Last news in Fakti

30 Март, 2012 13:42 1 035 0

Франция на лов за екстремисти

  • екстремисти-
  • франция-
  • никола саркози-
  • франсоа оланд-
  • тулуза-
  • ал кайда-
  • адлен ишар-
  • нант

Саркози вдига рейтинга и вече води пред основния си противник за втори президентски мандат

Франция на лов за екстремисти - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция арестува 19 ислямски екстремисти в мащабна операция, съобщи президентът Никола Саркози, цитиран от Би Би Си. Арести има и в Тулуза, където се разигра драмата с нападателя Мохамед Мера, убил в две последователни атака трима военни, равин и три деца пред еврейско училище.

Братът на Мера вече отговоря пред Темида за убийствата, но полицията счита, че има трети замесен, който откраднал скутера, с който Мера се придвижвал. До момента няма ясни данни за връзка между Мера и последната порция задържани.

Именно неговите покушения обаче станаха причина за щателен „лов на глави“ за потенциални терористи на територията на Франция. „Наш дълг е да гарантираме сигурността на френския народ. Нямаме избор“, заяви Саркози.

В Нант са задържани предполагаеми членове на салафистката групировка „Рицари на честта“ (Forsane Alizza), към които се е причислявал и Мера, според някои френски медии. Въпросната група настоява, че Коранът се изопачава от проповедниците и тълкувателите му, а всички нововъведения са грешни. Твърди се още, че е заловен и лидерът на групата.

Арести е имало в Лион, Париж, Марсилия, Ница, Льо Манс и други френски градове.

Никола Саркози обяви, че арестите на радикализирани и опасни елементи ще продължат. „Това ще ни позволи да изгоним от нашата територията определен брой хора, които нямат причина да бъдат тук“, допълни той.

Въпрос и на рейтинг

Решимостта на Саркози да гони екстремисти и да затегне правилата за имигрантите явно оказват позитивно отражение върху рейтинга му. Оказва се, че през последните няколко дни държавният глава не само е стопил преднината на социалиста Франсоа Оланд, но дори е взел лек превес.

Проучване на общественото мнение от вчера отрежда 30% за Саркози срещу 26% срещу Оланд, който доскоро бе считан за фаворит и безпроблемен победител. Така неизвестните около вота след броени седмици се увеличават.

Френски физик от ЦЕРН помагал на Ал Кайда?

Появиха се и данни, че френски учен от ЦЕРН, който помагал на Ал Кайда, е съден за съучастничество в терористична дейност и планиране на атентати. Адлен Ишар е ядрен физик, който преди две години и половина е арестуван, след като полицията открила в електронната му поща кореспонденция с хората на Осама Бин Ладен и 18 месеца го следила.

Обвинението твърди, че той бил част от „активен отряд“ на терористичната мрежа. Защитата оспорва подобни констатации и твърди, че ученият просто изразявал личното си мнение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА