Last news in Fakti

4 Май, 2018 17:00 5 095 35

Той си мисли, че е Тръмп, Борисов, Льо Пен. А е просто Марешки!

  • веселин марешки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерът на „Воля“ щял да прави референдум за излизане на България от НАТО. Референдум няма да има, ако спазваме закона. Но наблюдаваме поредната метаморфоза на варненския бизнесмен. Това пише в коментар за "Епицентър" Таня Джоева.

Броени дни след като се снима с европейските националисти в Ница, Веселин Марешки хвърли политическа бомба: щял да инициира референдум за излизане на България от НАТО.
„Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори. Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва. В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види.“

В тези думи на Марешки няма нито смисъл, нито логика.
Първо, конституцията не допуска провеждането на национално допитване по международни договори.
Второ, ако България излезе от НАТО, българският народ няма да спести никакви пари. Точно обратното – ще се наложи да ги умножава.

Милиардите, според неговите сметки, трябва наистина спешно да отидат за модернизацията на българската армия, докарана до състоянието на почти пълна капитулация без да е водила война: огромен недостиг на военнослужещи, изтребители в хангарите, демотивиран състав, въоръжени сили, които могат да бъдат ангажирани за празници и развлекателни мероприятия срещу съответното заплащане (справка – честването на ЦСКА).
Ако е истински патриот, Марешки би трябвало да пледира за по-висок армейски бюджет, а не да оплаква „безсмислената купчина желязо“.

Но да се търси логика в изявленията на Марешки е загубено време. Наскоро той заяви, че в България имало само двама лидери: Бойко Борисов и разбира се, самият той, Веселин Марешки.
Преди година и половина, когато играеше отрицание на статуквото, се оприличи на Доналд Тръмп.
Преди парламентарните избори бе борец срещу картелите и монополите.

Сега, види се, зави и към Льо Пен и обяви война на Брюксел и НАТО.
В началото на март Тръмп-Борисов-Марешки сключи политически брак с Движението за Европа на нациите и свободите – европейското семейство от десни и крайно десни формации, чиито лидери са събраха на 1 май в Ница, за да дадат старт на кампанията ва Евроизбори 2019. Домакин на срещата бе френската лидерка Марин Льо Пен.

Горката Льо Пен! Защо движението избра за български партньор точно Марешки е въпрос, на който и тя тепърва ще трябва да търси и да дава отговор.

Референдум за НАТО няма да се състои, но нищо чудно, ако ратификацията на Истанбулската конвенция отново влезе в парламента. Натискът от страна на Брюксел е огромен и не е ясно още колко дълго правителството на Борисов ще удържа фронта.
Конвенцията се превърна в една от емблемите на този Европейски съюз, който Движението за Европа на нациите и свободите твърдят, че отричат. Ако Марешки е последователен политик, той трябва да подкрепи Истанбулската конвенция. Поне така обеща преди няколко месеца...

Пак през януари Марешки нарече вота на недоверие към правителството „безсмислен цирк“ и предложи президенството и парламентът да се саморазпуснат, защото там имало само „високоплатени актьори“.
През последния месец Марешки – с лопата в ръка, светлоотразителна жилетка и слънчеви очила - нашумя с акцията си за запълване на дупките по варненските шосета. Даде и обет: на всяко коремно на президента, щял да запълва десет дупки.

Накратко: от появата си в парламента насам партия „Воля“ демонстрира липса на всякаква идеология, присъства в Народното събрание номинално и се активира само при ключови гласувания, когато обикновено подкрепя управляващите. Заради безличието и непостоянството й социолозите почти я изтриха от електоралната карта на предпочитанията.
Но ето че Марешки се оказа способен не на обикновено коремно премятане, а на тройно салто, на лупинг, на сложен пирует.
Ако след неговите превъплъщения трябва да се запълват дупки, България ще има безупречни пътища!

Лошата новина е, че Марешки не бива да бъде подценяван, тъй като вече 11 години доказва майсторлъка си в политическата мимикрия и брокерство – стартира от листите на РЗС на Яне Янев във Варна, мина през няколко свои политически формации (Национално движение за свобода и демокрация, Либерален алианс), за да стигне до четвърто място на президентските избори през 2016-а и до заместник председателското място в парламента. Въпреки че още през 2014-а срещу него има сигнал за изнудване, през 2015-а е подсъдим, а през юли 2017-а прокуратурата го обвини за заплахи срещу собственици на аптеки...
Възходът на Марешки едва ли е случаен. Държавата и елитът обаче, които позволиха този безпрепятствен възход, сега би трябвало да се стреснат.
Изявленията на Марешки за НАТО се харесват на електората и може да му донесат изборен успех и места в Европарламента.

Какво обаче печели българският народ от политическото брокерство, което някой толерира?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    39 22 Отговор
    Идеята за референдума не е лоша обаче от устата на Марешки си чист кофти сглобен популизъм!
  • 2 Шарл перо

    38 3 Отговор
    И завидял Марешки на Волен и той почнал да ръси..............
  • 3 Ами

    39 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изявленията на Марешки за НАТО се харесват на електората и може да му донесат изборен успех и места в Европарламента.
    Ако това наистина е вярно, защо тогава да няма референдум. Нали точно електоратът е суверена, управляващ страната (поне по конституция)...
  • 4 Кавал Бареков

    20 38 Отговор
    И този се оказа Руска подлога
  • 5 Крокодила Гена

    34 18 Отговор
    При такава верига от аптеки да ходиш с болен мозък си е престъпление.

    Коментиран от #7

  • 6 gost

    26 12 Отговор
    МАГАРЕШКИ
  • 7 iQ5

    28 10 Отговор

    До коментар #5 от "Крокодила Гена":

    За него няма апче!
  • 8 wink

    25 18 Отговор
    Може да си е просто Марешки, ма ви накара да треперите ;)
  • 9 варненския месия

    21 10 Отговор
    На това му се казва "варненски синдром" !
  • 10 раптър

    45 16 Отговор
    Абсолютно прав е Марешки! А който разпореди нарязването на бълг ракети и оръжия - на съд! Тия които ратифицираха влизането в нато ,без допитване до хората-на съд. Референдум и вън от нато! Европа трябва сама да изгради армия и защитата си !!!!
  • 11 раптър

    26 14 Отговор
    Абсолютно прав е Марешки! А който разпореди нарязването на бълг ракети и оръжия - на съд! Тия които ратифицираха влизането в нато ,без допитване до хората-на съд. Референдум и вън от нато! Европа трябва сама да изгради армия и защитата си !!!!
  • 12 Ads

    20 16 Отговор
    И тоя не го слуша главата.
  • 13 Бесен пес

    45 12 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва."
    За това е много прав !
  • 14 Расулюлах

    21 15 Отговор
    Човека е много прав ...като до сега е имало армия и техника някога ползвана ли е? Не никога само излишни милиарди на вятъро са отивали сега положението е същото
  • 15 къде продадоха нашето въоръжение

    32 14 Отговор
    ¨...Второ, ако България излезе от НАТО, българският народ няма да спести никакви пари...- Това също не е вярно! България ще спести от вноските за членството в НАТО и от милионите, които даваме за мисии в чужбина, защитавайки чужди интереси.А и от задължителните 2% за въоръжаване, които бяха гласувани на среща на НАТО.
  • 16 Расулюлах

    15 4 Отговор
    Които и да реши да ни напада с каквато и армия и техника да разполагат шапкарите ще бъдат унищожени... та затова всичко е безмислица..наи малкото ше напачетат завоевателите едни кинти и продажния бг политик е техен и нема нужда от бомби
  • 17 сори сорос

    20 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Първо, конституцията не допуска провеждането на национално допитване по международни договори.
    ................
    манипулации и глупости на търкалета!
    не може да има референдум по въпроси, уредени в сключени договори, но може да има референдум по това, дали този договори да (не) се анулират.

    и какво, като сключим някакъв международен договор, и той вече е вечен, така ли? нямаме механизъм да излезем от него?
    няма никаква пречка подобен референдум да се проведе.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тръмп

    8 14 Отговор
    Магарешки е на Путин добичето!:):):)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Крокодила Гена

    13 10 Отговор
    Нито един чист бизнесмен не би станал политик.От политически чадър имат нужда само псевдо бизнесмени и схемаджии.Така че да си гледа неговия интерес и да не се прави на разбирач.Геополитиката не е за магарета
  • 23 Евала на Марешки

    18 7 Отговор
    Военните лобита изтрещяха и биха камшика на слугинажката си журналя да се размърда и да тръби колко е важно да харчим милиарди за оръжие, докато народа умира от глад и болести. Дори ЦРУ каза, че ДНЕС българите измират много повече във времето на мир , отколкото са измирали през Втората Световна Война. Това доказва всичко какви бандити има в политиката и медиите и как експлоатират физически и мисловно народа!!!
  • 24 Българин

    11 12 Отговор
    Поредното недоразумение в политиката,плод на електоралната простотия в нашето отечество.
  • 25 Пешо

    17 2 Отговор
    За ЕС, за НАТО и за еврото трябва да има референдуми. Важно е какво искат хората. Не може под натиск от НПО - та и външни фактори да се вземат такива решения.
  • 26 nonamenofacenonumber

    11 0 Отговор
    Значи трябва да се оромени конституцията. Точно за международни договори референдума трябва да е задължителен продажници
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стоян георгиев

    13 9 Отговор
    по тъп от тоя като политик не съм виждал от времето на виденов,дори емблематични идиоти като жорж ганчев и яне янев бяха доста по умни от тоя варненски бек.лошото е че си има фенове българския швеик ,щото у нас швеикове колкото искаш!!!!!само се чудя как тоя полуидиот успя да направи бизнес с лекарства?
  • 29 Бай село

    3 0 Отговор
    Не е идиот и полу идиот ПРАВ Е В ТОВА КОЕТО КАЗВА..всичко е напан за да се увеличат заплатите на измислените генерали и техните секретарки..Администрацията е повече от редовите войници..чудят се как да смукнат повече комисиони..каква армия какво нато като в БГ има 2 милиона народ читав другото е пенсионери и деца..всички генерали от 1989 г насам са за разстрел продажна сган са..един от тук пишещите и защитаващи нато и ес не се основават какво хубаво виждат..ииии софия не е българия поразходете се из страната и вижте в какво състояние е..Сирия води война и за седмица 5 убити а в бг 20 самоубили се от безпаричие..чист БЪЛГАРИН СЪМ не ме интерисува европа и нато нито русия искам да се появи политик да каже,,,ТУК Е БЪЛГАРИЯ КАЗАХ''' А дано и от тук пишещите се появи такъв..

    Коментиран от #33

  • 30 Тоти

    3 2 Отговор
    Марешки президент
  • 31 Тоти

    4 1 Отговор
    Марешки президент
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бай село":

    баи село еи такива като теб гласуват за марешки.генерали сирия,комисионни ....в главата ти е като в автоматична пералня незнаеш кое е горе кое долу ,а и няма значение а?я ми обясни като спреш центрофугата кво хубаво ще стане като излезем от нато?

    Коментиран от #34

  • 34 Вал

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Марешки си пада популист, но реално, обърне ли се палачинката, сиреч някоя криза с НАТО, или просто да си дадем сметка, че тази организация е вредна, подписалите "международните договори" без допитване, обсъждане, а напротив можем да кажем като измамиха Българите, че за да влезем в Европа задължително трябва да сме в НАТО, ще бъдат в много неловка ситуация. Бих казал, че и сега мнозинството Българи почитат майките на тези хора.

    Коментиран от #35

  • 35 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Вал":

    ами задължително трябва да си в нато за да влезеш в ес.сега ще видиш сърбите като се дърпат за нато кога ще видят европа.точно в шестак.договорите дето подписахме с нато са супер.за последните 10 години спестихме маса пари дето трябваше да набиваме в танкове и самолети ако не бяхме в нато.проблема на българия не е нато ,а корупцията и управляващата клика ,държави като унгария или румъния нямат никакви проблеми с тва че са в нато напротив.у нас всичко е свързано именно с тоталната ерозия на държавата и затова нато няма никаква вина,напротив съюзниците ни там могат само да ни бъдат добър пример предвид че ние сме на опашката по всички показатели от страните там.