6 Ноември, 2018 13:01 2 134 12

Поредната манипулация представя българите като насилници

  • българи-
  • насилие-
  • жени
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“България е гробище за жени[1]”, “Мъже убиват жени[2]”. Това са само две от фразите които срещнахме тази седмица в медиите във връзка с трагичното убийство на майка и нейното дете от бащата. Подбрахме ги защото лъжите и манипулациите трябва да бъдат разобличавани.

Ще започнем с първото и по-лесното. То попада в категорията лъжи. Къде е България като процент на убитите жени? Съгласно статистиката на ООН[3] в Европа с по-малко убийства на жени на глава от населението са само Гърция, Македония, Ирландия, Люксембург и Швеция. Всички останали страни са на нивото на България че, и по-надолу. И то не с малко. Като пример ще дам Норвегия която има над 3 пъти повече убийства на жени на глава от населението от България. Т.е. никой няма право с лека ръка да съди цялото ни общество и да нарича страната ни “гробнище за жени”.

Второто твърдение е по-комплексно. Като пример ще дадем убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. В първите дни след тежкото престъпление хора в България и после в чужбина го представиха като убийство на разследващ журналист в корумпирана държава. След разкриване на убиеца либералните НПО и медии в обществото смениха курса и видяха в него убийство на жена от мъж и наново припомниха за отказа на България да ратифицира прословутата Истанбулска конвенция. Същевременно расистки настроени хора във форумите не пропуснаха да определят престъплението като убийство на българка от ром.

Така двете крайни мнения в обществото ни недопустимо се заиграха с “груповата идентичност” на жертвата и на убиеца. И двете групи изхождат от това, че за да разберем какъв е даден човек и неговите действия, най-важно е знаем към коя група(и) се числи - пол, етнос, социален произход, сексуална ориентация, професия, социален статус и т.н.. Някой групи по дефиниция са жертви и са онеправдани, а други са насилници и облагодетелствани. Неморални действия на един представител на дадена група се използва за заклеймяване на цялата група.

Манипулативността на този подход е в това че, всеки човек принадлежи към много различни групи едновременно и в зависимост от аргументиращите убиецът на Вероника Маринова може да бъде даден за пример като ром или за мъж. Така например представител на факела на неомарксизма в България - БХК в дискусия за насилието срещу жени ще натърти върху пола на жертвата и на насилника, но няма да спомене че, този проблем е непропорционално застъпен в маргинализираните малцинствени общности.

Този подход на груповата идентичност “успешно” е използван при налагането на комунистичеката идеология в Русия и в последствие в източна Европа. Само подозрение че, даден индивид се числи към “кулаците” или “буржоазите” е бил напълно достатъчен той да бъде подложен на тежки репресии[4]. Това е в пълно противоречие на християнската вяра, която акцентира върху индивидуалността на греха и съответно личната отговорност за определено престъпление, както и за личното покаяние и прошка.

От тази гледна точка твърдението “мъже убиват жени” е просто поредната манипулация, целяща да вмени вина на милионите български мъже, които верни на своята отговорност се грижат, защитават и жертват за жените и децата си. Вместо да получат заслужено признание, те се сблъскват с една все по-агресивно враждебна към мъжа атмосфера която ги представя като потенциални насилници. Ако тази идеология се наложи в обществото ни, младите мъже все по-малко ще искат да носят отговорност за жена, деца и дом. От това най-потърпевши ще бъдат българските жени, които ще трябва да избират партньори от едни все по-феминизирани и все по-комплексирани мъже неспособни да ги защитят при нужда. Потискането на мъжествеността на милиони мъже заради това, че 25 от тях убиват жена е равносилно на това да отслабим принудително имунната си система за да предвардим евенуален риск от автоимунно заболяване при което защитните ни системи започват да разрушават здрави клетки на тялото. Не е нужно да описваме какви щети ще си нанесе в такъв случай.

Време е да започнем да осъждаме насилието на един индивид над друг, а не насилието на представители на определени групи над представители на други групи.

Време е да си дадем сметка, че насилие (вкл. домашно) в обществото е плод основно на отсъствие на баща в детството на насилника[5]. Това е един от основните пороци на отхвърлената в България Истанбулска конвенция - освен джендър идеологията, тя насажда идеята че, мъжете са преди всичко насилници, а жените жертви.

В България нямаме нужда от тази разделителна линия защото ефектите от този тип политики на Запад стават все по-видими.

Само преди няколко дни премиерът на Австралия Скот Морисон - нарече искания на джендър-лобито нонсенс[6], след като в началото на септември написа в Туитър, че Австралия няма нужда от “джендър доносници” в училищните стаи[7].

А ние междувременно, при всеки трагичен случай ще ставаме свидетели на все по-истерична кампания, която засега успява да попречи на страната ни да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция и да убеди управляващите да потъпчат нашата Конституция като не направят нищо срещу това ИК да стане напълно или частично част от законодателството на ЕС. Така ние бихме пропуснали нашия шанс да не берем плодовете на една вече отхвърлена идеология.

_______________

[1] https://momichetata.com/zaedno-sreshtu-nasilieto/22-mrtvi-zheni-i-tri-detsa

[2] https://www.168chasa.bg/article/7128633

[3] http://www.unodc.org/gsh/en/data.html

[4] Нека си спомним времето когато имаше хора само с по един дядо - активния борец против фашизма. Другия дядо (капиталист обущар) неловко се премълчаваше.

[5] http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.519.2721&rep=rep1&type=pdf

[6] https://twitter.com/ScottMorrisonMP/status/1057424010114347008

[7] https://twitter.com/scottmorrisonmp/status/1037100764294836224?lang=bg

Коментарът на Доц. Марин Генчев и Арх. Христо Генчев е публикуван в Епицентър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    24 1 Отговор
    За съжаление всичко идва от нашите родни журналисти , които гледат само как да напишат нещо и да вземат парички и по този начин викат на кучето , дръж и на заека , беж.

    Коментиран от #4

  • 2 Перър

    10 3 Отговор
    Слабо правителство. Защо не се намеси. Защо не се сънкционираша медии за тея паники и настроения които всяват. Сащо няма малко пропаганда на България
  • 3 Вяра

    6 0 Отговор
    Жените ги възпира природата им, не, че напълно отсъства насилничество сред тях. Мъжете \ въпреки отсъствието на с нищо несравнимото историческо зло \ понякога са може би и Кочо Честеменски. Тъй, че да пази Бог всички ни сред тази атмосфера на тъй наречен преход в живота ни. А, където смятат, че имат нужда от тази Конвенция, нека си я ползват, защита ли е наистина, никога не е излишна.
  • 4 с късото име

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Ами боцмане,не за съжаление в журналистите е проблема!И те трябва хляб да ядат,а както всичко и всички в Бэлгария и те са поставени в поза "партер"!Въпросът отдавна и при тях е на оцеляване!Политиците ни обаче са за бесене,и това е съвсем меко казано!Всеки аспект от живота ни ,зависи от тях!Разиграли са си коня ,и само крадат,на принципа ,"след нас и потоп"!Е да,ама" потопа" не е сън, и няма да ни се размине!
  • 5 Генерал

    15 1 Отговор
    Затова правителството на Унгария прие редица закони, наречени "Закони за спиране на Сорос", предвиждащи сериозно данъчно облагане, глоби и забрана за местни неправителствени организации.
  • 6 Пеньо

    5 3 Отговор
    Не съм сигурен дали са просто насилници, но мнозина определено са същества с голям дефицит на сиво вещество!
  • 7 Бодибилднер

    14 1 Отговор
    Да ами този хелзински комитет и фондация америка за България и разните му институти за изследване на демокрацията и на либералните стратегии иразните му отворени общества и протестъри и умни и красиви и всякаква такава антибългарска гмеж включително и продажни журналя като иво минджев агента на ДС и покойния вече Петко Бочоров са все агенти понастоящем на ЦРУ и си получават хонорарите от американското посолство на Козяк 16....долни либерал комунисти и агенти на ЦРУ
  • 8 балама

    8 0 Отговор
    Манипулативността на този подход е в това, че 90% от т.нар. "битова" престъпност е всъщност "ромска", демек циганска.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един

    0 3 Отговор
    Че има насилници, които считат, че правото да упражняват контрол над жените е неоспоримо. Те разполагат с живота на една жена, както намерят за добре. Това е заложено в природата на повечето мъже. Но у нас това, което прави силно впечатление е ниската култура на мъжа, грубиянщината, вечният стремеж да упражняват насилие и някак да се оневиняват. Да търсят подкрепа, както в скорошния случай с майката и детето. Извършителят да е луд, не е, напротив, той е със силен инстинкт за оцеляване и безнаказаност. Като цяло - зле възпитан в лоша среда, объркана ценностна система от рода, тя ще ми каже на мен, тя е жена и да мълчи. Простащина навсякъде, щедро натрапвана по различните канали на телевизията ни, хората са прави. Ние сме примати за европейските стандарти и ценностна система! Млатим се по пътищата, лъжем, крадем, гледаме келепир да падне, изключително ниско ниво. Не че няма свестни хора, но това е общото впечатление.

    Коментиран от #11

  • 11 плевен

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Не подценявай народа си. А статията просто цели насаждане на чужди за нас ценности. Сондаж дали ще мине Истанбулската. Е, няма да мине.
  • 12 горчо

    2 0 Отговор
    всеки ден нпо-тата бълват материали и промиват мозъците на младите, затова такива статии разобличаващи статии трябва да излизат всеки ден да неутрализират дефектите, браво на автора