Last news in Fakti

17 Януари, 2019 10:07 3 141 34

Умът е бойно поле

  • вяра-
  • църква-
  • ум

Безумният каза в сърцето си: Няма Бог!

Умът е бойно поле - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безумният каза в сърцето си: Няма Бог!

Псалми 53:1

Кога хората започват да смятат, че отрицанието на Бог не е безумие, а е белег за интелектуална извисеност? За висша разумност?

Когато бяхме малки, учителят ни каза, че Бог не съществува. Хората отишли в Космоса и видели, че там няма никакъв Бог. По-късно осъзнах, че учителят ни също е бил вярващ – той е вярвал, че няма Бог.

Наскоро прочетох една мисъл – ако не виждаш Бог в цветето, няма да го видиш и сред звездите. Творението ясно говори за Създателя.

За Бог не е голям проблем, ако някой човек заяви, че Бог не съществува.

Но за този човек е голям проблем, ако Бог заяви, че този човек не съществува.

Бог вдъхва жизнено дихание в човека. И когато си поеме дъх, животът се връща при него.

„Безумният каза в сърцето си…“ Защо безумният не си го каза наум, а именно в сърцето си?

Умът е бойното поле на идеите. Там са подстъпите към крайната цел – сърцето.

А сърцето е сияеща тронна зала на Бог. Или е мрачна крепост на злото.

За сърцето няма среден път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 devil

    7 17 Отговор
    Хайде стига бълва, бе! Всеки ден! Ченгеджия-евангелист... Вече ми идва в повече дори да скролна през поредната написана от теб глупост!

    Коментиран от #26

  • 2 Православен Демократ

    14 6 Отговор
    За разлика от спорните злободневни постове, този е достоверно емоционален. Поздравления.
  • 3 гявол

    2 8 Отговор
    Прав си братко!Ко беше сестра щех да та опъна!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Льокрем

    6 16 Отговор
    Не виждам с какво богът на автора е нещо повече от Летящото спагетено чудовище. То приема всички с любов, а не като авторовия бог, който наказва, всеки който не му се кланя.

    Коментиран от #11

  • 6 среднощен

    16 3 Отговор
    ".. защото, да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш. Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш..." псалом 50; Свети цар Давид горещо се моли Богу, да му помогне да очисти сърцето си, защото там се принася най-съкровената жертва, жертвата на любовта!
  • 7 гявол

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Citizen X":

    И тебе също!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Валя

    8 8 Отговор
    ,,За Бог не било проблем,, ??!?! -От къде знаете това ? Разумен човек не би седнал да твърди , че знае божиите намерения или че е надникнал в божията готварска книга , както и тези , които са се самоназначили за божии юристи . Аз бих се срамувала ....

    Коментиран от #10, #20, #27

  • 10 гявол

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Валя":

    Лельо,ма тоя е богоизбран!Като папата.Той е нещо като говорител на главния прокурор,да му се свети името.
  • 11 Валя

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "Льокрем":

    Спагетеното чудовище е олицетворение на разума , а ,,Оня,, си е чист терорист
  • 12 Смотаняци 33

    4 3 Отговор
    Така безумец се става след като бог реши да ти покаже среден. Е понеже неведоми са пътищата божий нека се изясним малко. Бог е си прави това дето си прави. Последно време много хора почнаха да се правят на богове а грам идея си нямат за какво става на въпрос станахме безумци! Е като искаме да сме умци безумците разбрахме, че бог много много не иска да ставаме с ум. Нормално ще му пречим! А сърцето не е нужно да става на пихтия заради това че бог е решил да ни държи в килия.
  • 13 Системата ме Побърка

    3 2 Отговор
    Ето още една мъдрост научена от години страдание. Да си представим че бог е програмист а хората сме просто някакви ходещи програми на които някой знаят други не какво правят и се учат един от друг. На бог са му дали да ни пипа в конзолата. Е бате тоя бог направо ни таковал таковата. И ако дойдат едни други като него дето си правят каквото си знаят да кажем други програмисти от друга програма (на пример планета) е бате какво става с човечеството чудно ли ви е? Изчезва бате изчезва геноцид на програми бог е полудял не хората.
  • 14 Тръмп

    2 3 Отговор
    Бог е едновременно в разума и сърцето,но не при всички хора,а само в Богоизбраните!!!:):):)

    Коментиран от #17

  • 15 Мини

    5 2 Отговор
    "Но за този човек е голям проблем, ако Бог заяви, че този човек не съществува".- да, тъй като с отричането и игнорирането на Бог всъщност човек сам си подписва билета към ада, сам си блокира Божията обич и благословия!

    Коментиран от #16

  • 16 Валя

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мини":

    Това от къде го знаете ? Бог нали беше милостив и състрадателен , нали обича всички свои творения , чувала съм свещенник да го казва . Аз лично смятам че проповядвате омраза към неверниците , щом толкова смело и набързо ни пратихте в Ада няма какво друго да е

    Коментиран от #19

  • 17 Валя

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмп":

    Вие също проповядвате разделение и омраза
  • 18 Системата ме Побърка

    4 1 Отговор
    Цезар го е казал разделяй и владей. Като гледам и тука е така, ако дявола ти владее душата то господ сърцето. Е просто мога да ви пратите към Пловдив тука ни е рай ни е ад айде ходете си и ни оставете намира да си живеем живота, че не остана много!!!
  • 19 Мини

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Валя":

    Не Бог изпраща човек в ада, човек сам си се изпраща там,чрез злите си дела и без да се покае истински. Христос иска всички да спаси,но за съжаление не всеки иска да бъде спасен...
  • 20 ГосТ

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Валя":

    Ооо все пак има напредък ;). За юристите на Бог съм напълно съгласен с теб. Срамно е. Но все пак трябва да има някакви месии (месинджъри), които да разпространяват доброто. Християнството е добро (ако не са били юристите в тъмните векове), будизма още по добро.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Валя

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "ГосТ":

    Проблема за мен е че проповядват ,,добро,, чрез фантастични , измислени , не логични историйки и ги представят за истина без очевидни доказателства , именно за това смятам че целта на ,,месиите,, няма как да бъде постигната , доказателство за това са 20-те века проповеди , също така не мога да пропусна елемента на страхопочитание , някои хора са си въобразили че основите на ,,добруването,, се постигат чрез втълпяването на страх (от Бог) а аз смятам че това не работи , по скоро развращава и отнема разума и хората неусетно се превръщат в зли същества , За мен хора , които ми казват че ще горя в Ада (поради незнам си какви причини) не са добри хора , това са вманиачени егоисти , които не признават човешката личност , втълпили са си че щом някой е невярващ значи той е лош човек , веднага са готови да го съдят . Опитите да се накарат хората да бъдат добри е хубаво нещо , но не трябва да бъде чрез лъжа , лъжата не е хубаво нещо , лъжата развращава

    Коментиран от #23

  • 23 Мини

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Валя":

    "За мен хора , които ми казват че ще горя в Ада (поради незнам си какви причини) не са добри хора , това са вманиачени егоисти , които не признават човешката личност , втълпили са си че щом някой е невярващ значи той е лош човек , веднага са готови да го съдят"
    E,Валя ти гузен негонен бяга. Кой ти е казал,че ще гориш точно ти в ада? Може пък и да поникне в теб зрънцето вяра,което Бог е заложил във всеки от нас...! Осъзнаването на и покаянието за собствените ни грешки е един вид гаранция,че няма да отидеш в ада.
    А само за мюсюлманите невярващите са лоши хора,но не и за християните.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Валя

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Мини":

    Извинявам се ако е прозвучало лично , не визирам предния ти коментар а го казвам като цяло . Не твърдя че това , което казвам се отнася за абсолютно всички , ти сигурно си добър и състрадателен човек , но не съм сигурна че е защото си вярващ , нали няма да ми кажеш че ако не си вярващ най-вероятно няма да си добър и състрадателен ? хората трябва да се научат да бъдат добри и състрадателни заради самите себе си а не заради Бог , чак тогава ще е за истинска , реална кауза . Според теб има ли нещо смислено в това , което говоря ? би ли казал че имам разклатена психика или нещо такова ?

    Коментиран от #32

  • 25 Валя

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мини":

    Аз наистина не проумявам как живеят мюсюлманите в такава тиранична среда

    Коментиран от #33

  • 26 Не религиозен

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "devil":

    Devilл, знаем, че този, чието име си избрал, за да напишеш коментар, мрази всички, които се покланят на Бог. Да си служи с лъжа, измама, злословие и хулене е в неговия характер. За тези, които не са наясно с твоите "номера" ще кажа, че в Библията има достатъчно примери на мъже, които независимо от ранга си, са познали Божията сила. Намери за Никодим (Еванг. Йоан 3 гл .) Яир ( Еванг. Лука 8 гл.)… Кой си ти та да съдиш чужд слуга ?
  • 27 Не религиозен

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Валя":

    Валя, късно се включвам, но ти започваш да ме развеселяваш и даже си ми симпатична. Бог понякога е шегобиец и може да стане доста интересно… Като начало ти препоръчвам да отвориш голямата "готварска" книга на Бог - Библията и да прочетеш и размислиш толкова, колкото можеш. Ако има неща, които не разбираш - потърси "помощ от приятел". Довери се на някой, който "месинджърства" и се опитай спокойно, без излишен патос и ярост да го изслушаш. Може би тогава ще разбереш, че да си добър човек е важно и похвално, но не е достатъчно. Защото духът на човека е вечно създание. Тялото е тленно и по някаква причина може да бъде разрушено рано или късно. Тогава духът напуска тялото и се отправя към Вечността. Къде ще прекара вечността ТВОЯТ дух, в небето или в ада, ТИ ИЗБИРАШ ДНЕС И СЕГА. Единствената врата за небето е Исус Христос. Това е смисъла на Неговата жертва на кръста. Той те обича и би се зарадвал ако избереш да Му се довериш.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 луцифер

    0 3 Отговор
    да живеят нормално човешките същества майната ти извънземен бог преподобен анти човеко лайнарски

    Коментиран от #30

  • 30 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "луцифер":

    И ти сега, също като змията която каза на жената: "Истина ли каза Бог да не ядете от какво да било дърво в градината ?! И после продължи: "Никак няма да умрете, но знае Бог, че в деня когато ядете от него ще ви се отворят очите и ще бъдете като Бог...."
    Първо чрез измама пося в жената съмнението, а след това и ГОРДОСТТА, че ще бъдат равни с Бог. Така се стигна до непокорството, заради което Адам и Ева бяха изгонени от Рая. И Адам трябваше да работи за хляба с пот на лицето, а жената да ражда в скърби... А имаха райски живот в Рая. И ние също поради гордост и непокорство често правим погрешен избор и отхвърляме безумно онова, което ни е дадено без да сме го заслужили.
  • 31 Мими

    2 3 Отговор
    Ей,вярващи и невярващи,спрете да се излагате!
  • 32 Мини

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Валя":

    Не е в компетенцията ми да характеризирам психиката ти, Валя! Нито пък бих си и позволила.
    Намирам разбирането,че вярващите са добри, а невярващите лоши хора за доста примитивно. Но смея да твърдя,че един дълбоко вярващ човек агира и реагира по много по-различен начин от един невярващ или дори мразещ Бога човек (виж Матей 5/ 39-47). И това го прави именно от обич, респект,уважение и почит към Твореца и неговото Творение...
    Темата е много комплексна,но се надявам да съм внесла поне малко яснота.....
  • 33 Мини

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Валя":

    Мюсюлманите(дори и да не са вярващи) живеят добре в такава среда, просто щото са мюсюлмани. Но питай християните в Близкия Изток например как живеят сред мюсюлманите.....
  • 34 Асклепий

    1 0 Отговор
    „Войникът, който претърсваше Алхимика, намери малко кристално шише, пълно с течност, и стъклено яйце с жълтеникав цвят, малко по-голямо от яйце на кокошка.
    — Какви са тези неща? — попита той.
    — Философският камък (Philosophic stone) и Еликсирът на дълголетието (Lapis Exillis). Това е Великото творение на алхимиците. Който пие от този еликсир, никога няма да се разболее, а малко парченце от тоя камък превръща всеки метал в злато.
    Тримата мъже избухнаха в смях, а заедно с тях се смееше и Алхимикът. Отговорът им се стори много забавен и без да им създават повече пречки, ги пуснаха да си вървят, като им върнаха всичко.
    — Но вие луд ли сте? — попита момчето Алхимика, след като се бяха отдалечили достатъчно. — Защо направихте това?
    — За да ти покажа един от най-простите закони в света — отговори Алхимикът. — Когато големите съкровища са пред нас, ние никога не ги забелязваме. А знаеш ли защо? Защото хората не вярват в съкровища.”
    Алхимикът, П.Коелю