19 Януари, 2020 19:12 11 179 41

Големите чудеса в малкия Булгаристан

  • николай николов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има такава земя - малка като мръсната длан, протегната от просякиня. На изток бреговете ѝ мие топло море, а високите планини защитават от мразовете плодородни равнини. Туземците се препитават основно от боклука, който трупат от странство. Те даже имат такава пословица: "Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет!". В случая се има предвид, че бунището е нещо като манна небесна – оттам идва всичко, потребно за нормален живот: хляб с масло и салам, битова техника и автомобили. Нечистотията е станала втора природа, начин на мислене, ако щете - смисъл на живота.

Формата на управление на територията е кланово – демократична. Преди тридесетина години група от управляващите партийци извършва преврат - самосвалят се от властта, за да я яхнат по-удобно. Това са екземпляри с особен генетичен код, те демонстрират най-добрите маниери и душевни качества, присъщи на местната боклукчийска фауна. Оттогава тук чудесата се случват толкова често, че на всички им е дошло догуша от тях. За последно нещо ни светна по главите онзи ден...

Някой си Хейл, представен като чиновник в американското външно министерство, каза по радиото, че страната му щяла «да проведе с България диалог за конституционна реформа». Трудно е да се повярва, ала е истина - страдащите от мания за богоизбраност са заприритали за нас! Горепосоченият мистър дори бил обещал да се яви в кръв и плът на наместниците от колониалната администрация, но с този драматичен циркаджийски номер възникна конфуз - нискочайшето посещение бе отложено в последния момент... Сигурно гражданчето не е успяло да ни намери на картата, завалията.

Журналистите компенсираха липсата му като публикуваха негова фотография. От нея ни съзерцава костюмар, изпънал се пред флага с ивици и звезди. Бледно лице, вчесана на път коса (твърде тъмна за неговите 58 лазарника), устните - присвити в снизходителна усмивка, погледът - горделив. Такъв, значи, бил сегашният господар! Той затвори телефона и за съжаление остана неясна същината на предвижданите промени в главния закон на нашата република.

Не последваха възмутени възгласи против намесата на чужденците във вътрешнодържавните ни дела. Това е единствено правилната реакция в Булгаристан, ала все пак би било любопитно да се уточни кой е упълномощавал някого да подчинява на Щатите конституцията, външната политика, енергетиката и програмата за превъоръжаване на армията.

Къде е границата между «стратегическото партньорство» и поробването? А между послушанието и предателството?

В страната с кланово – демократична форма на управление чудесата се случват толкова често, че са втръснали на всички. Връхлитат ни глупост след глупост, измяна след измяна - и за всичко трябва да се плаща... Край няма.

Автор: Николай Николов

Източник: "Поглед.инфо"


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    164 18 Отговор
    Най-голямото престъпление на САЩ, беше като казаха че "сме принуждавали Македония да си пренапише историята"? Очевдино, вярват че Македония има история, а това е по-голямо престъпление от Нанкинг. Но е логично, фалшивите нации се подкрепят едни други.

    Коментиран от #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А за окупатора

    72 80 Отговор
    русия няма ли да споменете , че незнаят от къде е дошла АЗБУКАТА ИМ !

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 розово

    93 4 Отговор
    Хората които трябва да прочетат статията живеят в друг свят.
  • 8 оня с коня

    43 56 Отговор
    ВБЕСЯВАМ СЕ ,когато някой нарече България "Булгаристан"!И докато все пак очаквам в случая това да е направено от "Бълг. гражданин с турско самосъзнание",то...оказва се че и "Наш човек",ЧИСТОКРЪВЕН "ГЯУРИН"!?Та ЗВЪНЯЛ БИЛ по Тела Въпросният Репортер Николов на Човека от Снимката за да му ИСКА ОБЯСНЕНИЕ /и да му набие Канчето/ КОЙ е упълномощавал "Някого" в БГ да подчинява на Щатите Конституцията,Външ. Енергетика,Външ. Политика и Превъоръжаване на Армията,но...още "На Портала" му затворили.И какво следва по-нататък?Ами ГОРЕСТНИ РЕПОРТЕРСКИ ОПЛАКВАНИЯ колко труден е Живота на редовия Новинар и с колко Зор се стига до Публикуване на Материал,а Семейството ГЛАДНООО!...Та АКО МОЖЕ драги Четатели - дайте "некой лев" за "да ни има",щото Свобода на словото ИМА,но ЧИТАТЕЛИ НЯМА!А трябва и да се яде!

    Коментиран от #11, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Borislav Popov

    77 31 Отговор
    Абе ей, булгаропитеци! Я да млъкнете!
    Какво се пените сега? Преди 30 години сами искахте да станете метреси на САЩ. Не помните ли как скачахте като шебеци по площадите и искахте "последен валс"? Ми сбъдна ви се мечтата, бе. Кво се лиготите. Сега ще раздаем половината ви държава на Турция, а другата ще стане новия Иерусалим.
    За какво си мислихте ,че ви коткаме? Да не мислихте, че ще получите американски визи?
    Ба си дебилите сте! Такива няма и на Марс!
  • 11 Абеее

    63 8 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    А бе братчед по българската национална телевизия всеки ден наричат България : Булгаристан.Няма да ти обяснявам къде и кога сети се сам,ама си трайкаме и си шушукаме и в нета сме революционери.

    Коментиран от #13, #40

  • 12 булгаристан

    57 10 Отговор
    Булгаристанци, булгаристанци. Превърнаха в боклучарника на Европа и вие си траете.До скоро бяхте Булгаристан, като място където вашите господари си изхвърляха старите коли трошляци, старите дрехи, храните и месото с изтекъл срок и др. Сега вече ви превърнаха в Мангустан, като място за изхвърляне на боклуци и отрови. Това е бъдещият бизнес на вашите босове като спрат еврофондовете и препитанието за вас мангустанците.
  • 13 булгаристан

    19 8 Отговор

    До коментар #11 от "Абеее":

    братчеда ти като същински булгаристанец и тъмен балкански субект обича да се прави на луд , че не разбира какво се случва.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бачо Киро

    53 8 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Сред всички глупости които си написал не разбрахме какво от статията смяташ, че не е правилно? Щом Сульо от САЩ може да решава да ни променя Конституцията, значи Пульо от България може да му се обади и да го пита къде в на майка си лявата шатра мисли, че се намира и кой нагъзен примат му е пратил хабер изобщо, че е нужен. Ти си абсолютен представител на днешния български олигофрен - вместо да се запиташ за сериозните неща които ти казват, ти предпочиташ да насереш драскача заради някои думи, които не ти харесват. Очевидно за дебили като теб е по-възмутително как така някакъв си ще иска сметка на незнаен книжен плъх от администрацията на САЩ, а не защо и по чия покана този книжен плъх иска да ти променя Конституцията. Точно заради такива като теб след 30 години "демокрация" страната е кенефа на ЕС.
  • 16 соросоид дебил

    59 22 Отговор
    Това е положението другарки и другари, дами и господа! Навремето преди да се хвърлите в краката на новите "братя", да им бяхте прочели хубаво историята. Вие защо решихте, че с нас ще се отнасят по-добре от колкото с негрите и индианците? Това не ви е братския СССР, който след опостушителна война си късаше от залъка за да даде и на нас.Братска помощ, строителство на заводи, електроцентрали,язовири, безплатно обучение в СССР,техника и ресурси на символични цени, изкупуване на всички наши боклуци на завишени цени при гарантиран пазар и тн... за да ни избави от мизерията и простотията. Сега виждате че отново заприличахме на себе си, и се върнахме отново в нашата небивала простотия и мизерия.

    Коментиран от #41

  • 17 Някой си

    32 22 Отговор

    До коментар #5 от "А за окупатора":

    За какво му натрупахте тия минуси бе мишки, от къде идва азбуката, езикът им? От България, ако не съществувале България, Русия на дали щеше да има собствен език, сигурно в Русия азбуката и езикът им щеше да е Полски или Немски. Да живее България, България е майка на Русия

    Коментиран от #32, #38

  • 18 До Бачо Киро, #15

    26 2 Отговор
    О, Бачо, грешиш! "Оня с коня" съвсем не е някой безобиден наивник! Той си разхожда добичето из всички форуми, понякога неумело се поприкрива с чула, но е ясно като бял ден: над яслата е!
  • 19 Чума

    21 18 Отговор
    Да наричаш родината си Булгаристан !!!??? Идвам за теб, авторе.

    Коментиран от #23, #28

  • 20 Браво на Автора!

    32 16 Отговор
    Супер статия!

    Коментиран от #27

  • 21 Булгаристан на три морета

    24 6 Отговор
    Нищо, че язовири нямаме
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аспарух хан

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "Чума":

    А ние я наричахме ханството.
  • 24 Инжинере добре си

    6 0 Отговор
    Излезнал на тая снимка
  • 25 Нека променят конституции монституции

    8 3 Отговор
    Щом имат желание то по зле няма на къде да бъде
  • 26 Иска да каже че

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Отец нафарфории":

    Взима наркотици ма не му стигат парите да си купи доза
  • 27 Най вече браво

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Браво на Автора!":

    Че се хвали сам :D
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Извинявам се че пиша с грешки на бг

    3 11 Отговор
    Въобще не ми пука попринцип де просто повечето говоря пиша и мисля на английски вече alright

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сирма

    10 3 Отговор
    И аз с изненада научих от един българин живеещ в Германия че много страни официално ни наричат Булгаристан . Колкото и да ми се иска признавам че автора има право .Само че това със влизащите тирове с боклуци съм го слушала от Бареков още преди евроизборите и тогава никой не му обърна внимание , докато италианците сами не казаха истината . Кой знае колко години колко стотици тонове отрови булгаристанци са купували и заравяли задари пари ...?!

    Коментиран от #34

  • 32 Бабун

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Някой си":

    А бе братчед, объркал си мястото за възмущение, статията е за отношенията между България и САЩ или и ти, като тоя по горе не можете да напишете нещо, без да споменете Русия. Тракат ли центовете?

    Коментиран от #37

  • 33 Брекситолизачи безкрай...

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Извинявам се че пиша с грешки на бг":

    Недей си отделя езика от дюзата на бабата в Кралската тоалетна!Ще си спомниш скоро майчиният език...
  • 34 Винаги ревизирай в гащите....

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сирма":

    Ханъм Сирма,чула си ама не си разбрала,че този който те е информирал е ,,българин" с рязана бургия...
  • 35 До АвторЪт Микола Миколов

    2 1 Отговор
    От Микола-Детенце все още си далеч , но добре си го написал (есето).А иначе не се коси ! Народа прост - не могат да разберат сатирата в заглавието - умът( им) не види 6+
  • 36 сноу

    0 1 Отговор
    Мно-ого си прав Николайчо,ама стадото е вече така смъртоносно скопено ,че и амерски топ да му набиеш отзад ,само едва-едва ще се озърне и ще пита колко...
  • 37 Някой си

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Бабун":

    Жалки сте русофили, дума не давате да се каже за тази Русия!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 за руската курва

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "курвата на Америка":

    дека си бре гявур недоклатен да дода да ти скълцам зелката 😡
  • 40 Еееми

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Абеее":

    Като се прегръщат бсп и дпс какво искате има любов между тях щом ти не уважаваш себе си кои ще те уважава
  • 41 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "соросоид дебил":

    Защо говориш за упралявашата върхушка Питаи народа как беше ако беше хубаво нямаше да се откажем от тях сега само комунистите съжеляват за това време