Last news in Fakti

30 Януари, 2020 10:00 16 785 104

Най-голямото престъпление на комунизма в България

  • село-
  • селяни-
  • земеделие-
  • комунизъм

Тормоз, побоища, убийства, отнемане на земята и поминъка на селяните: принудителната колективизация е най-мащабното престъпление на комунизма срещу българите. Хиляди села изчезват от картата

Най-голямото престъпление на комунизма в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още в периода 1944-1947 година едрите и средните производители на аграрна продукция в НРБ са обявени за "кулаци", "дребна буржоазия" и "експлоататори". По онова време в селата живеят близо 80% от българите, а над 3/4 от икономиката изцяло зависи от земеделското производство. Именно селските райони са бастион на все още съществуващата антикомунистическа опозиция в Народното събрание, където сто депутати начело с Никола Петков водят неравна битка срещу настъплението на новата диктатура, направлявана от Москва и подкрепяна от окупационната Червена армия. След обесването на Никола Петков, опозиционните партии са разформирани. Наместниците на Москва Георги Димитров, Вълко Червенков и Трайчо Костов насочват ударите на режима и към заграбването на индустриалната, банковата и едрата градска собственост.

Бруталните действия срещу селяните

През 1948 година тези комунистически дейци формулират и главната задача: до 1953 година в НРБ да приключи "големият скок" на сталинската колективизация, като поне 2/3 от поземлената собственост премине от ръцете на стопаните във властта на комунистическата номенклатура. По указание от Москва разправата трябва да започне с "експлоататорската класа" в българското село, която по сметки на БКП възлиза на около 100 000 средни и сравнително заможни производители на храни за пазара. За "кулаци" са обявявани в някои случаи дори собственици на по 40-60 декара земя и няколко крави. На тях първо им отнемат стопанските постройки, инвентара и всички ниви, които не могат да бъдат обработвани без наемен труд. След това както по-заможните, така и бедните са принудени да изпълняват непосилни наряди за доставка на месо и зърно в полза на централната власт.

Съдбата на "кулаците" всъщност е подпечатана веднага след ликвидирането на опозицията в Народното събрание през 1947 година: те са обречени на икономическо и физическо унищожаване. Оцелелите след "разкулачването" преминават през репресиите в тъй наречените Трудово-възпитателни общежития на МВР и са подложени на всевъзможни гаври.

Насилията рязко нарастват след 1948 година, изтъква шефът на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев. Той е документирал някои от методите на комунистическите функционери, изпратени по селата в Северозападна България, за да "агитират" селяните да влязат с имуществото си в ТКЗС-тата по съветски образец. "Някои от нежелаещите да подпишат са били търкаляни в бъчви по нанадолнища. Имало е случаи на опити за давене в Дунав през зимата. Най-обичайната практика обаче е била нежелаещите да бъдат затваряни, често за повече от денонощие, и да не бъдат пускани, докато не подпишат." Изследователят на колективизацията проф. Владимир Мигев пише, че по-упоритите стопани често били изкарвани през нощта с камиони извън селата, за да повярват, че може да не се върнат живи, ако не подпишат декларациите за отказ от имуществото си. Въпреки старанието и репресиите, до края на 1949 година са създадени ТКЗС-та в едва 847 села - от всички 5600 в страната. В тези колхози са обхванати 11% от земеделските стопани. Обикновено това са най-бедните селяни с по 20-40 декара земя, а също и селските комунисти, заставени да влязат по заповед от местните партийни организации.

Разгромът на частното земеделие в страната е поверен на ново трио, ръководено от Вълко Червенков, в което влизат още секретарят на ЦК по въпросите на селското стопанство Тодор Живков и земеделският министър Титко Черноколев. В началото на 1950 година Черноколев изработва нова стратегия за смазване на "кулаците" и по-заможните селяни, отказващи да влязат в ТКЗС. Ударът е насочен към производителите в най-плодородните околии на страната - предимно в Тракийската низина и Добруджа. Въведен е стръмно нарастващ подоходен данък, с който се отнемат до 46% от приходите на "кулаците". Редом с него рязко са завишени и нарядите за зърно. Мигев привежда пример със земеделец от добруджанската околия Генерал-Тошево, който е трябвало да предаде на държавата не само цялото зърно от своите 100 декара пшеница, но и допълнително да закупи над 19 тона зърно на свободния пазар, за да се издължи на властите.

Новият план за унищожение на селската "буржоазия" е приведен в действие през лятото на 1950 година. Под милиционерска охрана изпълнителите секвестират току-що овършаното зърно още на харманите. От къщите на неиздължилите се докрай по-заможни селяни са иззети всички хранителни запаси - независимо от факта, че хората остават без препитание и семена до новата реколта. Вторият човек на режима Георги Чанков заявява на всеослушание: "…ще разплачем и децата в утробите на кулашките майки, но ще съберем зърнените наряди!". Оставени без прехрана, селяните на много места организират спонтанни бунтове, в които има убити и ранени. Лично Тодор Живков участва в потушаването на бунтовете в Северозападна България през 1951 година, заради което е избран за член на Политбюро на ЦК на БКП, напомня Груев. И добавя, че неслучайно горянското движение достига своя пик именно през 1950-1951 година, като над 80% от хората в четите са селски стопани, оставени без елементарни средства за съществуване.

По данни на проф. Владимир Мигев една четвърт от всички дела на съдилищата в началото на 1950-те години са насочени срещу "кулаците" и средното селско съсловие, нежелаещи да се обвържат с натрапената им колхозна система. Присъдите обикновено варират между 7 и 10 години затвор с конфискация на цялото имущество, уточнява Мигев.

Когато селата започнаха да се обезлюдяват

Репресиите срещу селяните и българското земеделие продължават до 1962 година, когато и последните ниви и пасища в планините стават "общонародна собственост". Четири години преди това са премахнати и мизерните ренти, които се изплащат на псевдокооператорите. Започва масово бягство от селата, продължило до края на комунизма. От средата на 1950-те до края на 1960-те средногодишно между 80 000 и 100 000 селски жители се превръщат в "градски пролетариат".

Целта и резултатите от най-мащабното престъпление на комунизма срещу българите, засегнало около 75% от хората в НРБ, са описани с особен цинизъм в доклада на Титко Черноколев, който е главен архитект на селско-стопанската колективизация. През ноември 1950 година Черноколев рапортува пред партийните началници и съветските им надзорници: "На редица места, особено в Добруджа, са били приети много кулаци в ТКЗС (...) Сега от ТКЗС масово изключват тези кулаци. Съгласно устава на ТКЗС, не им връщат добитъка и инвентара, поради което кулаците не могат да обработват оставената им земя. Освен това органите на Финансовото министерство пристъпват да събират данъка по общия доход от тези кулаци, но понеже те не могат да го платят, им описват и вземат къщите, което вече е равносилно на пълно разкулачване".

Това е тъжната история на българското село, което бе съсипано преди 70 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    148 123 Отговор
    А пък аз мисля, че е капитализма или така наречената демокрация мдааа, Въпрос на гледна точка DW. Никога няма да приема вашата джендърска логика и плюене по период в който аз имах родина.

    Коментиран от #4, #64, #76, #85

  • 2 Боярышник

    128 115 Отговор
    Кога ще имат смелостта да се извинят на българскиа народ,от името на бащи и дядовци,наглите комунистчета от бсп(безкруполни слузести предатели)?

    Коментиран от #8, #21, #44

  • 3 Кулак

    151 50 Отговор
    То сега при демокрацията след връщамето на земята въобще не изчезват села, дааа...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Японеца

    134 93 Отговор
    Само нагъл комунист,може да отрече сторенето през 50-те години на миналият век
    Нещастни предатели,слуги на руската пропаганда,прокарана от протежета на ушанки...
  • 6 Отвратен

    146 93 Отговор
    А сега какво е, ад и ужас. Който и какво да говори, при комунизма си беше по добре.

    Коментиран от #58

  • 7 Eee

    129 81 Отговор
    Каква е тая пропаганда бре,селата изчезват при демонкрацията.При комунистите процъфтяваха с текезесетата.

    Коментиран от #31

  • 8 бл.134 в Зап. парк

    7 55 Отговор

    До коментар #2 от "Боярышник":

    Ердоган , спаси ни !!!

    Коментиран от #35

  • 9 no name no face no number

    60 40 Отговор

    До коментар #4 от "Русороб":

    Ти се изнасяй за сащ, нас не ни мисли
  • 10 ГОСТ 1

    108 70 Отговор
    След като прочетох тази фалшива статия,видях че е публикация на Дойче веле и съжалих,че я прочетох.Моя грешка.Вече ще гледам в началото и щом видя,че е от Дойче веле ще я прескачам.

    Коментиран от #61, #104

  • 11 Анонимен

    109 16 Отговор
    А сега какво е в селското стопанство? Ако спрат събсидиите 50-60% ще се превърнат в пустеещи земи.Много ниви се "сеят" не заради продукцията а просто за да се взимат пари.
  • 12 Хаджи Папурко

    55 60 Отговор
    От вол, теле и мляко са искали, другарите сатанисти.

    Коментиран от #66

  • 13 Пасквил

    99 59 Отговор
    В резултат на аграрната политика при социализма селското стопанство достигна най.високото ниво в развитието си, което сега не можем и да си помислим.
    Социализмът преобрази българското село в което до 1944 г. нямаше ток.
    По отношение на методите има известно основание, но то не е определящо.
    Напразни са усилията и старанието на главния архивар да променя историята, което е модерно другаде. Клюкарска работа

    Коментиран от #68

  • 14 Сандо

    76 43 Отговор
    Видите ли,че статията е от ДВ,просто я пропуснете.За знаещите е загуба на време и нерви и обида за интелигентните.

    Коментиран от #96

  • 15 некойси

    42 10 Отговор
    Като гледам нещата не са се променили кой знае колко за последните 50-100 години ... макЪр и идеологията е различна, но методите си остават същите.
  • 16 ффффффффффф

    64 72 Отговор
    Мръсните свинари комунисти ебаха майката на индивидуалността у българина. Най-жестокото престъпление срещу българският народ! Долу МОЧА и въщане на заграбените архиви!
  • 17 СЕМ

    57 44 Отговор
    гъзомийниците от ДойчоВелчо не са спирали облъчването със невярна информация...

    Коментиран от #93

  • 18 ЗЕВС

    46 31 Отговор
    Факти.бг: e партньор в България на DW. Това го пише в края на страницата.
    Няма как при това положение да не се публикуват такива пасквили.
  • 19 Справедлив

    55 45 Отговор
    Малко са ги били чорбаджиите изедници--цели села са им работили ангария-полу роби са били.Да не говорим,че са предавали народа си заради своя изгода...Да напомня ли велитото творение на един от най-големите Бьлгари..."и чорбаджии майко изедници...."
  • 20 Обикновен Бг

    32 27 Отговор
    Аааа то това била статия на Фелето.
    Дааа, довиждане.
  • 21 Гостенин

    58 11 Отговор

    До коментар #2 от "Боярышник":

    Как да ни се извинят като всички във властта са отрочета на въпросните колективизатори? Най-отпред стои настоящия вожд, който даже е и ученик на споменатия потушител на бунта.
  • 22 Доктор Охболи

    73 21 Отговор
    Дали е така? Когато бях малъкэ в родното село на баща ми живееха 2000 човека. Сега официално живеят 136 човека и познайте колко от тях са по-млади от 60 годишни.
  • 23 Умберто

    60 54 Отговор
    Интересно е,как червените папагали не приемат истината за престъпленията на комунизма.Типично за лишените от всякаква съвест комунистически престъпници,унищожили и избили елита на България.И се видя до къде стигнаха,за 45г се разпаднаха от само себе си.А в развития им комунизъм селата нямаха канализация,понеже бяха много развити.Хората и до днес ползват дупки,развития комунизъм...папагали промити.Комунизъм повече никога!Ако ще да изчезне България завинаги,никога повече мръсен комунизъм на тази свята земя!

    Коментиран от #33

  • 24 Онзи

    28 10 Отговор
    Мийте си ръцете след като сте използвали ибрика,миризмата лъха твърде силно,ако и се храните с немити ръце,язък за Фактите...
  • 25 Умберто

    52 44 Отговор
    Колко са елементарни червените папагали.Понеже не могат да оспорят престъпленията извършени срещу самоизградения законен елит,съдържащ маята на народа-предприемчивите,способните,умните,смелите,пробивните,те(комунистите) искат да компроментират източника на информацията,като че това ще ги оневини.Жалки човекоподобни.
  • 26 Л.П.Ж

    34 16 Отговор
    Най-голямото престъпление на комунистическия режим в България е, че не са избили до крак сиганите и помаците, когато са имали тази възможност!

    Коментиран от #42

  • 27 Генерал

    74 24 Отговор
    Да, ама не!
    Не ТКЗС-тата, а връщането на земите и "демокрацията" обезлюдиха селата.
    В периода след 1944 г. в България се одържавява не малка част собствеността на от населението. Тя обаче след това се умножава и на нейна основа се развива една българска версия на социална държава. В периода 1989-2001 г. отново протича процес на отнемане на собственост. Това са основните фондове, с които разполага държавата; собственост, близо сто пъти по-голяма от експроприираната от частни лица след 1944 г. Тези средства са принадлежали на всички българи, но са отнети от тях, а след това - унищожени, разграбени и разпределени между хора, съставляващи малък процент от населението. Извършена е експроприация на собственост, несъпоставима по размери с тази от 1944-1956 г.
    По (само)покана на правителството (1990)господата Ран и Ът от САЩ с екип от американски и български специалисти разработиха план за "реформи". Вече 30 години той се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него,България стана единствена страна в света извършила 100 % разрушителна приватизация. Лекомислено се изоставиха традиционни пазари. Чрез "преструктуриране" бяха разбити социалната, здравната, образователната и културната национални системи. .Унищожиха се плодовете на десетилетния национален труд! Продадоха се десетократно по-евтино индустриалните мощности! Родиха се стотина нови милионери за сметка на милиони обеднели! Създаде се най-голямата безработица в Европа! Разпръснати над 2 000 000 милионa

    Коментиран от #45, #83

  • 28 Генерал

    64 14 Отговор
    Продължение...
    Разпръснати над 2 000 000 милионa млади хора по света. От специалистите се направиха улични продавачи и охранители! Съкратиха средната възраст на българите с 5 години! Върнаха забравената детска неграмотност! Отвориха път на младите хора към проституцията и наркотиците! Икономиката ни не фалира, тя бе докарана нарочно до фалит за да бъде ограбена. Некомпетентно управление на селското стопанство, това което произвеждахме като селско стопанска продукция, като качество и количество, можем само да мечтаем сега.А армията ,ми армия просто нямаме.
    Т‘ва е самата ЖАЛКА "демократична"реалност!
  • 29 Шаран БГ

    34 5 Отговор
    Така беше и не беше добре и умно направено !! ! Новата власт трябваше да проведе "колективизация - а ла СССР" Всички средства за производство- държавни !!!Всички занаятчийски работилници също бяха затрити ! Не знам как са я направили в Полша, но хората са си запазили земите и до ден днешен ! Чехите, като по-хитри и по-културни, правят земеделски кооперации по много елегантен и човешки способ. Техните кооперации не позволиха с идването дори на сегашния капитализм да падне една керемида от техните имоти!! Докато ние от недомислие и естествена злоба, не оставихме камък върху камък от нашите ТКЗС-та. И имаме сега единствено едро механизирано зърнопроизводство.... Не съвсем така/според мен / стои въпросът с "обезлюдяването" на селата ! Първо: Никой не можеше да напусне селото без "доброто" от Партийният секретар на селото и Председателят на ТКЗС !! Защо ? До въпросната 1962 -ра на много места преобладаваше и се запази животинската тяга и ръчния труд при много от земеделските дейности. Със снабдяването на селото със земеделска техника / трактори, вършачки, комбайни в по-ново време, сноповързачки, косачки/ се освободи работна ръка. Второ : В градовете започна т.н. индустриализация, на която бе нужна работна ръка. Във всеки окръжен град усилено се строяха панелените "зайчарници" за трудящите се ! Заводи , фабрики, ТПК и прочие производствени звена никнеха всеки ден и / да не споменавам Консервните комбинати - после някой от тях бяха изградени и по села

    Коментиран от #102

  • 30 Асен Илиев

    29 19 Отговор
    В Канада и Америка няма комунизъм, но фермите изчезват масово.
    Всички искат да са като евреите - да ги бие чекмеджето у тумбака!
    LUGENPRESSE, пак си с ере през устата. :)
  • 31 pepy

    52 32 Отговор

    До коментар #7 от "Eee":

    "... При комунистите процъфтяваха с текезесетата."

    Точно ТКЗС-та отвратиха хората да работят на село - партийният секретар коли и беси, ниско заплащане, безстопанственост и т.н.
    В същото време тези хора бяха най-ниско в социалната ерархия - да си работник е много по-престижно, а да си в града още повече...
    След това се появи и крилатата фраза - "Учи мама за да не работиш"...
    Селскостопанската продукция гниеше по ниви и градини. Дори перманентните селскостопански бригади от ученици, студенти, войници и т.н. не успяваха да спасят всичко.
    В страните където нямаше ТКЗС-та машините и тока не стигнаха ли до селата - елементарни приказки от и за наивници...
    Така че нито DW, нито демокрацията са виновни за обезлюдяването на селата.
  • 32 Асен Илиев

    21 23 Отговор
    ...НЕ КОМУНИЗМА, А ЕВРЕЙСКО/ХАЗАРСКИТЕ ИЗ РОДИ ПРОКИСНАХА ЦЕЛИЯ СВЯТ, НИКОЙ ДА НЕ ИСКА ДА РАБОТИ И САМО ДА БРОИ ПАРИ!
  • 33 ЗЕВС

    45 17 Отговор

    До коментар #23 от "Умберто":

    Къде видя престъпление? В премахване на робството ли, в електрофикацията, водопроводи с язовири, поминък, детски градини, училища, здравеопазване и тн. и тн. това ли е престъпление? Отиди сега в селата и виж какво е останало от всичко това, и да разбереш какво е престъпление.

    Коментиран от #38

  • 34 Бай Стойчо

    48 22 Отговор
    Страшни престъпления, направо зверства:
    Безплатно образование!
    Безплатно здравеопазване!
    Нямаше ровещи по кофите?
    Нямаше убити баби за пет лева!
    Нямаше безработица!
    Нямаше бедни!
    Нямаше гей паради и джендъри!

    Кога ще се поинтересувате от престъпленията на "демокрацията". Най-голямото престъпление наречено "приватизация" още не е започнато да се разследва.Преди 35 години слушахме нелегално BBC и чувахме абсолютно същите небивалици. Та, тоя филм сме го гледали. Айде малко по - сериозно!
  • 35 Ердоган

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "бл.134 в Зап. парк":

    Таман туй си мислех! Вие не разбрахте ли че в България турци няма! Нито за мен сте турци, нито за народа ми! Ако бяхте хубави, колегата Йозал щеше да ви прибере! Обещавам ви обаче тържествено, ако един ден властваме пак в България, вие дето се правите на турци, ще ви спукам от данъци, щото сте търтеи, хаймани и непрокопсаници!
  • 36 Комунистите са крадливата шаика

    16 13 Отговор
    Която се е създала в резултат на тогавашната световна ситуация...
  • 37 Шаран БГ

    32 7 Отговор
    Продължение
    ......и по селата в зеленчукопроизводителните райони. Обаче според плановото земеделие селото даваше плодове, зеленцуци и индустриални култури: памук, захарно цвекло, коноп и какво ли още не !! Това също " иска " ръчички. И селата не обезлюдяхя в "грозния" социализъм. Бяха облагородени до голяма степен. Много от тях станаха "селища от градски тип", други- "градове" В коментари № 27 и 28 "Генерал" е дал отговор за окончателното обезлюдяване на България - кой, как и защо го извършва. От хилядите / близо 10 000 /училища в страната, сега имаме по-малко от 2500 със едва 60 000 първокласника. Сами пресмятайте и правете сметки - що е грабеж над грабежите и защо младите бягат от тази територия !?
  • 38 Умберто

    44 14 Отговор

    До коментар #33 от "ЗЕВС":

    Престъпление е да отнемаш имуществото на някой ,поминък предаван и граден векове наред. Или за теб е нормално?Типично за комунистите.Това днес е резултата от 45г комунизъм и 30г посткомунизъм,заедно с престъпна приватизация извършена от комунистите!

    Коментиран от #40

  • 39 Знам

    26 13 Отговор
    Много лош период от историята. Много страшен наистина. Сега обаче изчезват селата много по-бързо но изчезват "демократично". През 50-те и 60-те е било страшно но после е започнал период на развитие и благоденствие. За 30 г. Демокрация обаче нещата стават ит зле по-зле. Докога?
  • 40 ЗЕВС

    29 16 Отговор

    До коментар #38 от "Умберто":

    Тотално си заблуден, комунизма като идеология няма нищо общо с това което се случва в България след 1989 г. Преврата е осъществен от псевдо комунисти, които нямат нищо общо с идеите на комунизма. Престъплението е в това, че слет 1989 г. е отнето народно имущество за над 120 млрд. долара материални активи, които под така наречения преход отиват в ръцете на шепа олигарси. Това което се случва в момента не е следствие от комунизма, а поради смяната на системата, демек КАПИТАЛИЗЪМ.

    Коментиран от #43

  • 41 Дойчланд банк също добре звучи...!

    9 4 Отговор
    Но всичко това се знае като история на БГ, на мен ми стана мъчно, естествено за,, кулаците,,, а който си е бил гол като пушка тогава, в тези няма кой знае какви промени за такива.освен нещо ако не му се е усмихната,, съдбата,,..! Имам много земи, много имоти, та се чудя кво да ги правя, обаче с удоволствие ги показвам на ,, моите съседи,,... те не се завистливи, благоразположени. са, та затова...! В заключение на тази тема, минали времена са и не бяха добри за доста хора .. селата бяха добре, тъй като нямаше толкова крадци и хората си гледаха спокойно животинки и други неща, БГ селянина е бил винаги трудолюбив и заслужава винаги похвала със своите отрудени и напукани ръце, с калните цървули, не му пука, от ранни зори та до тъма труди се и вмирисан, но усмихнат, че е свършил нещо полезно за своята челяд вечеря и си отпочива за другия ден..! Също тема за която много може да се пише...!!!
  • 42 Дървен Господ

    17 5 Отговор

    До коментар #26 от "Л.П.Ж":

    Виж сега , защо да избиваш един етнос , след като си могъл успешно да го накараш да работи . Некадърността , и неразбориите , и кражбите в новото управление на страната след 1989г. не са основание да се избият тези групи , а пък за помаците съвсем не знам , като болшинство са работливи , и чисти хора. Тези "групи" участваха дейно в построяването на България . Земеделие , тютюн, пътища , язовири, водопроводи (актуална днес тема) , електропроводи . Истината е ,че тогава имаше държава и ред , и нямаше лабаво . Нямаше човешки права , и други глупости . Права имаше само за тези които работеха , и допринасяха за държавата . Крадците и разбойниците , периодично ги привикваха на инструктаж (бой) в мазето на полицията , и после сам дървен Господ им се присъни , и им рече , да не убиват , крадат , да се хващат някъде на работа , да си построят дом , гледат семействата , и децата.
  • 43 Умберто

    28 16 Отговор

    До коментар #40 от "ЗЕВС":

    Е нали вие комунистите си ги назначихте-пролетариата,нали вие сложихте глупците на ръководни постове,а елита не само окрадохте,но и избихте и преследвахте потомците му?Забранихте на хората да ходят на църква,да се помолят Богу,вярата унищожихте също,не ви стигна физическото унищожение.Сега па те не били истински комунисти...Жалка история.

    Коментиран от #72

  • 44 Кратун

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Боярышник":

    Искам да ми кажеш боко и сие от кое кучило са?
  • 45 гост

    15 18 Отговор

    До коментар #27 от "Генерал":

    Не бъркайте социалистическата със социалната държава! Моят дядо нямаше пенсия по времето на социалната Ви държава,а други взимаха по 2 лева пенсия.Как живееха тия хора по онова време?М?
  • 46 ха ха ха

    30 20 Отговор
    Първо, комунизъм в България никога не е имало и второ, нищо от написаното не е вярно!

    Българското село цъфтеше! Сега ти се приплаква като го видиш ;)

    Коментиран от #51, #60

  • 47 ха ха ха

    27 8 Отговор
    квоти за крави, квоти за мляко, квоти за криви краставици, квоти за домати, квоти за кокошки - ЕС ни унищожи земеделието, преди това България беше главен износител на плодове и зеленчуци!
  • 48 Макерония

    31 9 Отговор
    Вие луди ли сте бе?,кьорави ли ?не знам.На село е имало болници,детски градини ,основни училища,болница,поп,кмет и всичко останало.Отидете сега вие всички упрекващи социалистите.Ток,водопровод,сгради,пътища,инфраструктура е строено тогава при лошия социализъм и в приграничните райони стоят заставите , сега сичко е буренясало,хората измират от глад.Господ ше ги съди всички реформатори,демократи измислени герои,тешкари,чалъмлии,професори с очила,академици,западноговорящи,канцеларски плъхове.
  • 49 Да си "чукиндур"

    14 6 Отговор
    Знач тъпо и упорито да говориш за комумизъм в България. Имало е сърой различен от царство или демокрация, но комунизъм никога! Комунизъм означава: "От всекиго, според възможностите, всекиму според потребностите". Да е било? Чукундири.

    Коментиран от #52

  • 50 Петко

    17 3 Отговор
    Историята показва ,че за съжаление най-големия враг на българите сме самите ние , все още сме роби на чужди интереси, свободни сме само на хартия , турското робство се превръща в съветско, а сега в евроамериканско . Няма оправия отиваме по пътя на изчезването на един велик ,но прост народ.
  • 51 Умберто

    10 15 Отговор

    До коментар #46 от "ха ха ха":

    Присъщо е за чедата на Мамона да приемат лъжата за истина и обратното.И теб да те няма!
  • 52 Умберто

    10 14 Отговор

    До коментар #49 от "Да си "чукиндур"":

    И никога повече няма да има,Во Имя Христа-Спасителя-Амин!
  • 53 Ссссс

    18 15 Отговор
    Това което построиха комунистите за 45г.вие още 45г..не можете да го разрушите.

    Коментиран от #63

  • 54 еш па тоа

    21 9 Отговор
    В резултат на тази политика България стана най-големия производител и износител на качествена селскостопанска продукция в Европа и света.А,че са ошамарили няколко едри земевладелци,то и сегашните го заслужават.

    Коментиран от #59

  • 55 Руската култура

    17 11 Отговор
    Циганина_Радев пак се изказва неподготвен! Махнете този черньо, селянин от турските села по южната граница от сградата на президентството за да не ни излага повече пред Великите сили! На следващите президентски избори минимум със средно образование, иначе си заминавам за Русия. До кога ще ни управляват_цигани в костюми, които си уреждат мургавите жени на сладки служби във военновъздушните сили на България ВВС без конкурси и с връзки??
  • 56 Ссссс

    16 8 Отговор
    Направете съпоставка колко болници, училища, заводи, км.пътища, язовири има построени за първити 30г.на комунизма и сега след 89г. Стандарта на живот тогава и сега.
  • 57 бургия

    11 7 Отговор
    дойче веле,хахахахахахаха,тея още ли ги има
  • 58 Айде бе

    5 14 Отговор

    До коментар #6 от "Отвратен":

    Това, че сега си мързелив непрокопсаник, право ли оная идиотска система по-добра от демокрацията?

    Коментиран от #81

  • 59 Абе лъжльо

    15 23 Отговор

    До коментар #54 от "еш па тоа":

    Износ по Европа и даже по-света? Смешен жалкар. По онова време в цяла София имаше двайсетина плод-зеленчук а. С доста скапан асортимент. Цялата тяхна стока се равнява на подобен сектор само в един магазин Кауфланд. Тогава си беше мизерийка. И то голяма.

    Коментиран от #73, #74

  • 60 Абе,,,

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "ха ха ха":

    Голям шегаджия си...
  • 61 Абе лъжльо

    11 13 Отговор

    До коментар #10 от "ГОСТ 1":

    Износ по Европа и даже по-света? Смешен жалкар. По онова време в цяла София имаше двайсетина плод-зеленчук а. С доста скапан асортимент. Цялата тяхна стока се равнява на подобен сектор само в един магазин Кауфланд. Тогава си беше мизерийка. И то голяма.
  • 62 стоян

    17 19 Отговор
    Браво за статията -дано я прочетат повече кумуняги -и да разберат кой е виновника за демографската катастрофа в България

    Коментиран от #65

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Казано накратко

    25 3 Отговор

    До коментар #62 от "стоян":

    Горбачов, Младенов , Луканов , Ран , Ът , кръглата маса , и клиентелистката група около тях ,желаещи час по скоро да се събудят на сутринта богати капиталисти. Към тях прибави пуснатите от тях , от затворите престъпници , с които завъртяха престъпен бизнес , за сметка на страданията на обикновеният народ , който се видя в чудо , разбяга се като безпътно стадо без овчар , и спря да ражда деца.
  • 66 боцмана

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хаджи Папурко":

    Сега искат и вола.

    Коментиран от #67

  • 67 Хаджи Папурко

    15 5 Отговор

    До коментар #66 от "боцмана":

    За съжаление.
    Сега ни управляват техните наследници, които са по-кръвожадни от бащите си.
  • 68 боцмана

    24 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пасквил":

    Селата бяха пълни и пак нямаше прибиране на реколтата. Помагаха и войници , студенти и ученици. Лично аз съм виждал цена на килограм дини 1,5 стотинки.
  • 69 лъжлива статия

    24 6 Отговор
    В книгите на просветените е записано за т.н. Живково време религия на труда. Въпреки ниските заплати всеки си е построил къща по селата . Безплатно образование ,здравеопазване безплатно на ниво. Трите елемента за здравето на хората ги е имало ,чист въздух, чиста вода ,чиста храна .През лятото децата са играли до късно, родителите не се притеснявали, къщите не се заключвали. През пролетта мирис на цъфнали дървета ,поляните покрити с цветя. В някои училища децата са имали благородни животни да се грижат за тях,сърни,гълъби,зайци.А сегашният период е наречен управление на Али Баба и 40 разбойника ,вече 30 години.Третата световна война наречена тихата война,лъжливи новини,лъжлива информация ,липса на здравеопазване, липса на питейна вода в някои населени места ,престъпност,наркомания,проституция Внасяне на боклуци от други страни ,държавата превърната в сметище и т.н.Служене на чужди интереси.
  • 70 ПОМНЕЩ

    14 1 Отговор
    Най голямата грешка на НРБ е , че прекъсна връзката на българина със земята му- нивичката. Българина е индивидуалист и като му вземеш собствеността става злобен и отмъстителен. И така българите сами си ликвидираха социалната държава, сега ликвидират остатъците и. Сами , с малко помощ от братята наглосакси. И всичко това от злоба и безсилие. Българите приличат на албанците и тюркютите в това отношение.
  • 71 Пешо

    14 2 Отговор
    Преди се обезлюдили,а сега е озобщо ги няма.Дайте статистика колко тогава и колко сега.
  • 72 А стига

    17 7 Отговор

    До коментар #43 от "Умберто":

    лъга. Аз съм кръстен през 1960 г. в църква. Баба ми беше вярваща и редовно ходеше заедно с мен на църква, а там беше пълно с хора по църковните празници. Ако са били назначавани само глупаци на ръководни постове, как България постигна толкова успехи във всички сфери - спорт, образвание, меицина, наука, икономика, селско стопанство? Е, сегаа нали няма пречки умните и красивите даа управлявате? И докъде докарахте страната?
  • 73 Маймуняк

    9 2 Отговор

    До коментар #59 от "Абе лъжльо":

    а холандските тирове хладилници какъв го дириха в сливовите градини? Беряхме ги и ги товарехме, а те заминаваха директно за Холандия. говоря ти за ученически бригади.Аман от....
  • 74 еш па тоа

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "Абе лъжльо":

    Айде да не се обиждаме!Или направо да ти ева майката!
  • 75 ПЕНКО

    12 7 Отговор
    КОЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО И КОЙ ГО ИЗВЪРШИ ??? КООПЕРАТИВИТЕ И ДЗС-ТАТА И АПК -ТАТА РАБОТЕХА СУПЕР И ИМАХМЕ МИЛИОНИ ГЛАВИ ДОБИТЪК И ИЗНАСЯХМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ ЗА ГЕРМАНИЯ ;ЧЕХОСЛОВАКИЯ ;СССР ; ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И АГНЕТА И ШИЛЕТА ЗА АРАБИТЕ !!! КЪДЕ СА ДНЕС СЕЛАТА НИ И КУЛТУРНИТЕ ДОМОВЕ И УЧИЛИЩА В ТЯХ ??? СТЕФАН САВОВ УБИЕЦА !!! СЕЛО МОЕ -СЕЛО-ОПУСТЕЛО !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #77

  • 76 Някой

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Така ли сигурно защото си ял и пил на гърба на хората, нека господ да накаже всички който са тормозели и избили хиляди трудещи се и достойни хора.
  • 77 Ник 3900евр.

    15 10 Отговор

    До коментар #75 от "ПЕНКО":

    Ако ТКЗС то работеше нямаше да фалира,нищо създадено на зор не става.Иска ви се на долините комунистите да живеете на гърба на хората но вече не може иска се работа.Само един мързелив комунист идат общо.

    Коментиран от #80

  • 78 виновен е автора

    11 1 Отговор
    какъвто ни е комунизма, такава ни е и демокрацията, дори по уродлива. От комунизма хората не са очаквали много за разлика от демокрацията, но тя тотално се провали
  • 79 9689

    9 0 Отговор
    И на края произведохме шепа алчни арендатори.
  • 80 Като обърка вятъра лошо

    15 2 Отговор

    До коментар #77 от "Ник 3900евр.":

    Я кажи , един френски , италиански , и др . селскостопански производител , дали няма да фалира , ако държавата не му плаща 230 Евро на декар субсидия , и не се бори в международен план , за неговите пазари . Как смяташ , че в новият лагер в който попаднахме , след отказа на СССР , че ще ни приемат с отворени обятия , да им създаваме конкуренция , нищо подобно . Извърши се преднамерен , планиран , и неизбежен фалит . След предателството на Горбачов , срещу нас не застана западна икономика с която да си партнираме , просто ни оставиха да "втасаме" за да ни закрият по -лесно. Дори не позволиха да си приберем милиардите от ВТО , и арабският свят .
  • 81 Наблюдател

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "Айде бе":

    Несъмнен идиот
  • 82 Наблюдател

    1 6 Отговор
    Несъмнен идиот е тоя сторожник на соца
  • 83 Наблюдател

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Генерал":

    Несъмнен идиот
  • 84 Другия с коня

    13 13 Отговор
    Написали са ви го и пак го четете както ви оттърва.България е Окупирана от Руските Комунисти.Във всяко министерство има руски наблюдаващ и Съветник как да се направи държавата Комунистическа,с планова икономика.....Извършват го Българи изменили на Родината си....Това е Държавна Измяна пред Окупатора.....Извършват най-чудовищния Геноцид с отнемане на собствеността на Народа.Назначават секоито за управляващи само лица,чиито родители са безимотни,бедни работници.....Нарича се Работническо селска Власт.Техните деца сега са Червените Цървули ограбили Родината.....Децата на предателите Неосъдени за държавна Измяна
  • 85 Kukuruku

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Каква родина си имал БЕ ЧЕРВЕН ГЪЗ???
  • 86 на ви

    11 3 Отговор
    Но, имаше и някои хубави страни. Здравеопазването безплатно, образованието безплатно /висока грамотност и интелигентност на населението/ никаква безработица , всички се трудеха и получаваха според това ! имаше малко коли , но не ги заключвахме, нямаше бандитизъм , насилие, никой не биеше бабички за 2 лева, нито лекари, полицаи и военни. Нямаше кражби, полицията биеше, а на границата се стреляше ! Затворниците си плащаха масрафа и излизаха с професия ! не фалираха банки, фирми, не внасяхме боклук, водата , тока и бензина бяха евтини, сиренето, саламите, цимента , млякото, хляба бяха БДС, нямаше толкова аборти и леви китки, имаше прираст на населението. Имахме добре въоръжена армия и подготвени хора, добре развито селско стопанство и частен сектор. А сега секс, наркотици и видео + ровене по казаните за боклук , даже италиански. Яжте каквото сте си надробили и гласувайте за мутрата Буда безропотно !
  • 87 Кръстю

    14 5 Отговор
    Ще пишете за комунизма само добро ама по късно както за турското робство че не е имало такова. Стига сте плюли сега е по страшно от комунизма самоубиват се хора изчезват села за западна европа шепа продажни мекерета купиха цяла България вецове язовири правени от лошите комунисти.. Още 100 години няма да направите това което комунистите направиха за 40 години. Ще слугуваме и работим в чужди заводи и фабрики ще си подаряваме златото защото за нашите бковци то е ръждиво. ВАШТО МАЛЕ ЗА РАЗТРЕЛ СТЕ ДО ЕДИН. Ивие продажни медии.
  • 88 Комунист

    9 8 Отговор
    Дори по Турско време българите са имали земя и собственост. Болшевишката чума нанесе такива щети ,че няма оправия..Докато не измрат всички,които си мисляте има безплатно на този свят България няма да се оправи
  • 89 АЛО този с коня

    8 1 Отговор
    Нали знаеш,че Чърчил ни е подарил на Сталин април месец руснаците ще покажат оригиналната бележка от Чърчил.А,колкото до окупационните войски,американски

    те все още са окупирали Германия.
  • 90 Буревестников

    10 0 Отговор
    Най голямото престъпление на комунизма е че ни причиниха този продължителен и без перспективен преход. Дано поне към края на дните си да чуя пак 45 години стигат. Следващият епизод ще е за децата на децата ми. И пак ще е толкова тъжно и жалко. А можехме повече да им предадем
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Селянин

    12 5 Отговор
    Не е вярно че селата бяха празни през комунизма. Почти във всяко село имаше цехове към големите предприятия, безплатно образование и учебници, безплатно здравеопазване, всичката храна беше био. Мешана скара(пържола, кюфте, кебапче, шишче и наденица) под пет лева. Цели родове се събраха по сборовете. А сега вода няма, боклука на цяла Европа, обезлесени гори, обезлюдени села и градове.
  • 93 Мери

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "СЕМ":

    Без СЪС
  • 94 Немска вълна от вашингтон

    9 5 Отговор
    Въпросната колективизация извади България от 19-ти и я вкара в 20-ти век...А 30 години вече. "демократете" ни натискат на дъното.
  • 95 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    колективизацията и убиване на българското село ,пречупиха народа ни.селските глупаци които бяха извадени начело замениха истински силните и достоини бъгари по места ,а новия морал доведе днешния стандарт,на мързеливия импотентен чиновник ,крадящ и оплакващ се.именно този стандарт ни затрива в момента като народ ,но гледам е много харесван от пишещите тук соцносталгици.другари спомнете бащите и дядовците си ,кви мъже бяха и ги сравнете с вас.тва е наи-лесния начин да разберете кво сте загубили.за хора с родители комунисти не се отнася.теняма как да усетят разликата уви!
  • 96 Martin

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Тази информация не е нужно dw да ни я предоставя
  • 97 Не дойче веле

    5 1 Отговор
    "Български учени - демократи" са авторите на тази безумна статия.
  • 98 професор

    4 1 Отговор
    най голямото престъпление е сега след комунизма...комунизма качи произведената земеделска продукция.... сега не само че спадна но и обезлюдяването е невиждано
  • 99 доко

    0 1 Отговор
    по врмето н Живков имахме сигурност поминък и бъдеще и най важното имахме армия и държава..а сега имаме един голем генерал ..и мафия която ограби труда и надеждите на всички
  • 100 доко

    1 0 Отговор
    по времето на соца имаше села и то за чудо и приказ..помните ли апк-та и ТКЗС-та или забравихте една доячка в апк-то вземаше заплата колкото един учител и в селата имаше детски градини и училища вие мафията от герб ликвидирахте всичко..дано се задавите
  • 101 незнайко

    1 0 Отговор
    КОЙ НЕНОРМАЛНИК СЕ РЕШИ ДА ПИШЕ ЗА СЪСИПВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО ??? ОТ 1990 ГОДИНА ДО СЕГА СА 30 ГОДИНИ ПРЕЗ КОИТО СЕЛАТА ОБЕЗЛЮДЯХА !!! ТОВА Е ПОДИГРАВКА С МИНАЛОТНО НА ХОРАТА И ПРОМИВАНЕ НА МЛАДИТЕ МОЗЪЦИ !!! КОМУНИЗЪМ НЕ Е ИМАЛО НИКОГА !!! Който пише за комунизъм е със сигурност с промит мозък !!!
  • 102 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Шаран БГ":

    Името Ви в поста си отива едно към едно с Вашите разсъждения ! Сега като си ПОЛУЧИ земята обратно какво я направи ??? Даваш я под аренда и си ГОРД от това ??? Сърдиш се, че в другата "кооперация давали повече рента !!! СМЕШНИ СТЕ !!!
  • 103 Ingrid

    0 0 Отговор
    Казвам се Ингрид Фулсън съм от Съединените щати, почти взех живота си заради съпруга си, който ме напусна и престанах да подбирам обажданията ми, отговаряйки на имейлите и съобщенията ми. Той каза, че вече не ми вярва и си отиде с друга жена, опитах се да го убедя и да го умоля, но той няма да ми повярва или ще ми отговори, докато не се сбихме и се разделихме 9 месеца, след което осъзнавам, че не мога живея без него заради любовта, която имам към него. Опитах всичко възможно да го върна, но не работеха за мен, някои фалшиви колеси за заклинания ме измамиха и си отидох с парите си, докато не попаднах на човек, наречен д-р Огундейл във вестника, той ми помогна да хвърля заклинание и ето съпруга ми се върна след 24 часа, молейки ме за прошка, бях толкова изненадан, че заклинателят като д-р Огундейл все още съществува, казах му, че ще информирам света по свой начин, затова правя това сега. Ако някой тук се нуждае от помощ, с искреност, свържете се с д-р Ogundele днес по WhatsApp или Viber Chat: +27638836445.
  • 104 Мариана

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГОСТ 1":

    Статията не е фалшива моят пра пра дядо е бил измъчван от тези изроди комунистите и му е отнето всичко! А на вс отгоре са преследвани и децата му. Дано горят в ада всички комунисти!