Last news in Fakti

5 Януари, 2019 13:11 2 111 10

Демократите блокират американското правителство

  • тръмп-
  • конгрес-
  • правителство-
  • блокиране-
  • работа

800 000 души са в принудителен отпуск

Демократите блокират американското правителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от две седмици американското правителство е частично блокирано и не работи. Над 800 000 държавни служители не са на работа и не получават заплати. Причината? Демократите поеха властта в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Поради това те отказват да сключат какъвто и да е било компромис с президента Доналд Тръмп по исканите от него 5,7 милиарда долара за изграждане на стена по южната американска граница и съответно не гласуваха предложения от управляващите проектобюджет. Това води до 800 000 души, които са в принудителен отпуск и които не знаят кога ще се върнат на работа. Да не говорим за финансовия хаос, който тази нестабилност неминуемо поражда. Американското правителство, а оттам и американското общество, се превърна в заложник на демократите, чиято първа работа във властта е да блокират държавата.

Казват някои, които не познават американските реалности, че всъщност президентът, видите ли, бил виновен за спирането на работата на правителството. Много се бил инатял за тази пуста стена с Мексико и отказвал да сключи сделка с демократите. Това е или тежко неразбиране, или откровена лъжа. Тръмп многократно предложи различни сделки и отстъпки на демократите. Но те предпочетоха да „ваканцуват“ в края на декември и дори да не се опитат да постигнат елементарен компроис с Белия дом. А не е толкова трудно – трябва да отстъпят с тези 5,7 млрд. долара, срещу които президентът е готов да създаде редица улеснения за много от пребиваващите вече в САЩ нелегални имигранти. Но демократите отказват – пари за стена не дават, не дават и не дават.

Ще каже човек, че тази стена им е най-важното нещо. Фундаментален принцип някакъв, неподлежащ на коментар базисен идеологически разлом, едва ли не. Уви, истината е много по-прозаична. През 2006 г. много водещи демократи, включително Барак Обама, Хилъри Клинтън и Чък Шумър, гласуват в подкрепа на закон за изграждане на стена по границата с Мексико. 700 000 мили, двойна, висока, тежка, голяма и струваща 50 милиарда долара стена. За да няма съмнения, че става дума за някаква случайност или ситуационност, през 2013 г. в Сената отново демократите опитват да прокарат проектозакон за подсилване на граничния контрол. Този път Чък Шумър дори и сред вносителите, а подкрепата си за тази инициатива дава и днешният върл критик на стените – Бърни Сандърс. Колко струва този засилен граничен контрол? Над 46 милиарда за охрана на границата, от които над 8 млрд. са за... стена.

С други думи, за последните десетина години демократите не са имали нищо против да гласуват почти 100 милиарда долара за изграждането на стена и за цялостно подсилване на границата с Мексико. Ама не само не са имали нищо против, а дори напротив – самите те са сред инициаторите на такива законопроекти. Поради серия от обстоятелства и по двата предложени закона не се стига до практическо приложение. Но фактите са такива – в други години и при други президенти демократите искат стена с Мексико. Е, днес ситуацията е различна и стена не искат и не искат. Защо? Защото на власт е Доналд Тръмп.

Сред демократите масово се шири едно ново умствено разстройство – синдромът на умопомрачение от Тръмп. Самият факт, че Тръмп е президент ги докарва до състояние на тежка неадекватност. Дотам стигнаха, че обявиха пограничните стени за форма на „расизъм“. Ти да видиш. По тая логика католическата църква е най-големият „расист“, защото стените на Ватикана са 10 метра високи. И Барак Обама следва да е „расист“, защото имението му във Вашингтон е опасано със стена, висока над 3 метра. Даже и самите демократи трябва да са „расисти“, защото те самите не веднъж, а два пъти гласуват десетки милиарди за стена със същото това Мексико. Но днес не може.

Истината е, че САЩ има системен и огромен проблем с нелегалната имиграция. Всички го виждат, включително и на демократите им е ясно. Дебело подчертавам – с нелегалната имиграция. Никой няма нищо против легалната имиграция. Но с нелегалната нещата стоят по съвсем различен начин. Фактите са следните – за тези малко над 2 години, откакто Доналд Тръмп е на власт, в САЩ са задържани 225 000 криминално проявени нелегални имигранти. Почти четвърт милион нелегални имигранти с криминални досиета. От тях 31 000 души са извършили тежки криминални престъпления – убийства и сексуални посегателства. Само за изминалата 2018 г. над 3700 нелегални имигранти са задържани по подозрение за връзки с терористични организации. Към момента над 2000 души прекосяват южната американска граница... на ден. Това са фактите и те са кристално ясни. Америка има много поводи да се притеснява от инфлитрирането на терористи и престъпници сред нелегалния поток от имигранти, влизащи в САЩ от Мексико. Тази язва трябва да бъде запушена. Още повече, че както Тръмп обеща, реално Мексико ще плати стената заради новото споразумение между САЩ, Мексико и Канада, което замени пагубното НАФТА. Още повече, че исканите 5 милиарда за стена са много пари по българските мащаби, но за САЩ това е капка в морето. Америка харчи по толкова в Афганистан на месец.

С други думи – пари има, проблем има, парите могат да решат проблема, но демократите не искат. Предпочитат да оставят американското правителство в частичен блокаж, предпочитат стотици хиляди хора да са без средства за препитание, предпочитат икономиката да страда от тази политическа нестабилност. Само и единствено, за да подлеят вода на Тръмп. Много глупаво, нелогично и некоректно поведение, което се обяснява идеално със синдрома на умопомрачение от президента. Защото иначе друга политическа или житейска логика няма. Уви, демократите влязоха в ролята на онзи нашенски шоп, който предпочита да си запали къщата, за да изгори на Вуте плевнята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пишман политик

    16 3 Отговор
    Е, сега вече, стана интересно, за Тръпм ли сме, или за демократите?
    Хайде, Цветан Цветанов и Бойко Борисов ,шах с пешката!

    "АФЕРАТА Ф-16" ,отива, "НА, ИЗУЙ ГАЩИ"!

    Коментиран от #4

  • 2 Айдееее

    19 2 Отговор
    Абе разтурайте го тоя свинарник-поне светът ще мирне без тези разбойници.
  • 3 Ььььььь

    19 3 Отговор
    Парите са проблема-и безконтролното печатене на зелените хартийки+ джендърските им ценности. Разрухата ще настъпи в това змийско гнездо.
  • 4 Патриот

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пишман политик":

    Бравооооо, ха такаааа мачкайбай Дончо. Не се давай на соросоидните предатели. Интерсно кво коментира родната соросоиднодемокртичноджендърска колона.......ълен штрес.
  • 5 ЛУД УМОРА НЯМА

    2 7 Отговор
    Сега Перчема ще откачи хептен, и без това беше неуравновесен и неадекватен.
    За това, ВИНАГИ С БЕЛЕЖКА ОТ ПСИХОЛОГ .
  • 6 ПЕНКО

    9 1 Отговор
    АКО ЩЕ Е КАПИТАЛИЗЪМ- ДА Е ! АКО ЩЕ Е ПАЗАРНО - ДА Е ! ТХЪПТ ДАЙ ПАРИ ЗА ГРАНИЧНА СТЕНА НА ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА МЕКСИКО!? А ЗА СТЕНА С МЯКСИКО ДАЙ НА КИТАЙ ЛИЦИНЗ И НА ИЗПЛАЩАНЕ -...ТЕ ЗНАЯТ /ОТ ДРЕВНОСТТА/ КАК СЕ СТРОИ "СТЕНА" -ВИДИМА ОТ КОСМОСА / ОТ КОСМОНАВТИТЕ ДЕ !?!?!?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 патриотъ

    9 2 Отговор
    Психодиспансера САЩ пак изпадна в делириум и напълно изкрейзи!Тия себе си не могат да оправят,а искат да управляват света!Закривайте го тоя краварник най-сетне,стига сте се мъчили,пък и ние да поживеем спокойно!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русофил

    2 0 Отговор
    Ааалоууууу. Американските безродни продажници ясни пролича на каква откачалка се кланяте. Ама нали е за некой цент. Къде са опорните точки от Козяк. Живи да ва оплача аз вас.