Last news in Fakti

13 Април, 2012 18:56 1 442 0

Мирът в Сирия издъхна, ООН мисли за мисия

  • оон-
  • сирия-
  • башар асад-
  • кофи анан
Мирът в Сирия издъхна, ООН мисли за мисия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само ден изтрая примирието в Сирия. Световните медии съобщават за нови загинали по време на мирни протести в страната. Силите за сигурност стреляли във въздуха, за да разпръснат тълпата, но са паднали човешки жертви. По-рано днес отново е имало престрелка между армията и бунтовниците, окупирали се до границата с Турция.

ООН реагира на тревожните новини и обмисля да прати мисия с наблюдатели в размирната страна. Решението  на организацията се чака по-късно днес, предаде Би Би Си.

Част от мирния план, приет от Дамаск, предвижда спиране на огъня и преговори с опозицията. Вероятно ООН ще поиска пълно прилагане на плана на Кофи Анан, който предвижда още незабавен достъп на хуманитарните работници, свобода на придвижването и достъп на чуждестранни медии.

Протести срещу режима на Асад избухнаха в някои градове след петъчната молитва. Това бе огромен тест за режима дали ще удържи мирните демонстрации да излязат извън контрол. Това не стана.

При опит за пренасяне на демонстрацията на площада в град Хама са убити двама души. Очевидци разказват, че спирането на огъня е само прах в очите.

Двама души са застреляни и в град Нава, който се намира в провинция Дераа. Една жертва има в Идбил.
Опозицията твърди, че в 31 локации е имало стрелба, включително в столицата Дамаск. Съобщава се за 11 жертви.

От една година президентът Башар Асад се опитва да сломи със сила съпротивата срещу режима му, но плаща доста висока цена – 9 000 загинали (по днешни данни на ООН), опустошени градове, хиляди бежанци и международна изолация.

Дамаск прие плана на Кофи Анан, който предложи програма от шест точки за решаване на кървавия конфликт в Сирия. В нея е записано:  политически диалог, оттегляне на армията и танковете от градовете, незабавен и пълен достъп на хуманитарните работници, освобождаване на политическите затворници, свободно придвижване и пускане на чужди медии в страната.

Примирието бе насрочено за 10 април, дойде със закъснение, а ето че сега издъхна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА