Last news in Fakti

14 Август, 2019 16:35 8 217 48

Българската гора край Виена по времето на Карл Велики

  • българи-
  • гора-
  • виена-
  • карл велики
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Информацията, че някога в днешната Виенска гора около австрийската столица град Виена е имало българи, и че тя тогава се е казвала Българска гора ни дава т.нар. Саксонска световна хроника , която е първата немска универсална хроника, създадена вероятно през 1229 г. Всичко това научаваме от новата книга на Хайнрих Кунстман (Heinrich Kunstmann, Die historischen Hintergründe der Nibelunge nôt: Baierischer Bulgarenmord, Karl des Großen Awarenfeldzug und die Ungarn (2019). На страница 28 Кунстман цитира на старонемски точното място на хрониката, където се споменава Българската гора или Bulgerewalt.

В хрониката между другото става въпрос за военния поход на Карл Велики срещу аварите (791 г. bis 803 г.), който протича от реката Енц (около град Линц) към Българската гора (старонемски: Bulgerewalt): в контекста на войната с аварите, изразът Българската гора (Bulgerewalt) означава без съмнение днешната Виенска гора. Българите са съставна част от Аварското царство и печелят силно политическо влияние през VII век . Саксонската световна хроника засега вероятно е единсвения източник, който използва изразът Българска гора (Bulgerewalt) за днешната Виенска гора, въпреки това този израз е достатъчен, за да се предположи, че тогава във Виенска гора е имало Българи, както пише цитирания Кунстман. За информация, днешна Австрия съществува от 996 г. Несъмнено Карл Велики завладява най-късно през 803 Българската гора (Виенската гора) и постепенно българите са асимилирани. Интересно е обаче обстоятелството, че свети Методий мисионира на славянски в този регион (Великоморавия) от 870 г. до 885, а българският княз Борис се среща с франкския крал Людовик Немски през 864 г. в Тулн до Виена, за да сключи съюз . Днешния град Виена граничи с Великоморавия, а преди това до 803 е бил част от Авария.

Баварското убийството на българите през 631/632 и борбата на българите предвождани от Алциок за аварския трон

Кунстман съобщава информацията за Българската гора (Виенската гора) във връзка с друго по-ранно събитие, тъй нар. баварско убийство на българите през 631/632 г., което според него се е състояло на около 200 км западно от Българската гора (Виенската гора) и по-точно в района на днешното градче Пулгарн (Pulgarn/Bulgarn) близо до град Линц и близо до тогава граничната река Енц (Еnns) между баварци и авари. За уточнение тогава районът между Българската гора и граничната река Енц е спадал към Аварското царство (570 г. до 803 г.), за чийто трон са претендирали Българите, които явно са били добре интегрирани в това царство (според Монемвасийската Хроника „аварите са хунски и български народ“) . Оригинална информация за събитията ни дава Хрониката на Фредегар . През 631/632 eдин аварин и един българин се борят за трона на Аварското царство. Българите са победени и 9000 конници от тях със семействата се оттеглят към Бавария. Те молят за презимуване, което им е разрешено. По-късно по заповед на франкския крал почти всички българи са изненадващо убити, спасява се само предводителя на българите Алциок с гвардията си от 700 конници заедно със семействата. Той се оттегля в словенската Виндиш марк (Mark Vinedorum) и остава там няколко години. По-късно Алциок с войската си се премества мирно в Италия.

Дали и по времето на Алциок (631/632) днешната Виенска гора се е казвала Българска гора не може да се каже със сигурност. Сигурно е, че 50 години преди това този район е част от царството на Авария, където българите от началото са интегрална съставна част. Виенската гора се е казвала Българска гора през 791/803 по времето на Карл Велики. Свързващата точка между двете събития е Аварското царство: Алциок се бори за аварския трон 631/632, а Карл Велики завладява Аварското царство 791/803. Българите са били важна интергрална част на Аварското царство през цялото време на неговото съществуване от 570 до 791/803 г. Поради това е много вероятно българите на Алциок да са населявали трайно днешната Виенска гора, там да са се водили битките за аварския трон и оттам да са се оттеглили към Бавария. В хрониката на Фредегар се казва, че събитията се развиват в Панония. Град Виена и околната Виенска гора са част от някогашна Панония.

Преместването на Алциок (Alciocus) в Италия: Alceus Bulgarinus – Bulgarus de Bulgariis – St. Maria dei Bulgari в стария Болонски университет

След около 30 години Алциок (Alciocus) или по вероятно негов син наречен Алцек (Alzeko) се преселва мирно с цялата си армия в Италия при лангобардския крал в областта Беневето (виж. Павел Дякон/Paulus Diakonus Historia Langobardorum) . Името Алциок/Aлцек e запазено в паметта на стария Болонски университет. Там по стълбите към библиотеката на старата университетска сграда и днес се намира един благороднически Герб на абсолвент или преподавател в университета наречен Аlceus Bulgarinus . За старата сграда на Болонския университет от XVI век (днес Библиотека на град Болоня до централната градска катедрала) се знае, че е изградена около и днес съществуващата малка църква от XII век с име Света Мария на Българите (St. Maria dei Bulgari ). Църквата е посветена на един от съоснователите на Болонския университет от XII век с латинското име Bulgarus (Българинът) или Bulgarus de Bulgariis/Bulgarus Causidicus : един от най-известните болонски юристи (адвокати) на Средновековието. Право да се каже, че Булгарус (или Булгарий) е съосновател на Университета Болония дава не само университетската църква St. Maria dei Bulgari, но и фактът, че целият стар университетски комплекс е изграден върху парцелът на Булгарус, където се е намирала неговата частна и преподавателска къща наречена CURIA BULGARI .

Първото учебно помагало за студенти в Болонския университет се нарича STEMMA BULGARICUM : една колекция от въпроси и отговори, която се е преподавала в правното училище на болонския юрист Булгарус (Булгарий). Последователите на правната доктрина на Булгарус за стриктно тълкуване в правото са се наричали Българи (Bulgarianer) и те са били водещата правна гилдия в Болония през XII/XIII век.

Дали Булгарус е имал далечни български корени не може да се каже със сигурност, но латинското име безспорно означава Българинът. Доказано е, че българи в Италия има минимум от времето на Юстиниан Велики. Интересно е и сведението за византийския катепан на Италия от 1028 наречен Христофор Булгарис/Вулгарис (Χριστόφορος Βούλγαρης/Bulgaris) , а в латинските източници Burgaris; преди това той е бил византийски катепан на България.

Доказано е, че многобройните вярващи на катарската (богомилска) църква в италианска Ломбардия (и Тоскана) със седалище в Конкорецо (до Милано) са се наричали Българи (Bulgari) след средата на XII век (времето на юриста Булгарус), защото тяхна църква майка е била богомилската църква на България (ръкополагане на епископи и т.н.) . Няма доказана връзка, освен географска, между еретиците катари (богомили) и юриста Булгарус (Булгарий). Факт е обаче, че латинското името Булгарус (Bulgarus) най-късно края на XII век (след смъртта на юриста), означава и е синоним на еретик.

Какви са българите по времето на Алциок или разказът на папа Григорий Велики за Българкият спатарий в Рим

Какво разказва папа Григорий Велики за българите и българския език по времето на Алциок (VI/VII век)? Той разказва, че български език може да се научи на небето, както и гръцки. И, че българите тогава са били гвардейци мечоносци в гвардията на император Юстиниан Велики пребиваващи с генерал Нарзес в Рим (преди и след 550 г.). Историята накратко е следната: в къщата на един римски адвокат се разболява неговият пастир (биволар) и почти умира. След това той разказва, че е бил на небето и е научил всички езици, като за доказателство започва да говори на гръцки. Всички са много впечатлени, но искат допълнителна проверка и повикват един български спатарии (гвардейски мечоносец от гвардията на генерал Нарзес), който живее в къщата на адвоката. Пастирът започва да говори на български и така доказва, че е научил и този език на небето. Други доказателства не се искат. Tова са българите по времето на Алциок, когато се случва т.нар. Баварско убийство на българите: императорски гвардейци с език, който може да се учи и на небето, така разказва папа Григорий Велики.

Според преобладаващото мнение в науката българите преди X век са тюркскоговорящи. Според алтернативното мнение те са славяноговорящи от самото начало. Със сигурност от X век те не само са славяноговорящи, но и са първата държава, в която старославянския (или старобългарския) език е официален държавен и църковен език. Безспорно е, че днешната кирилица се създава в България през X век и би трябвало поради историческата заслуга на България да се нарича и Българица.

Авторът на материала е адв. Борис Методиев


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булгар

    4 40 Отговор
    След приемането на християнството турскоговорящи булгари за 150год. Биват асимилирани и почват да говорят на славяномангалски език .

    Коментиран от #5, #10

  • 2 Нарича се българска гора

    2 8 Отговор
    Защото там са бесели пленените авари/българи.
  • 3 Behemoth

    2 16 Отговор
    Ша са разплача!Абе хан Оногондурочукондур Банкянски га ша са бори за власта в ЕС?
  • 4 12345

    32 4 Отговор
    Турски език в 10-ти век? Правете разлика между тюркска езикова група и турски език. Не правете манипулации, бъдете обективни.
  • 5 Иван

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Булгар":

    Поправка. Не са били Турско, а Тюркско говорещи.
  • 6 Груйо

    31 3 Отговор
    Българите са траки, езикът винаги им е бил български, в последствие наречен славянски. Няма никаква тюркска следа. А още повече че има стотици сродни думи между езикът на траките и съвременният български. Владетелят се е наричал Кънас (княз), а не хан/кан. Канъс у биги, значи княз от бога т.е. владетел по волята на бога.

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 7 Хитър Петър

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "Груйо":

    Няма смисъл да им обясняваш. Тези преди теб са прости роми-мюсюлмани, които се правят на русофили. Цялата им работа е да изливат омразата си към България.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кориере де Ла Сере, Сере ма...

    16 0 Отговор
    Доказано е в Италия, че има стотици хидроними и топоними значещо нещо само на български... Интернет е голямо оръжие.... Сега нашите врагове ще си го получат сами....
  • 10 Аууу

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Булгар":

    Млък кадъно проста!
  • 11 А защо тогава не можеш

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Груйо":

    Да разчетеш и дума от надписите в тракийските гробници?

    Коментиран от #13, #29

  • 12 Тръмп

    18 3 Отговор
    България е граничела с Франкската империя на Карл Велики!!!:):):)Белград и Пеща(Будапеща) са били български градове!!!:):):)А българския език е тракийски!!!:):):)

    Коментиран от #15

  • 13 Хитър Петър

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "А защо тогава не можеш":

    Кой ти каза че не може, от къде мислиш е установено че много тракийски думи имат сходни корени с българските. Например знака на тракийския цар Котис е котка.

    Коментиран от #16

  • 14 Истината

    24 3 Отговор
    Горките турчета от първите коментари мислят, че мога да се доближат до умствения потенциал на Българина. Колко тъжно и жалко :(. Лошото е, че в момента ни управляват небългари. Всички знаем какво става, когато целият български народ има идеал какво може! БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ в момента спи, но когато се събуди, всички ще разберат, че мястото ни е при най-развитите. НО Истината е една, че БЪЛГАРСКИЯ Лъв си ти! Силата е в теб!!! Събуди се, Българино!
  • 15 нервен ( разбивача на тролове )

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "Тръмп":

    Някой от вас може ли да ми обясни къде вижда общото между българи (прабългари) и траки ????
  • 16 Хахаха

    5 11 Отговор

    До коментар #13 от "Хитър Петър":

    Траките които пишели на български в тракийските си гробници. Ами защо тогава векове по-късно се е наложило на ромейските братя Кирил и Методий да им "измислят "азбука? Ами сега.....хахаха

    Коментиран от #18, #21, #23, #41

  • 17 Поради что ти неразумний юроде

    6 5 Отговор
    Се срамиш да се наречеш българин ами се зовеш трак? Хахаха

    Коментиран от #30

  • 18 На Този въпрос "високоинтелигентните"

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Нямат отговор ...хахаха
  • 19 Браво

    6 0 Отговор
    Слава Богу, не всичко се върти около селските клюки в майка България. Чудесен исторически материал. Много беше интересно. Благодарим Ви, адвокате!

    Коментиран от #26

  • 20 Пешо

    3 11 Отговор
    Бяхме Булгари после ни направихте Болгари комунистите ни направиха Българи а сега се правим на Траки истината е станахме Бълхари .
  • 21 Хитър Петър

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Ако беше завършил осми клас щеше да знаеш че преди това са пишели с гръцки букви. Няма смисъл да се заяждаш, тази тема ти е прекалено сложна, а и не те касае. Нещо за Азис и Софка ако има, там се изказвай.
  • 22 ТЮРК

    3 7 Отговор
    Народ отричащ своето минало , какво може да се очаква за тяхното бъдеще .
  • 23 JPower

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Според покойният вече траколог – Д-р Георги Китов това е така:
    „Траките са народ без собствена писменост. Техните надписи са на старогръцки. Или са със старогръцки букви на тракийски. За нас остават неразгадаеми, тъй като е много трудно да се направи анализ на думите и да се установи какво точно са искали да кажат древните. Това е все едно един българин да пише в интернет на латиница и да бъде разчетен от човек, който не знае български език. „
    Не мога да си обясня как един изявен траколог може да твърди такова нещо?
    Не е ли познавал д-р Китов Диодор Сицилийски който свидетелства, че траките Орфей и Линей са писали с пеласгийски ( кадмейски) букви. Обърнете внимание, преди Троянската война трако-пеласги, а не гърци са разполагали с писменост!
    Не е ли чел д-р Китов Плиний който твърди, че пеласгите ( а не гърците) са занесли азбуката в Лациум (това е областта, в която бива основан Рим).
    Знаел ли е д-р Китов, че Еврипид също споменава тракийски книги. “На тракийски таблички е записано Орфеевото слово“
    А неотдавна американски учени изследващи Гордион ( древната столица на Фригия) установиха, че тракийските надписи са доста по-стари от гръцките
    И още: „Ксенофонт съобщава, че у траките се намирали и много книги.“
    Платон пише: “Жреците разполагат с купища книги за Орфей”. Гърците, които обичат Орфей, създават през V в.пр.н.е. бронзово огледало, на което е изобразен Орфей – но не с традиционната си лира, а с „кошница с книжни свитъци“. Хипократ и Гален пр
  • 24 JPower

    4 0 Отговор
    Знаел ли е д-р Китов, че Еврипид също споменава тракийски книги. “На тракийски таблички е записано Орфеевото слово“
    А неотдавна американски учени изследващи Гордион ( древната столица на Фригия) установиха, че тракийските надписи са доста по-стари от гръцките
    И още: „Ксенофонт съобщава, че у траките се намирали и много книги.“
    Платон пише: “Жреците разполагат с купища книги за Орфей”. Гърците, които обичат Орфей, създават през V в.пр.н.е. бронзово огледало, на което е изобразен Орфей – но не с традиционната си лира, а с „кошница с книжни свитъци“. Хипократ и Гален признават, че са се учили от лечителските дарби на Орфей и са ползвали „негови рецепти“ за лечение.
    Орфей е написал и много произведения, познати ни от по-късни преписи на гръцки език сред, които епическата му поема “Аргонавти” от 1384 стиха, която е запазена до днес, “Химни за мистериите” – разказващи за силата на природата и в различните тайнства, “Ритака” – магически песни за целебните свойства на кристалите и камъните и “Магическа ботаника” – за лечебните свойства на родопските треви.
    … Знаейки всичко това, какви изводи трябва да си направи един непредубеден човек? Защо ли е мълчал д-р Китов?
    Къде и как са „изчезнали“ писмеността на Орфей и траките няма еднозначен отговор. Николай Гигов опитва да открехне вратата като пише : „На гръцки език е изписано за Орфей: “Тираните на траките изгориха книгите му, изгониха учениците му, гръцките крале ги последваха по пример, заличаваха паметта му

    Коментиран от #28, #40

  • 25 JPower

    4 0 Отговор
    На гръцки език е изписано за Орфей: “Тираните на траките изгориха книгите му, изгониха учениците му, гръцките крале ги последваха по пример, заличаваха паметта му, унищожаваха последните му следи. След няколко века вече се съмняваха в съществуването на Орфей.
    Нека си зададем въпроса : ако траките са имали писменост преди гърците, защо ще пишат с гръцки букви след като самите гърци заемат от тях своята азбука и първата елинска книга е 300 години след Омир?

    Коментиран от #35

  • 26 12345

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Браво":

    Последният абзац хвърля сянка върху цялото писание. Авторът е положил усилия да събере исторически данни за успели български юристи от средновековието, за което благодаря, четох с интерес. За какво му беше необходим последният абзац? Да беше проверил историята на възникването на езиците, елементарно е.
  • 27 JPower

    8 2 Отговор
    Комунистите 45 години писаха по сградите, площадите различни лозунги и надписи. Правеха паметници и мавзолеи. Кажете,коли от тях съществуват сега, само 30 години след 1989 година. Траките са били 500 год.под римската империя и всичко умишлено е разрушено. После идват 200 год. Византия и 500год. османско....как сме отцеляли ли...ми като помним ,че сме траки- българи. Цар Калоян напомня на франкската империя,че сме описани в Илиада и сме воювали в Троянската война.!!!
  • 28 Подкрепа

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "JPower":

    ,, Декодирано,, от Стефан гайд
  • 29 Не си прафффф

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "А защо тогава не можеш":

    ,, Декодирано,, 1, 2 и 3 книги от Стефан Гайд прочети ги
  • 30 !!!

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Поради что ти неразумний юроде":

    То е едно и също
  • 31 Гошо

    7 0 Отговор
    Една малка неточност. Не Карл Велики а Крум завладява и разсипва Аварския хаганат. Карл се задоволява с огризките защото не е бил толкова луд, колкото византийският император да влезе в битка с българите. За тези си заслуги през 803г Крум става дунавски хан а завладяването на Карл е в апогея си. Същия Крум е логично да присъедини населявана та от панонски българи -авари- кутригури като него Македония.
  • 32 Мнение на варненска лястовица

    0 1 Отговор
    Преди всичко ако ще вървим напред , истинският расизъм трябва да бъде минало !
    21 век все още е млад век, на цели 21 години.
    Старомодно е .

    Старомодните неща са :
    Заличаване на нечий или ничий народи !
    Подменяния на която и да била история !
    Заменки на национални богатства независимо дали са вещи, хора и др. !
    Заробването на народи !
    Краденето на идеи !
    Религия която умишлено се налага !
    ...
    Има и много други неща, но аз няма да ги напиша тук.

    Както всички знаем от векове наред масово се крадът идеи от хора, които всъщност не са българи, но се крадът точно от българи, за да може "други" да живея !
    Те обаче не си дават сметка че могат да живеят, дори и ако "ничия земя" стане нечия .

    Коментиран от #33

  • 33 Поправка

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мнение на варненска лястовица":

    21 век е на 19 години.
  • 34 Буден индивид

    1 6 Отговор
    България през вековете се е променяла в различни варианти и т.н., около 5 века изобщо я е нямало, но е редно да бъде точно такава каквато трябва да бъде и да се възстанови както трябва, по правилният начин, не по неправилния ... !
    Всичко българско, ама наистина българско, всъщност е от Азия.
    Главната грешка на "някои хора" е била че са се разделили и потеглили в различни насоки и изобщо не са си дали ясна сметка че това е било огромна грешка .
    Векове по късно няколко владетели съвсем преднамерено са си разделили България на три царства, буквално три държави и територии на име България..., но по късно (не ничия, а нечия) империя така хубаво е объркала животите и съдбите на нас - българите, че това е продължило векове наред.
    Русия ни е спасила, но в замяна нищо не е искала.
    Може да се предполага че ТАНГРА е извикала ХРИСТОС за помощ !
    През онова окаяно време едва ли е имало човек който се е досетил че БОГинята ТАНГРА се е събудила от дълбок сън.
    И така с други промени и т.н. ... , стигнахме 21 век.
    Въпреки всичко българските неща - хора, територия, език и т.н. сме се запазили през вековете, но "пъзела не е нареден" правилно и както трябва .
  • 35 Джейми Карагър

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "JPower":

    Като дете четях много исторически материали и в една "тухла-четворка" по история на Рим попадам на следното: "Когато българите дойдоха, латинският език се развали...". Задавам аз въпрос на учителката по история в началното училище (бях 6-ти клас) и я моля да го обясни, защото 681 Рим в лицето на Западната римска империя не съществува, а научният труд на камара сериозни учени твърди, че контакт между българи и римляни е имало. Какво да ми каже кокошката, грешка било... А самият факт, че българите са отишли в Рим и областта Лациум и са развалили езика, говори красноречиво, че тези хора са били голям брой. Малък брой чужденци не могат да повлияят върху местната култура и живот съществено.
  • 36 Атил

    1 3 Отговор
    Интересни сведения. Само дето накрая са развалили интересното с няколко фантастични домислици.
    Българския народ в централноевропейска България, основана 681 г., се състоял основнонот два етноса - български и славянски. И от 893 с решение на Народен събор( нещо като Велико народно събрание) страната минава официалномна езика на единия от двата етноса - славянския. Той става и Богослужебен и писмен език на кирилица. Кирилицата е създадена от Константин- Кирил специално за България, но е въведена за единствено писмо чак при встъпването във властта на цар Симеон Първи, главно " за да няма различие в написаното.
    Народа става славяноезичен, а славяните пък стават българи.
    Старият български език бил от днешната тюркска, а не турска езикова група.
    На Волга и Кавказ още го говорят.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Тръмп

    4 1 Отговор
    Когато идва Аспарух,територията на България е била византийска провинция,а преди това е била римска!!!:):):)Заварил е тракийски племена,а не славянски!!!:):):)Въпросът на какъв език е говорил и дали съвременния български е кутригурски???:):):)Не,тракийски е в по-голямата си част!!!:):):)Сердика е римска крепост в териториите на тракийското племе серди завладяни 6века преди Аспарух!!!:):):)Има смесваме на траки и българи,няма никакви следи от славяни!!!:):):)
  • 39 Тръмп

    3 0 Отговор
    Българите на Аспарух са асимилирани в Тракийската Византийска провинция,а не обратното!!!:):):)Същото става и с езика!!!:):):)Теориите за славяните са фалшиви и не са подкрепени от научни данни!!!:):):)Това е Съветска пропаганда и е Фейк-!!!:):):)
  • 40 Джен

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "JPower":

    Всички са като Китов, така им е наредено! Тук, в България, последни ще научим кои сме и защо сме точно на тази земя - крият, защото съвременните религии ще бъдат опровергани, а и гордият народ може всичко. Тракийската златна книга била етруска и ....тишина!!! Тракийски ят кивот на завета, Тракийската книга на мъртвите(първообраз на египетската)......и за тях тишина!!! Голям страх да не попречим на новия световен ред!!! Известно е, че сме страната с най-много неразкрити артефакти, защо ли?! Знайте, че тук е била най- древната цивилизация в света, преди Шумер и Египет, тази на нашите предци пратраките и древните българи, " които говорят езика на Единия бог"! Но това е и отговорност, в която явно сме се провалили!

    Коментиран от #47

  • 41 Балу

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Прост си и не правиш разлика между руни и букви.И викингите са имали руни, а днешните им наследници-азбука.Отговор има!И той е, че си тъп!
  • 42 БЬлгарите са Регионирали иИменували то

    0 1 Отговор
    Континент на две части Европа и Родопа.А Ватикана е Синоним на Балкана. За тва на мразят сички. Щот са ни яли тупаниците от до....
  • 43 А про по

    1 1 Отговор
    Бал кан на старо български е висок бряг. А Вати Кан е низьк бряг.Мястото на което е построена Ватикана е било блатисто .
  • 44 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Статията е добра и съвсем нагледно обяснява защо генетичните изследвания показват че имаме близка родственост със южни германци ( Бавария) , австрийци и северни италианци . Няма се пулите българаците така е рода сме с баварците, ония в беембетата! Имаме и доста голяма генетична близост със швейцарци и досега в истроически план не съм видял връзката. Единственото ми предположение че калвинизма е бил много силен там а всички ереси в Европа тръгват от нашите богомили, включително и последната ерес протестантсвото. Швейцария е на границата с южна Франция, а там си е било катарско и затова също сме генетично много близки с южните францизи, но не тия днешните от Мароко
  • 45 Германец

    2 0 Отговор
    През 1985-86г.пътувах с влак от гр.Линц(Австрия)за един курорт. В купето се случих сам с възрастен господин и се заприказвахме.След като разбра,че съм българин ми каза,че близо до Линц има селища с потомствени българи от незапомнени времена,които са придошли навремето от Азия,но са останали малка част,повечето са продължили на юг за Италия.Интересното е,че за запазили до днес свои типични белези и занаяти.Мъжете са с мустаци и се занимават с градинарство.Селата са до извесният концлагер :Маутхаузен:В лагера бях ходил,но тогава не знаех за тези села.После бях много пъти в Линц,и днес ако отидете и ще видите площад България.Пътувайки с трамвая радиоуредбата съобщава:Булгариплац;.
  • 46 много чел

    0 1 Отговор
    Не се гордейте ,че сте славяни.Славяните са робите по това време по тези земи.На английски слав,а на немски склав,значи роб.Така ,че славяни са били и траки и всякакви,Спартак е бил роб.Не случайно ни е останала и до днес робската психика на подчинение и играем хорото хванати един за друг,няма я гордата индувидуалност.
  • 47 Хи их хи

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Джен":

    Айдеее, автохтонеца Спароток пак се размечта!
  • 48 Иво Иванов

    0 0 Отговор
    Не знам дали е имало българска гора край Виена в началото на 7 век, но така наречения "гол връх" край Виена по калта на който с мъка се изкатерва полската артилерия на Собиески през 1683 г, за да спре настъплението на еничарите срещу доминиращата височина над османския лагер се е казвал каленберг. Звучи много славянски, защото берг или брег на славянски си е баир, височина, склон. Още в античността берг съществува като Бергама, наречена от гърците Пергама, защото те завалиите не могат да кажат "б", нищо че го изписват по три различни начина. Берег и производните му Берко, Беркович, Берковица, са все от тоя корен. Та край Виена и до днес си има Каленбрег - берг. Като е гол, как няма да е кален. Впрочем защитните валове или така наречените дълги защитни стени по границата на старобългарски също са се наричали береги, брегове. На руски и до днес пази се е берегис. Това което пази реката да не се разлее демек височина също е бряг, брег. Има още една думичка в българската история записана в Анонимната ватиканска хроника, дето нашите историци я търсят под вол тел, като проход в Източна България. Там е записано Верегава, но съм готов да се обзаложа като чета извора и защитните стени по проходите в стара планина изградени от българите на Крум срещу Никифор, че също става дума за Берегава. Толкова за фортификациите и Виенската гора, който иска повече за нея да си пусне да слуша Йохан Щраус