Кунчев: Напуснах МГ „Баба Тонка“, за да изпълня моралния си дълг

На 61 години заменям тежестта да бъда успешен с лекотата да бъда начинаещ

Публикувана: 22 Декември, 2018 10:05
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1936
ШРИФТ ПЕЧАТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 10 декември 2018 г. дългогодишният директор на математическата гимназия „баба Тонка” в Русе писмено уведомява началника на РУО – Русе, че поради категорично и принципно несъгласие с неговите разбирания за развитието на образованието в Русе напускам заеманата длъжност, като прекратявам трудовия си договор за длъжността директор на МГ „Баба Тонка“, Русе.

Няколоко причини:

* Началникът приема, че резултатите от обучението не са важни и няма нужда да се разсъждава върху тях и да се информират гражданите за ползата от изхарчените пари събрани от тях чрез данъци. Аз мисля точно обратното.

* Началникът смята, че няма нужда да се интересува от мнението на родители и учени за план-приема. Аз мисля точно обратното.

* Началникът утвърждава план-прием за СУ с 1 /една/ паралелка след седми клас. Аз мисля, че създаване на подобно училище в центъра на Русе е абсурд.

* Началникът утвърждава план-прием с 5 /пет/ езикови паралелки с немски език. Аз мисля, че това поражда силен дисбаланс в образованието в Русе.

* Началникът намалява приема в училище на една смяна и не намалява приема в училища на две смени. Аз мисля, че това е груба грешка.

* Началникът не признава критериите за планиране на приема посочени в Наредба 10. Аз настоявам законът и наредбите да спазват.

* Началникът твърди, че на Русе му трябват хлебари, шивачи, готвачи и т.н., а не инженери, програмисти, лекари, учители и други подобни. Според мен свободата на избора е универсален принцип. Децата и родителите могат най-добре да планират бъдещето си и за това нямат нужда от началника на РУО.

Поводът за прекратяването на договора е изпълнението на моралния дълг, който имам към гимназията, която ръководя 30 години. При годишното оценяване на резултатите от труда на директорите на училища аз бях класиран на едно от последните места от близо 70 директори. На практика получих за едногодишния си труд за 2018 година оценка Слаб /2.00/. Гимназията не може да се ръководи от такъв директор.

На 61 години заменям тежестта да бъда успешен с лекотата да бъда начинаещ.

Какво оставя след себе си дългогодишният преподавател?

От 1989/1990 г се въвежда интензивно изучаване на английски език – първото училище в Русе, което не е езикова гимназия. Днес гимназията има най-високи резултати в Русе на олимпиадата по английски език, международното състезание HIPPO и др.

От 1991/1992 г. започва прием на 26 ученици в пети клас с цел ранно откриване и подкрепа за математически таланти. Днес те постигат изключителни резултати на международни състезания в Хонг Конг, Сингапур и Бангкок.

През 1996 г. беше възстановено Училищното настоятелство. Днес то е най-активно работещото настоятелство в Русе. Всеки може да прочете годишните отчети на сайта на МГ. До сега са събрани и инвестирани близо 1 000 000 лева.

На 23.01.1996 г., след съдебни процедурипродължили четири години, принудих община Русе да върне на гимназията почивната станция в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. По-късно накарах община Русе да възстанови границата на двора на гимназията в първоначалния му вид и така увеличих площта му с около 40 квадратни метра, вместо да бъдат подарени 145 квадратни метра са наследниците на Мантовата къща /съседния имот/.

През 1998 г. министърът на образованието Веселин Методиев утвърждава първите в страната учебни програми по “Компютърна техника” за V, VI и VII клас разработени в МГ “Баба Тонка”. МОН въведе това обучение за всички училища през 2008 г.

През 1998/1999 започва обучение първата паралелка с профил Информатика. Днес Русе се гордее с успехите на учениците от МГ в областта на информатиката и ИТ. През 2018 г. МОН обяви обучението по софтуерни и хардуерни науки за приоритет.

От 15.09.2000 г. сградата е предоставена изцяло на МГ, а вечерната гимназия е преместена.

На 08.11.2004 г. в гимназията е пусната в действие автоматизирана система за информиране на родителите при отсъствие на ученика чрез SMS през интернет. Системата е разработена съвместно от МГ „Баба Тонка” и фирма „Инфосърф”. Това е първата подобна система в страната. МОН въвежда електронен дневник официално през 2018 г.

На 15.06.2005 г., след седем години продължили препирни, накарах областния управител на област Русе да издаде жилищникомпенсаторнизаписи за 46 900 лв., с коитосеобезщетява МГ „БабаТонка” за отнетияотдържаватаимот – дарениеотАлександърЕлисицинпозакона „Лучников”./единственото училище, на което са издадени компенсаторни записи/

На 15.09.2006 г. до входа на гимназията беше поставена стойка за велосипеди. По-късно и други училища последваха примера ни. Може би МОН скоро ще направи Национална програма и ще осигури подобни стойки за всички училища.

През 2009 г. ученици от МГ участваха в среща посветена на борбата с климатичните промени. Срещата беше организирана от фондация на ООН и се състоя в Ню Йорк. За участие бяха поканени 10 отбора от училища от целия свят след оспорвано състезание. Проектът на учениците включваше замяна на всички монитори в гимназията с електроннолъчеви тръби с LCD монитори. МГ е първото училище в страната без нито един монитор с електроннолъчева тръба.

На 15.09.2010 г. в коридорите на гимназията са поставени 320 шкафчета купени от Настоятелството за лични вещи на учениците. Днес има шкафчета за почти всички ученици от пети до дванадесети клас. МОН купи шкафчета за учениците до седми класза 15.09.2018 г.

От 2013 година започва упорита извънкласна работа по предприемачество. Днес учениците от клуба по предприемачество заемат призови места в национални състезания, а тази година – 2018, учебната компания VICEM от МГ се класира на първо място в страната и представи България на европейското изложение в Белград.

През 2015 е открит първият училищен клуб по роботика и през 2016 г. за първи път училищен отбор от България участва в международно състезание по роботика RoboCup-Juniop в Австрия, като единият отбор се класира на второ място. МГ е първото училище в страната, което въведе обучение по роботика в 5. клас от 2017 г. Вероятно след 10 години МОН ще въведе това обучение за всички ученици в страната.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Дмитрий Песков
Говорителят на руския президент Владимир Путин коментира ситуацията в Турция след преврата
Това са вътрешни дела за Турция"

Още бисери