Last news in Fakti

8 Февруари, 2019 10:06 2 318 26

Истинската любов изгражда

  • любов-
  • дете-
  • родител-
  • родители

Който щади тоягата си, мрази сина си, а който го обича го наказва навреме. Притчи 16:4

Истинската любов изгражда - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако сте родител и сте се грижили за дете, знаете колко е трудно да го плеснете. Бихте предпочели да ударите себе си, отколкото да плеснете детето си.

Защо точно вие, които обичате това дете повече и от себе си – вие трябва да ставате причина за неговия плач?

Не е ли по-лесно да си затворите очите пред капризите? Просто да се направите, че всичко е наред. И дори, че точно така трябва да бъде – детето да бъде оставено само на себе си.

Познавам такова семейство, добри хора. Детето им – оставено точно така в детството – сега ги упреква, че не са го възпитавали строго. Че не са го научили на дисциплина, с която да преодолява трудностите. И сега му е много по-трудно, отколкото на неговите приятели…

Това, което те приемаха като добрина, всъщност се оказа много лоша услуга за детето им.

Истинската любов е облечена в дисциплина.

Истинската любов изгражда.

И има временно наказание, което предпазва от вечно зло.

Източник: urumov.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смотаняци 33

    5 5 Отговор
    100% от българите са така ето ви сега и поколението какво е!
  • 2 Смотаняци 33

    1 5 Отговор
    Тази статия не се знае какво любов олицетворява, но като гледам до сега видях много хора наказани по този начин мога и да дам пример и да ви кажа имат три деца. И трите не стават за нищо. Сега даже гледат и четвърто а то е в дименция.
  • 3 Batushka

    1 5 Отговор
    Бой с пръчки ...и молитви по цял ден...
  • 4 Да но не

    4 1 Отговор
    Не живеем в Стария Завет!!!Ето какво казва Новия Завет за любовта!! Коринтяни 13 глава
    1 Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка.
    2 И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
    3 И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползува.
    4 Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
    5 не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
    6 не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
    7 всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
    8 Любовта никога не отпада
    . СТОРГЕ – СЕМЕЙНАТА ЛЮБОВ – това е нежната обич и привързаността
    на родителите към техните деца - най-искрената, най-естествената и неподправена, ненасилствена, непринудена свободна обич, благост изливаща се като от извор; и любовта
    на децата към родителите им; и привързаността и обичта
    на децата в семейството едно към друго.

    Коментиран от #13

  • 5 Смотаняци 33

    0 2 Отговор
    То заради това така любов ни дава сега.
  • 6 Почти но не

    3 1 Отговор
    Този урумов защо ни праща в Стария Завет?Къде слага той Новия Завет и прошката?
    Притчата за милосърдния Баща | Нов Завет
    Притчата за блудния син - (Лука 15:11-32) В притчата бащата дал това чувство на детето си, че баща ми е там, чака ме и зная, че когато отида и се върна, ще мога да му говоря, няма да затвори врата пред лицето ми, няма да ме изхвърли навън..това е притча не за наказания а за прошка..Тези отношения ДНЕС са валидни за човека и Бога ,но и за човека и неговото семейство!!!Човек вече НЕ СЕ ИЗГРАЖДА С НАКАЗАНИЯ!!!Защо НЕ ВЗЕМЕШ ДА НИ НАЛОЖИШ И 10 БОЖИ ЗАПОВЕДИ ТОГАВА????

    Коментиран от #18

  • 7 Смотаняци 33

    0 3 Отговор
    Нито сме в стария нито сме в новия завет. В четвъртия сме само дето няма кой да го разбере.

    Коментиран от #8

  • 8 ехехехе

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смотаняци 33":

    темата не е масонско-сатанинска ,така че мълчи трол-мястото ти не е тук !!!България и християнска държава!!!Колкото и да те дразни!!!
  • 9 Чеп

    3 0 Отговор
    Напомнихте ми, че малкия скоро не съм го плескал. Време му е!
  • 10 Смотаняци 33

    0 1 Отговор
    Място то ми е тук ясно! Щом бог ми е позволил да съм тук значи има защо тук ще съм. Ясно ли ти е.
  • 11 Смотаняци 33

    1 0 Отговор
    Тук съм за да ви напомням това всеки ден "Не лъжесвидетелствай против ближния си!"
  • 12 Мини

    6 0 Отговор
    Вярно е, децата имат нужда от дисциплина, ясно показване на границите (т.е докъде му е позволено дадено нещо) и ред, научаването на които в краен случай (когато вече са изчерпани всички други мерки- молба да не прави дадено нещо,обяснения защо не трябва да го прави, повишаване на тон) може да бъде придружено и с по-строги мерки. А оставянето на детето само на себе си го прави безориентирано, без ясна представа за добро и лошо, опасно и полезно и пр. Друга тема е, че това "модерно течение" във възпитанието днес е част от глобализализацията, която има за цел да направи от сега подрасващите слаби и лесно управляващи се личности.

    Коментиран от #17

  • 13 Мини

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да но не":

    Точно това е и заложено в статията- възпитание, с безгранична обич към децата, но и със здравословна доза строгост! Това е златната среда! Утопия е да се вярва, че възпитанието на децата може да протича САМО хармонично, БЕЗ строг тон и ВИНАГИ в съзвучие между родители и деца.
  • 14 Валя

    6 2 Отговор
    Ето и моето мнение . Майка ми е детска учителка 33 години , пенсионира се преди 4 г. , през целия ми живот дори не ми е посягала въпреки , че като дете не бях от най-послушните , но и не от големите лошотии . За да ме усмири тя някак си знаеше по какъв начин да ми говори така , че да я взема под внимание и да се кротна , беше като вълшебница . Въпреки , че е вярваща и дори суеверна винаги ми е казвала , че човек не трябва да живее в страх , даже мисля че именно нейната философия ме насочи към атеистичните ми възгледи , никога не ме е принуждавала или упреквала за вярванията ми , винаги ми е казвала , че човек трябва сам да избира , и че всеки човек има право на това . От нея знам , че повечето хора са безсилни към детския неразвит разум и в крайна сметка се стига до крайния метод . От майка ми знам , че винаги е съветвала родителите редовно да водят децата си да спортуват , така хабят енергията си и общо взето не им остава такава за лошотийстване . И пак ще кажа , че очевидно е необходим словесен подход на повечето родители , той също работи , просто е нужно да се усъвършенства . Разбира се , че не съм тази , която трябва да дава акъл на хората , за това уточнявам , че това е моята гледна точка , която продукт на наблюдение

    Коментиран от #20

  • 15 Валя

    1 2 Отговор
    Уточнение относно страхът . Водила ме е няколко пъти в църква и сама е забелязала , че изпитвам страх щом прекрачим прага , лично ми е казвала , че ако е така тогава в никакъв случай няма да ме принуждава , за което съм й благодарна . тя е светица за мен и такава ще бъде завинаги
  • 16 Смотаняци 33

    1 2 Отговор
    Бог е жена не мъж ясно :D Да живее мама.
  • 17 Не религиозен

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мини":

    Напълно подкрепям автора и този коментар. Граници и ценностна система са задължителна необходимост и ТЕ СЕ ВЪЗПИТАВАТ. Детето трябва да расте със ВЪЗПИТАНИЕ за разпознаване на ДОБРО и ЗЛО. За съжаление, през 70-те години се появи откритието д-р Спок и много родители бяха "впечатлени" и "запленени" от "новаторския" , "свободен" дух за възпитание на децата. В действителност, това беше "невинна имитация" за правото на детето на СВОБОДНА ВОЛЯ за изразяване и действия. И сега мнозина берат горчивите плодове на тази "свобода".Да, Бог е дал свободна воля на човека да различава доброто и злото, но заедно с това и ОТГОВОРНОСТ за решенията и постъпките. Защо тогава, говорим за детство, юношество, пълнолетие и дори в съдебната система са предвидени различни степени за отговорност и наказание?...Ами да премахнем наказателните постановления. Любовта, с която трябва да отглеждаме и възпитаваме децата си трябва да бъде ползотворна, а не "сляпа" Виждали ли сте възрастни хора да просят ? Аз съм. И винаги се питам - къде са техните деца? О, те били имали своите грижи...Виждали ли сте в обществения транспорт големи деца седнали, докато възрасна жена едва се крепи права? Ами защо ли? Защото когато отстъпя мястото си на баба с внуче, което се връща от училище, бабата, изпълнена с безпределна "любов" преотстъпва мястото на любимото внуче. И то знае, че ВСИЧКО МУ СЕ ПОЛАГА. И така, до старини.

    Коментиран от #21

  • 18 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Почти но не":

    Новият завет не е отменил 10 - Божии заповеди. Твърде фриволно коментираш Божието Слово.
  • 19 Не религиозен

    3 0 Отговор
    В подкрепа на автора ще допълня Притчи 22:15 "БЕЗУМИЕТО е вързано в сърцето на детето; Но тоягата на НАКАЗАНИЕТО ще го изгони от него." Тоягата не означава непременно бой, нали ? Според мен, по-скоро е мярка за степента на наказанието. Няма юнак без рана, така казваме на децата, когато ожулят коляно. А тези рани не са ли рани на растежа, изграждащи способност за внимание, самосъхранение... Така е и с "раните" от наказанието. Нека се доверим на Божието Слово с мъдростта на изграждаща любов.
  • 20 Мини

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Валя":

    Валя, чудесно! Свалям шапка на майка ти! 👏А и ти си била дете от "книжка с картинки"👌😉- нито много послушна, нито много лоша. При такива деца, разбира се, няма нужда от никакви крайно строги мерки- кротват се само от обяснения. Просто идеално! За съжаление, не всички деца са така безпроблемни както ти си била! Ти споменаваш дори, че именно "нейната философия" те е насочила към тези ти "атеистични възгледи"; не мислиш ли, че в този случай малко "нежен натиск" (разбирай обяснения, разкази за добротата на Христос, опити да вземе страха ти от влизането в църкавата, а не веднага да се отказва, щом неискаш) от нейна страна тогава, би било спестило "лутането" ти във вярата сега?!
  • 21 Мини

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не религиозен":

    Благодаря и за точните допълнения и примери от твоя страна! Да, днешните деца са "убедени",че всичко им се полага, смятат едва ли не всичко за даденост!
  • 22 q2z

    2 0 Отговор
    Имаме ли време за общуване с децата ...възпитали сме ги?!.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Не религиозен

    2 0 Отговор
    Да ,Валя ! Чудесно е ,че свободно и откровено споделяш своето детство. Несъмнено си била дете от "книжка с картинки" , отгледано с истинска любов. Но си и дете "с късмет". Майка ти не само е била учителка, но и добър педагог. Но най-важното като вярваща е знаела за любовта на Бог и това е нейният модел на отношение към теб. Само ме смущава присъствието на суеверие, защото то е форма на контрол и необоснован страх, който тя правилно отхвърля . Но и така, тя е майка достойна за възхита и уважение. Струва ми се, че има една едва забележима граница, която тя е пропуснала - пълната свобода да избираш сама. Все пак родителят е този, който изгражда ценностната система, той предлага и насочва детето към правилния избор. Не със императивни форми, разбира се. Но родителският авторитет не може да бъде заменян с тотално приятелство. Не детето определя семейния бюджет, нали? А относно твоите "атеистични" възгледи, смята, че те определено те водят към познаването на Бог. Защото сърцето ти копнее за това, а умът рано или късно ще се предаде.
  • 24 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "q2z":

    С риск да бъда досадна, един пример за общуването с децата. Преди 10-на години, деца на 10-12 год. всяка нощ седяха под едно голямо дърво в кварталната градинка до 2 до 3 ч. след полунощ. Смущаваха съня на хората наоколо и се чудехме, къде са родителите. Познавах някои от тези деца по физиономия. Едно от тях изглеждаше добре облечено, будно дете, свободно и остроумно реагираше на забележките ни за среднощното безпокойство. Веднъж го срещнах заедно с майка му. Опитах се , да поговоря с нея, но когато и казах, че през нощта синът и пуши и си пийва. тя си отдъхна и ми рече: Това ли било. Ама ние с него сме приятели и си пушим заедно. Онемях. Това беше майка на 10-годишно момче. А после си помислих, че като приятели може заедно да пробват и други вещества. Времето за общуване с децата...всеки разбира различно.
  • 25 Джедай

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "q2z":

    Фрактура.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.