е сериозно.