3 Май, 2018 16:30 2 321 18

Евроатлантизъм или разумен баланс?

  • евроатлантизъм-
  • цивилизационен модел-
  • димитър иванов

Като алтернативи на евроатлантизма съществуват и нарастват други центрове и модели: Китай, Индия, Русия, Япония, Бразилия, Южна Африка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Димитър Иванов, Институт по лидерство, УниБИТ:

С разпада на двуполюсния свят, съществувал в периода 1946-1990 година, когато Западът, начело със САЩ, противостоеше на Съветския съюз и подкрепящите го политически и военни държави, Европа за няколко месеца стана еднополюсна. Новият едноличен господар на света наложи доктрината си, облечена в неутралното название „Вашингтонски консенсус“.

Според нея историята е достигнала своя край, в смисъл че спира до нивото на развитие и усвоени ценности на американското общество. И като че ли за това твърдение имаше формални основания: САЩ са най-развитата икономически, най-силната военно и най-демократичната в гражданско отношение държава; нацията се радва на технически прогрес и материално задоволяване, което я прави желан обект за имиграция - „американската мечта“ стана норма за успех и реализация, за достигнати духовни и нравствени ценности.

Съвсем естествено след компрометирането с общите усилия на Запада и на една кохорта ренегати от Изтока на социализма от съветски тип Европа и светът приеха за своя „идеология“ и „политика“ американския глобализъм. Държави от различни цивилизационни модели, с различни култури и религии бяха задължавани да загърбят история, традиции и ценности, за да се унифицират по американския тертип. Разбира се, в този поход към глобалното господство на един център върху многообразния свят американските политически лидери и стоящите зад тях транснационални корпорации похарчиха огромни финансови и материални средства.

Само че „всичко тече и нищо не остава същото“, е казал Херодот още преди 2500 години и животът винаги го е потвърждавал. Потвърди го и в началото XXI век.

Несработването на еднополюсния глобализъм на САЩ започна да разклаща увереността на политическия, научния и идеологическия елит на Америка в собствената им правота и след няколко неуспешни политически и военни операции, чиято цел беше да затвърди едноличното американско лидерство, концепцията за еднополюсния глобализъм се трансформира в „евроатлантизъм“.
Все по-силно се усещаше потребността САЩ да прикриват арогантността и демагогията си в политическата, икономическата и военната експанзия в различни точки на света зад колективни форми на вземане и изпълнение на едноличните им решения.

Така се появиха тезите за единствено правилните решения на евро-атлантическия военен блок НАТО, на доминираните от САЩ Европарламент и Еврокомисия, на втръсналите с безсмислието си „евро-атлантически ценности“. Не общочовешките, не характерните за различните цивилизации, не дори национални, а „уникалните и неповторими“ евро-атлантически ценности, които българските им адепти не могат дори да изброят. Не могат не защото са необразовани, а защото няма такива ценности. За разлика от ценностите на Ренесанса, на Френската буржоазна революция, на социалния хуманизъм на Маркс, на словото на Исус или на моралната доктрина на Конфуций. И на още една дузина утвърдени от историческото развитие и непреходни в различните части на света екзистенциално-ценностни системи.

Какво се получава днес. Евроатлантизмът владее само двете страни на едноименния океан – САЩ с 300-милионно население и Европейския съюз – с 500-милионно. Сборът им прави 800 милиона – малко повече от 10% от 7,3-милиардното население на планетата, още по-малко от територията й.

Вече е съвсем очевидно, че като алтернативи на евроатлантизма съществуват и нарастват други центрове и модели: Китай, Индия, Русия, Япония, Бразилия, Южна Африка. Оформят се политически и икономически блокове с други геополитически концепции: БРИКС, ШОС, Евроазийско, Тихоокеанско, Близкоизточно, Панафриканско пространство, в които „евро-атлантическите ценности“ не се радват на голяма популярност.

И тук възниква основният въпрос, предизвикал написването на тези редове: Какво да правим ние, българите? Да гледаме безучастно как еврочиновниците и техните платени български лобисти си заработват високите заплати или да предприемем по-балансиран, по-разумен и в края на краищата – по-морален курс в полза на националните интереси и националната сигурност.
Време е разумният и морален баланс да стане верую и на нашите политици и държавници, на медиите, научните центрове и гражданските организации. Утре ще е късно, защото няма да ни вярват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Модер 6 управление

    19 18 Отговор
    Шестака изпълзя да ни дава съвети.
    В обратният ред:
    Южна Африка - Криза. Конфискуват имотите на белите. След 10г. ще е като Зимбабве. Бразилия - криза след криза. Япония - добър пример, но тя е западен свят. Русия - диктатура. Индия - развиваща се страна, 300 милиона нямат електричество. Китай - диктатура средно между централизирана и либерална икономика. Е това ли са страните за подражание ?

    Коментиран от #6

  • 2 патриотъ

    22 13 Отговор
    Супер статия,300% истина,ако могат да разберат нашите управници!Капана в който ни набута Герб има само един изход-в пропастта!
  • 3 Българофил

    15 9 Отговор
    Двете Кореи по- бързо ще се обединят, отколкото русофили и русофоби да се сдобрят в България. Не е морално бившият шеф на 6-ти отдел на 6- то управление на ДС да е ментор.
  • 4 Рубладжийче

    14 12 Отговор
    Вече и фолкщурма на Путин е на барикадата в изпълнение на план Решетников, за изваждане на България от евроатлантическите структури.. След Митьо Гесстапото вой ще нададат Гарелов, Кеворкян, Волгин и цялата плеяда русофили стоящи на руска хлранилка. Ще се включат и непознати досега, спящи агенти на Русия, които ще ни придумват подобно на господин Иванов, как овреме трябва да се спасяваме в самостоятелна и национална политика равноотдалечена от всички световни играчи.

    Коментиран от #7

  • 5 Пъпеша от Седмо

    8 1 Отговор
    На тоя съм му близал задника за да ме вземе на работа в ДС от помощното училище.
  • 6 goni

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Модер 6 управление":

    Готин! За другите можеш и да плюеш, ама за ЮАР не дей! Докачливи са! Не че нещо, ама хората там са интересни!:) Не само бурите! Не че знаеш , какво значи това! И недей пиши глупости! Вярно не е лесно, но фронта се държи!:)
  • 7 goni

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Рубладжийче":

    Много ми харесват коментарите ти!:) Аз, съм прост човек и би ли ми обяснил, как фолкщурм се връзва с Русия?!:)

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рубладжийче

    12 10 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Както Путин се свързва с Хитлер и рашизъм с нацизъм.

    Коментиран от #11

  • 10 стоян георгиев

    12 12 Отговор
    във всяка нормална държа този индивид отдавна щеше да е напълно забравен ,но уви тук тои и производните му си живуркат и бухат пасквили.как лесно ги сметна 300 сащ и 500 европа и готово!!!!ами южна корея,япония австралия,канада.нова зенландия,таиван,сингапур,бразилия,аржентина ,чили....тия не са ли част от културно-икономическото семеиство на европа и сащ бе ченге просто?дори заклетите врагове от китаи са вече част от икономическата западна култура чиитпо р[принципи и технологии ползват кто папагали.и къде трябвало да сме ние???ах тежък въпрос за руските агенти тук,особено за тия дето виждат че вече никои не ги бръсне за нищо!!!!отговора е много прост другарю милиционер,трябва да сме там където са или искат да са всички държави от региона ни в нато и ес .
  • 11 goni

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Рубладжийче":

    Много си ми симпатичен!:) Ти не си прост човек, но се опитваш да манипулираш другите елементарно! Знаеш ли какво означава израза , който си използвал?!:) Мисля че познанията ти по немски са елементарни!:) Ще си загубиш платата!:)
  • 12 Тръмп

    11 12 Отговор
    Другарю КагеБейски,това че руснаците са ви дали професорска титла от комунистически тип без знания,а по заслуги към Кремъл означава,че сте ниска топка и играете за бедните и простите!:)Япония и Южна Корея са в алианса на САЩ,също и Австралия и по-голямата част от Централна и Южна Америка,а Канада също не я слагате,та от числото 7милиарда,само 3са от грешната страна на Русия,Куба,Венецуела,КНДР и Китай!:):)България и СССР фалираха заедно,а сега Русия пак ще фалира,но сама без да завлича българите!!!!Ясно????Аре сега бегай на село да преподаваш на овцете геополитика на пасбищата!:):)
  • 13 Тръмп

    9 13 Отговор
    Другарю КагеБейски,защо не събирате тоалетна хартия заедно с Путин и да я дарите на братска Венецуела?:):)Путин какво дари на България????Само смуче от енергетиката и икономиката!:):)Само Дебили биха поискали да живеят,като руснаци без грам свобода,равенство и братство!Само с лъжи и терор,се стига до кривата круша от твоето село!:):)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 00. 00. 00

    2 0 Отговор
    УЖАС , от къде пръкнаха всекви .........
    Няма място в бунището вече
  • 18 В ес евроатлантическите пе†али

    0 0 Отговор
    не са толкова ,има държави които са успели да си съхранят националното самосъзнание на населението