22 Декември, 2018 10:05 3 773 5

Кунчев: Напуснах МГ „Баба Тонка“, за да изпълня моралния си дълг

  • кунчев-
  • оставка-
  • математическа гимназия-
  • баба тонка

На 61 години заменям тежестта да бъда успешен с лекотата да бъда начинаещ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 10 декември 2018 г. дългогодишният директор на математическата гимназия „баба Тонка” в Русе писмено уведомява началника на РУО – Русе, че поради категорично и принципно несъгласие с неговите разбирания за развитието на образованието в Русе напускам заеманата длъжност, като прекратявам трудовия си договор за длъжността директор на МГ „Баба Тонка“, Русе.

Няколоко причини:

* Началникът приема, че резултатите от обучението не са важни и няма нужда да се разсъждава върху тях и да се информират гражданите за ползата от изхарчените пари събрани от тях чрез данъци. Аз мисля точно обратното.

* Началникът смята, че няма нужда да се интересува от мнението на родители и учени за план-приема. Аз мисля точно обратното.

* Началникът утвърждава план-прием за СУ с 1 /една/ паралелка след седми клас. Аз мисля, че създаване на подобно училище в центъра на Русе е абсурд.

* Началникът утвърждава план-прием с 5 /пет/ езикови паралелки с немски език. Аз мисля, че това поражда силен дисбаланс в образованието в Русе.

* Началникът намалява приема в училище на една смяна и не намалява приема в училища на две смени. Аз мисля, че това е груба грешка.

* Началникът не признава критериите за планиране на приема посочени в Наредба 10. Аз настоявам законът и наредбите да спазват.

* Началникът твърди, че на Русе му трябват хлебари, шивачи, готвачи и т.н., а не инженери, програмисти, лекари, учители и други подобни. Според мен свободата на избора е универсален принцип. Децата и родителите могат най-добре да планират бъдещето си и за това нямат нужда от началника на РУО.

Поводът за прекратяването на договора е изпълнението на моралния дълг, който имам към гимназията, която ръководя 30 години. При годишното оценяване на резултатите от труда на директорите на училища аз бях класиран на едно от последните места от близо 70 директори. На практика получих за едногодишния си труд за 2018 година оценка Слаб /2.00/. Гимназията не може да се ръководи от такъв директор.

На 61 години заменям тежестта да бъда успешен с лекотата да бъда начинаещ.

Какво оставя след себе си дългогодишният преподавател?

От 1989/1990 г се въвежда интензивно изучаване на английски език – първото училище в Русе, което не е езикова гимназия. Днес гимназията има най-високи резултати в Русе на олимпиадата по английски език, международното състезание HIPPO и др.

От 1991/1992 г. започва прием на 26 ученици в пети клас с цел ранно откриване и подкрепа за математически таланти. Днес те постигат изключителни резултати на международни състезания в Хонг Конг, Сингапур и Бангкок.

През 1996 г. беше възстановено Училищното настоятелство. Днес то е най-активно работещото настоятелство в Русе. Всеки може да прочете годишните отчети на сайта на МГ. До сега са събрани и инвестирани близо 1 000 000 лева.

На 23.01.1996 г., след съдебни процедурипродължили четири години, принудих община Русе да върне на гимназията почивната станция в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. По-късно накарах община Русе да възстанови границата на двора на гимназията в първоначалния му вид и така увеличих площта му с около 40 квадратни метра, вместо да бъдат подарени 145 квадратни метра са наследниците на Мантовата къща /съседния имот/.

През 1998 г. министърът на образованието Веселин Методиев утвърждава първите в страната учебни програми по “Компютърна техника” за V, VI и VII клас разработени в МГ “Баба Тонка”. МОН въведе това обучение за всички училища през 2008 г.

През 1998/1999 започва обучение първата паралелка с профил Информатика. Днес Русе се гордее с успехите на учениците от МГ в областта на информатиката и ИТ. През 2018 г. МОН обяви обучението по софтуерни и хардуерни науки за приоритет.

От 15.09.2000 г. сградата е предоставена изцяло на МГ, а вечерната гимназия е преместена.

На 08.11.2004 г. в гимназията е пусната в действие автоматизирана система за информиране на родителите при отсъствие на ученика чрез SMS през интернет. Системата е разработена съвместно от МГ „Баба Тонка” и фирма „Инфосърф”. Това е първата подобна система в страната. МОН въвежда електронен дневник официално през 2018 г.

На 15.06.2005 г., след седем години продължили препирни, накарах областния управител на област Русе да издаде жилищникомпенсаторнизаписи за 46 900 лв., с коитосеобезщетява МГ „БабаТонка” за отнетияотдържаватаимот – дарениеотАлександърЕлисицинпозакона „Лучников”./единственото училище, на което са издадени компенсаторни записи/

На 15.09.2006 г. до входа на гимназията беше поставена стойка за велосипеди. По-късно и други училища последваха примера ни. Може би МОН скоро ще направи Национална програма и ще осигури подобни стойки за всички училища.

През 2009 г. ученици от МГ участваха в среща посветена на борбата с климатичните промени. Срещата беше организирана от фондация на ООН и се състоя в Ню Йорк. За участие бяха поканени 10 отбора от училища от целия свят след оспорвано състезание. Проектът на учениците включваше замяна на всички монитори в гимназията с електроннолъчеви тръби с LCD монитори. МГ е първото училище в страната без нито един монитор с електроннолъчева тръба.

На 15.09.2010 г. в коридорите на гимназията са поставени 320 шкафчета купени от Настоятелството за лични вещи на учениците. Днес има шкафчета за почти всички ученици от пети до дванадесети клас. МОН купи шкафчета за учениците до седми класза 15.09.2018 г.

От 2013 година започва упорита извънкласна работа по предприемачество. Днес учениците от клуба по предприемачество заемат призови места в национални състезания, а тази година – 2018, учебната компания VICEM от МГ се класира на първо място в страната и представи България на европейското изложение в Белград.

През 2015 е открит първият училищен клуб по роботика и през 2016 г. за първи път училищен отбор от България участва в международно състезание по роботика RoboCup-Juniop в Австрия, като единият отбор се класира на второ място. МГ е първото училище в страната, което въведе обучение по роботика в 5. клас от 2017 г. Вероятно след 10 години МОН ще въведе това обучение за всички ученици в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възмутена

    40 0 Отговор
    Една от най-добрите гимназии в България.Доказателство за това са ежегодишните международни постижения на олимпиади и форуми.Но никой вече не се нуждае от умни хора тук в България.Прости ,неграмотни и безмозъчни същества са необходими днес,за да може лесно да се манипулират и ограбват.Жалко!Жалко и за нас-българите ,че позволяваме всичко това да се случи!Един директор ,който се е посветил в израстването на гимназията и учениците,посветил 30 години от живота си на училището,за да го направи едно от водещите в страната,трябва да си отиде,защото се оказва неудобен за власт имащите с прогресивните си идеи.Срам и позор!!!Възмутена съм!Отвратена съм !Лошото е ,че няма кой да ни помогне,а ние не се вдигаме,за да пометем тази продажна,проста паплач.
  • 2 Batushka

    6 27 Отговор
    Ееееее тоя от 91 ли е директор на 33 години май е от първата вълна демократични назначения, тип ,кой не скача е червен...
  • 3 Кумчо Вълчо

    27 0 Отговор
    А бе ,началника да не би да е гербераст?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шаран БГ

    10 2 Отговор
    Не е нужно да сте завършили МГ - гр. Русе, за да пресметнете, че човекът ръководи това учебно заведение от 1989 година. Не им знам характерите и причините за разрива между двамата "отговорни люде " за образованието и възпитанието на младото поколение , но дано няма и политически пристрастия !! Ако има нещо ,което да ме отвращава в нашата образователна система е политизирането и ! Било то в цялата верига от МОН до областните ръководства, сред инспектората, даскали, директори, преподаван материал !! Особено,когато в дадено учебно заведение се прокрадне и зрънце политика - " пиши го бегало". Само като си спомня , колко "талаш" се опитваха да ми натъпчат в главата у Народната Република и сега дори ми става лошо !!!